Home / Conditie / Gezondheid

Wilde seks, meer energie en een gezond hart: 10 redenen om chocolade te eten

by Marlies de Pape ,
Wilde seks, meer energie en een gezond hart: 10 redenen om chocolade te eten© Getty

Heb je je chocoladeverslaving niet meer in de hand? Het is niet nodig om jezelf te blijven verwijten. Na een leuk gesprek met enkele experten, leerden we dat chocolade niet alleen ons immuunsysteem boost, maar ons ook een stralende teint kan geven en ons seksleven heel wat heter kan maken. Begin maar te dansen van plezier, want chocolade eten werd net nog leuker!

Summary
  1. · Het is een superfood
  2. · Het is goed voor je hart en hersenen
  3. · Het geeft een boost aan je energie
  4. · Het tovert een lach op je gezicht
  5. · Je verliest er lichaamsvet door
  6. · Het helpt tegen PMS
  7. · Het zit bomvol vitaminen en mineralen
  8. · Het houdt je huid jong en mooi
  9. · Het geeft een boost aan je libido
  10. · Het is het perfecte soul food

Als je gezond wilt eten, maar toch af en toe een zoete lekkernij verorberen, dan is zwarte chocolade jouw beste vriend. Vermijd de suikerroes van melkchocolade en ga voor the real stuff. Hoe meer cacao, hoe beter.
De meeste vrouwen hebben een haat-liefdeverhouding met chocolade. We snakken er zodanig naar dat we in de supermarkt staan te watertanden of ons ermee volproppen (totdat we eindelijk stoppen door ons schuldgevoel en we ons eerder slecht voelen).
Maar het hoeft niet zo te gaan. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat chocolade gezond is! Het geeft een boost aan je immuunsysteem, beschermt je hart, verbetert je seksleven en zorgt voor een goed humeur.

Geloof je ons niet? We spraken met chocolatier Amelia Rope en superfood coach Nikki Heaton, die ons leerden waarom chocolade zo'n godsgeschenk is voor vrouwen.

P.S.: Dit geldt voor alles, maar gematigdheid is hier het sleutelwoord. Chocolade is gezond, maar je moet er nu ook geen kilo's van eten.

1. Het is een superfood

Als je op zoek bent naar een gezonde snack om op te knabbelen, ga dan voor chocolade met een hoog percentage cacao om je immuunsysteem te boosten. Hoe meer cacao, hoe minder suiker de chocolade bevat en hoe meer antioxidanten. Er wordt nu al chocolade aangeboden met 100% cacao en de verkoop stijgt!

"Het is de cacao en cacaoboter in chocolade die gezond is, dus hoe hoger het cacaopercentage in de chocolade, hoe beter voor je gezondheid. Dat betekent ook minder suiker, meer cacaoboter (een natuurlijke plantaardige vetstof) en meer cacaopoeder.", aldus Amelia.

Als je dus zoveel mogelijk wilt halen uit je zoete zonde, kies voor donkere chocolade met minstens 70% cacao (en beperk je tot enkele stukjes).

2. Het is goed voor je hart en hersenen

Studies hebben aangetoond dat een reep chocolade twee tot drie keer per week goed is voor je hart en hersenen. Hoera!

“Nog een antioxidant waar cacao vol van zit zijn flavonoïden. Het zijn bloedverdunners en uit studies blijkt dat flavonoïden mogelijks invloed hebben op je vaatstelsel door de bloeddruk te verlagen, de bloedtoevoer naar de hersenen en het hart te verbeteren en bloedplaatjes minder kleverig te maken waardoor ze niet zo snel zullen samenklonteren", zegt Nikki.

Met chocolade ben je dus op weg naar een gelukkiger hart. Niet verrassend dat we daar onze troost zoeken als een relatie stuk is gelopen.

3. Het geeft een boost aan je energie

Voel je je moe of futloos? Heb je niet genoeg energie? Een stukje chocolade en je bent weer springlevend!

“Chocolade bevat caffeïne en theobromine dat je energie geeft door de hersenen en het centrale zenuwstelsel te stimuleren.", legt Amelia uit.

4. Het tovert een lach op je gezicht

Nu we weten dat chocolade een legitieme lekkernij is, zijn we nog meer geobsedeerd en gaan we er ons nog meer tegoed aan doen - het is bewezen dat we ons beter gaan voelen.

Amelia vertelt ons dat “chocolade feel good voeding is omdat het fenylethylamine, N-oleoylethanolamine en N-linoleylethanolamine bevat die gelijkaardig zijn aan het gelukshormoon."

5. Je verliest er lichaamsvet door

Nee hoor, je droomt niet. Het is wel degelijk waar. Blijkbaar helpt chocolade je vermageren.

"Vanuit psychologisch standpunt is het contraproductief om jezelf dingen ontzeggen.", verklaart Nikki. "Je gaat zodanig focussen op het feit dat je geen taart mag eten, dat je ze uiteindelijk niet meer uit je hoofd kan zetten. Ken je het gevoel? Een groot deel van mijn werk als voedingsspecialiste en coach, bestaat erin ervoor te zorgen dat de voedingsgewoontes van mijn klanten overeenkomen met wat ze graag eten en willen blijven eten! Voor altijd! Alleen dan is het mogelijk om je hele leven lang een evenwichtig voedingspatroon te behouden."

6. Het helpt tegen PMS

Heb je last van een opblazen gevoel of krampen? Pak de symptomen van PMS aan en je zal minder snakken naar voedsel, met een beetje hulp van.. chocolade!

“Cacao bevat magnesium, dat erom gekend staat PMS symptomen te verlichten.” zegt Nikki.

Tijdens de menstruatie heeft een vrouw meer magnesium nodig. Het ideale excuus voor een blokje chocolade tijdens je regels!

7. Het zit bomvol vitaminen en mineralen

Chocolade is het ideale vitaminesupplement.
"Cacao bevat heel wat mineralen waaronder magnesium, calcium, ijzer, zink, koper, kalium en mangaan. Bovendien zitter er ook een aantal essentiële vitaminen in zoals vitamine A, B1, B2, B3, C, E en pantotheenzuur. Allemaal van vitaal belang voor een goede gezondheid."

8. Het houdt je huid jong en mooi

Chocolade toevoegen aan ons dieet om er mooi uit te zien? Geen probleem!
"Uit onderzoek blijkt dat chocolade heel wat antioxidanten bevat die het verouderingsproces op je huid vertragen", aldus Amelia.
Nikki bevestigt en voegt er nog aan toe dat "cacao en chocolade barstensvol flavonoïden zitten. Deze antioxidanten helpen om celschade te voorkomen, die kanker, veroudering en heel wat ziektes kunnen veroorzaken."

9. Het geeft een boost aan je libido

Nog een reden om altijd een voorraad chocolade te hebben? Het geeft een boost aan je libido. Vooral donkere chocolade is een supersexy superfood dat een verbinding bevat die dezelfde endorfines vrijlaat die normaal gezien in gang komen tijdens seks.
"Cacao bevat een hoge dosis fenylethylamine. Een goede portie van deze neurotransmitter wekt gevoelens van aantrekking, opwinding en bedwelming op. Fenylethylamine stimuleert het genotscentrum van de hersenen."

Nu weten we waarom mannen ons altijd chocolade kopen met Valentijn!

10. Het is het perfecte soul food

Het voelt heerlijk om iets zo decadents als chocolade te verorberen. Wij meiden hebben af en toe een cacao kick nodig om te functioneren.
Amelia gaat volledig akkoord: "Kleine beetjes chocolade van goede kwaliteit moeten wel goed zijn voor onze ziel!"

Wat wil je nog meer? Chocolade is gewoon ons favoriete superfood.

Marlies de Pape
you might also like