Home / Conditie / Welzijn

De 20 ongemakken die we allemaal tegenkomen op reis

by Isabelle Bontridder ,
De 20 ongemakken die we allemaal tegenkomen op reis© iStock

Een verloren koffer op de luchthaven, de slechte weersvoorspelling die het weekje camping omtovert tot een hel, het gekruide eten die je opwerkt gedurende de busrit… heel veel ongemakken waar je nu mee lacht (maar wel na ongemakkelijk geweest te zijn!)

N°1: De grote boze mug

Je droomt van een knuffelnachtje in de armen van je liefste, maar je word wakker als Quasimodo omdat een verdomde mug beslist heeft om je te prikken, daar net op je ooglid. Het is lelijk. En daarbovenop heeft dat sluwe beest het op jou alleen gemunt hoewel jij de enige was die antimugzalf heeft opgedaan.

N°2: De noodlottige vergetelheid van toiletpapier

Het is alom bekend, het huren van appartementen of huizen begint vaak op zaterdag. Na een dag in de auto te hebben gezeten, neem je eindelijk je intrek. Op het moment dat je naar toilet gaat: bingo, niemand heeft eraan gedacht om toiletpapier te kopen. Jammer, het is 19u en de enige supermarkt op 30km hiervandaan heeft zonet haar deuren gesloten.

N°3: De koffer op wieltjes in het platteland

O hij is mooi je nieuwe koffer op wieltjes, je zal je persoonlijke bezittingen niet moeten dragen de komende week. Goed idee ja, als je reist zoals Kristin Stewart per vliegtuig/taxi. Slecht idee als je je verplaatst met de bus. Je ziet er beter uit als een te uitgeruste toeriste met je rugzak (waardoor je minder meeneemt), dan een gestrande galei met haar grote koffer die niet op aarde rijdt.

N°4: Rijden op z’n Engels

Waarom hebben de Britten deze belachelijke beslissing genomen om links te rijden? Was het echt nodig om de zaak moeilijker te maken? Omdat je problemen hebt met het beheren van meerdere zaken, een soort van tweehandig profiel. Een echt strijdersparcours!

N°5: De bus des doods

Je hebt de bus in Latijns-Amerika genomen voor trajecten van 24u. Je herinnert je dat je je ogen hebt gesloten tijdens het voorbijsteken, en je hebt vermeden om de bestuurder te bekijken die wat te multifunctioneel was naar jouw mening. De onbedoelde kruistekens van de passagiers hebben je angstgevoel alleen maar versterkt.

N°6: De bankkaart die niet meer wil

Je bent nog geen houder van een « gold » en dus na enkele afhalingen sta je daar met je mond vol tanden aan de automaat omdat je geen briefjes meer krijgt door die « limieten ». Jammer, je kluis ligt vol met goud maar je kan je geen pleziertje doen in het winkelcentrum om de hoek. Als je dan nog een gewone kredietkaart hebt, ga dan meteen naar huis.

N°7: De wegbeschrijvingen van het lokale volk

Dit heb je zowel in Frankrijk als in Texas meegemaakt, een lokale bewoner met het perfect verstaanbare accent. Hij legt je de weg uit, je doet alsof je het hebt begrepen met een glimlach, en daarna bevind je je telkens opnieuw bij af dus je durft nu natuurlijk niets meer te vragen.

N°8: Netnummers

Dankzij Skype ben je op de hoogte van de netnummers. Je weet bijvoorbeeld dat Frankrijk begint met +33 en je de 0 erna niet zet. Ja, maar eens in het buitenland sla je alles door elkaar.

N°9: Goed gekruid eten waar je nog van nageniet

Jij, je bent een avonturier, je wil van alles proeven en zeker van de lokale keuken. Die kip curry doet je watertanden, die gevulde peper doet je brullen. Jammer genoeg is het niet alleen je mond die in brand staat, binnenkort is het je volledige buik die oorlog voert. Het slechte nieuws is dat je nog een traject van 8u hebt.

N°10: De discussie met de «maat van een maat » die je niet had meegevraagd

Je gaat op vakantie met vrienden. Zoals vaak verstopt een van je vrienden een andere vriend(in) in zijn koffer. Jammer genoeg heeft die persoon andere culinaire eisen en erger je je aan zijn/haar gedrag, het is niet anders. De beslissing moet genomen worden. Geen geweld, het is vakantie? Wie heeft dit toch uitgevonden!

N°11: De verloren koffer aan de luchthaven

Je bent goed georganiseerd en je had alles voorzien, te veel: het zorgvuldig gekozen zwempak bij Decathlon, sportschoenen voor de wandelingen, een avondjurkje… behalve dat je koffer verloren ging in de luchthaven die je nu constant stalkt met telefoontjes. Resultaat: je leent de trui van Patrick, de slippers van Mylène, de short van Joséphine. Wat moest gebeuren is gebeurd: je ziet eruit als een clown, verleiden zit er niet in voor jou.

N°12: Camping in de regen

Kamperen betekent vrijheid. Geen hotel dat je moet reserveren, contact met de natuur. Ja, het is het paradijs, behalve wanneer je blijft rondrijden om toch maar niet aan de kant van de weg te gaan staan, je wil het echt « in de wildernis ». Kamperen is ook leuker als je geen regenachtige week in het vooruitzicht hebt of wanneer de zon je niet wakker maakt om 5u ’s morgens terwijl je nog hoofdpijn hebt.

N°13: De kettingen vergeten

Dit zal enkele slechte herinneringen boven halen aan al diegene die aan de skistations zonder sneeuwkettingen zijn gereden terwijl er een sneeuwstorm de kop opstak. Om de volgende keer niet meer te moeten overnachten in de sportschool van Chambéry zal je volledig uitgerust zijn!

N°14: Zich laten verrassen door de temperaturen

Je bent vertrokken voor tropische temperaturen, het is zeer warm. En in een opwelling beslis je om te gaan wandelen om niet altijd aan het strand te zitten. Je bevind je plots in korte broek bij 11 graden op 1500 meter hoogte met de wind in de haren. Niet echt een aangenaam moment.

N°15: De slechte zaak

Je staat in het midden van een lokale markt, je zakken vol met briefjes. Je moet toegeven als je niet met euro’s bezig bent, je snel de indruk hebt dat je de rijkste bent. Met deze gedachte heb je meteen zin om alles te kopen: Jesussandalen, traditioneel beeldje, ketting met haaientanden, een klein nutteloos doosje… Je onderhandelt 5 minuten en denkt de koop van je leven te hebben gedaan. 10 meter verder bieden ze je hetzelfde aan voor de helft van de prijs. Vier maanden later zijn je rare aankoopjes op de zolder bij tante Truus beland.

N°16: De leugenachtige foto

Op internet heb je een mooie locatie gevonden met een super uitzicht, een bubbelbad… een goede zaak! Maar eens aangekomen merk je dat het design appartement niet voldoet aan de omschrijving, dat de jacuzzi niet werkt, dat de airco het niet doet, de decoratie mega goedkoop is. Er zit nog haar in de wasbak. Ze leggen je uit dat alles goed komt, maar je hebt alles al betaald. Deprimerend.

N°17: Het uur wordt niet gerespecteerd

Filosofen zeggen het al eeuwen : notie van tijd is subjectief. In bepaalde landen blijkt dit echt waar. Een bus die vroeger vertrekt dan voorzien, of die nooit komt opdagen, een gemiste afspraak, kafkaiaanse bureaucratie… op vakantie, geduld!

N°18: Kartonnen muren in Formule 1 hotels

Als je niet het type bent die met oordopjes rondwandelt, is de kans groot dat je een helse nacht beleeft als je je in een van de Formule 1 hotels bevindt waar je de buurman hoort snurken. Twee weken later is een oorontsteking verzekerd: je bent het stukje papier uit je oor vergeten halen.

N°19: Een taxirit

Het traject om van punt A naar punt B te gaan lijkt toch lang, maar je bent nog verloren in deze gigantische metropool. Als je moet betalen krijg je er nog een verrassing bovenop! Het is niet de prijs die je ziet staan die je moet betalen maar een flinke duit erboven. De toon wordt vriendelijk verheft maar je hebt schrik dat hij je zal achterlaten op een verlaten parking (ja je hebt verschrikkelijke verhalen gehoord). Je geeft toe. En dan word je maar alleen boos.

N°20: Een nacht in het busstation

Busstations zijn niet vaak uitnodigend. Jammer genoeg ben je deze avond genoodzaakt om er een tussenstop te doen want je hebt je verbinding gemist, of je hebt freestyle willen reizen in Corsica tijdens de maand augustus. Het belooft een lange nacht te worden.

Ons advies:
Voor reizen op maat en zonder ongemakken, ga naar Evaneos.com

Isabelle Bontridder
you might also like