Home / Conditie / Gezondheid

PMS klachten oplossen met eten: 11 voedingswaren die je pijn verlichten als je ongesteld bent

by Marlies de Pape ,
PMS klachten oplossen met eten: 11 voedingswaren die je pijn verlichten als je ongesteld bent© greenkitchenstories.com/ Tumblr

Iedere vrouw ziet op tegen haar tijd van de maand. Pijnlijke krampen? Een opgezwollen buik? En oerslecht gezind? Je regels zijn echt de vreselijkste tijd van de maand. Maar er zijn dingen die je kunt doen om het iets draaglijker te maken. En omdat we veelvraten zijn (en dan vooral als we ongesteld zijn), hebben we 11 voedingswaren opgesomd die je menstruatieklachten moeten verlichten...

Met al die ergerlijke PMS klachten die we elke maand weer moeten verdragen, is het niet verwonderlijk dat ons dieet ontspoort. Van opgezwollen buiken tot pijnlijke krampen, het lijkt soms een geniaal idee om jezelf te verwennen met zoetigheden en vettig eten. Maar eigenlijk maakt je favoriete junkfood het alleen maar erger. Om je maandelijkse cyclus dus iets draaglijker te maken, hebben we een lijst opgesteld met voedingswaren waar je jezelf blij mee eet!

Verse kruidenthee, vette vis en chocolade zijn maar enkele van de dingen die ons kunnen helpen. Klink niet slecht, toch? We kwamen samen met een voedingsspecialiste, dr. Carrie Ruxton, die ons alles vertelde wat we moesten weten over voedsel dat goed voor je is tijdens je regels. En we moeten toegeven, we hebben VEEL bijgeleerd!
Een goed dieet en kennis kan ons helpen om onze PMS miserie voorgoed achter ons te laten. We laten je niet langer in spanning!

1. Een glas fris water

Array

Het laatste dat je wilt doen, is waarschijnlijk opstaan om een fles water te nemen, maar toch is het een slimme zet. Niets is zo zuiver als H2O. Het is heel hydraterend waardoor je minder water gaat opslaan en je beter gaat verteren.
Blijf dus weg van sprankelende frisdrank en bruiswater en ga voor een glas mineraalwater. Als je niet zo'n fan bent van water, kan je er altijd een beetje citroensap in druppelen voor meer smaak.

2. Een potje yoghurt

Yoghurt eten is één van de beste opties voor als de rode vlag uithangt. Het zit bomvol calcium en bevat niet veel sodium waardoor je dus niet gaat opzwellen. Bovendien voorkomen de probiotica in yoghurt vaginale schimmelinfecties waar je vatbaarder voor bent als je ongesteld bent.
Onze tip? Kies voor Griekse yoghurt. Het bevat twee keer zoveel proteïnen dan gewone vetvrije yoghurt (en is trouwens veel lekkerder). Nog een beetje bio honing, enkele frambozen en wat chiazaad erbovenop en je hebt een heerlijk vieruurtje.

3. Gebakken zalm

De omega 3 in zalm zal onze hormonen in bedwang houden en een lach op ons gezicht toveren (want ja, omega vetzuren zorgen voor een goed humeur!). Vaarwel humeurschommelingen en impulsieve huilbuien.
Bovendien is zalm ook een afrodisiacum zodat je een gezond libido kan behouden tijdens je regels! Zelfs pijnlijke borsten kunnen geholpen worden met omega 3-vetten, dus waarom bak je niet een mooi stukje zalm gemarineerd in sojasaus of gaar je hem met citroen en tijm? Gewoon enkele ideetjes, maar geloof ons, ze zijn de moeite waard.

4. Bladgroente

Groenten zijn altijd gezond, maar nog belangrijker tijdens die periode van de maand, omdat ze veel calcium, magnesium en vitamine B bevatten. Vitamine B reguleert je stoelgang, calcium gaat een opgeblazen gevoel tegen en magnesium helpt je spieren te ontspannen zodat de bruikkampen, waar we allemaal tegenop kijken, verlicht worden.
Bladgroente is ook zeer rijk aan ijzer. Maar zoals voor alles: overdaad schaadt! Als je een groot bord spinazie eet bij het ontbijt, de lunch en het avondeten, zal je gas produceren. En wie wil dat nu? Alles met mate.

5. Gezond volkoren

Volkoren eten is voordelig voor iedereen, maar nog meer tijdens je regels. Volkoren producten helpen tegen buikkrampen.
Dr. Ruxton zegt ons: "Een studie uitgegeven door de American Physiological Society toonde aan dat je maag sneller leeg geraakt in de periode net voor de maandstonden, waardoor je meer honger hebt. Maar vezels die je kan terugvinden in volkoren pasta, rijst en ontbijtgranen kunnen ervoor zorgen dat de maag niet zo rap leeg geraakt, zodat je je hongergevoel beter onder controle kan houden en je niet zo een drang hebt naar eten tijdens de periode net voor je regels."
Probeer ook eens wat popcorn te eten. Geloof het of niet, maar dat is volkoren! Als je het kan vinden, is glutenvrije popcorn nog beter om geen opgeblazen gevoel te krijgen.

6. Ananas

Ananas is absoluut een goede keuze tijdens je maandstonden. Deze sappige vrucht is rijk aan bromelaïne, een enzyme dat je spieren helpt te ontspannen en het verteringsproces helpt. Ergerlijke symptomen zoals krampen en een opgezwollen gevoel zullen snel tot het verleden behoren. Ananas is trouwens een goede vervanger voor zoetigheden. Een schuldvrije verwenning, daar zijn we dol op!

7. Ijzerrijk vlees

Als je een ongenadige bloedtoevoer hebt, dan ben je waarschijnlijk wel vertrouwd met de klassieke premenstruele symptomen. Angstgevoelens, prikkelbaarheid, een opgezwollen gevoel, krampen... Jakkes! Maar het kan allemaal verholpen worden door gewoon meer ijzer te eten, en dus rood vlees.
​“Een vrouw verliest 4-50 mg ijzer tijdens haar regels dus is het van groot belang extra ijzer in te nemen, vooral omdat 30% van de vrouwen sowieso al een ijzertekort heeft. Een laag ijzergehalte, te wijten aan zware regels, kan vermoeidheid en concentratiestoornissen tot gevolg hebben", aldus dr. Ruxton. Rood vlees is de beste bron voor ijzer omdat het lichaam er één derde van opneemt (in tegenstelling tot maar 10% bij plantaardige bronnen). Hou het wel bij mager vlees en vergeet worstjes, hot dogs en spek maar!

8. Bananen

Bananen zijn super om menstruatiekrampen te kalmeren omdat ze bomvol goede voedingsstoffen zitten zoals kalium en magnesium, die ervoor zorgen dat je niet zoveel water ophoudt. Ook houden ze je huid, haar en nagels gezond en zorgen ze voor een goed humeur.
"Hormoonschommelingen zijn heel normaal tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus (de week voor de maandstonden). Vitamine B, B6 en B12 zijn vitaal voor normale psychologische functies en om vermoeidheid te bannen.", zegt dr. Ruxton. Ze raadt bananen, witte vis, kalkoen en eieren aan om geen tekort aan vitamine B6 te hebben. Om voldoende vitamine B12 op te slaan, moet je rood vlees, zalm en zuivel eten.

9. Linzen vol met koolhydraten

Linzen zijn super voor je magnesiumgehalte. Magnesium bestrijdt PMS klachten door een chemisch product te produceren dat je een goed gevoel geeft, namelijk serotonine. Het gaat ook een opgezwollen gevoel tegen en pijnlijke borsten. Complexe koolhydraten zoals volkoren rijst, cashewnoten en bonen hebben dezelfde effecten.

10. Verlichtende thee

In het begin van onze regels, willen we enkel maar zoetigheden en comfortfood om door te gaan. Maar frisdrank en geconcentreerde vruchtensappen die barstensvol suiker zitten, zullen je symptomen alleen maar erger maken. De beste optie? Kruidenthee drinken.
Thee kan bijna therapeutisch werken tegen pijnlijke maandstonden. Een paar slokjes van een lekkere kruidenmengeling en je bent je krampen al half vergeten, maar ook je bloedstroom baat erbij. Het is eveneens een goede manier om je hormonen in evenwicht te houden.
"Een hogere inname van cafeïne, via bijvoorbeeld energiedrankjes, werd in verband gebracht met een hoger oestrogeengehalte in een studie uitgevoerd bij 259 vrouwen en uitgegeven in het American Journal of Clinical Nutrition. Hoge gehaltes van oestrogeen hadden dan weer een invloed op de pijnlijke aandoening endometriose en kan ook het risico op borstkanker verhogen.", legt de dokter ons uit.
Denk voor een kalmerend effect aan kamillethee of groene thee. Waar wacht je nog op?

11. Chocolade!

Het is bevestigd! Het is volkomen normaal om zin te hebben in chocolade terwijl je ongesteld bent. Bijna 40 tot 50 % van de vrouwen heeft er last van. Maar sommige wetenschappers beweren dat onze cacao gewoontes aangeboren zijn en dat we niet zozeer de smaak van chocolade, maar wel het effect van cacao verlangen (inderdaad, het gaat ons helemaal niet om de smaak hoor...).
Je moet je dus niet meer schuldig voelen en met een gerust hart een paar stukjes zwarte chocolade eten. Chocolade is niet alleen rijk aan antioxidanten, maar zorgt ook voor een goed humeur en boost je energie.

Waar verlang jij zoal naar als je ongesteld bent? Laat het ons weten op facebook!

Meer op wewomen.be:
​6 lekkere recepten die goed zijn voor mijn huid
10 tekens die aantonen dat je een vitaminetekort hebt
10 dingen die je eet om je overbelaste organisme te zuiveren

Marlies de Pape
you might also like