Home / Conditie / Lijnen

10 goede ideeën om je lijn te herstellen na de feestdagen

by Isabelle Bontridder ,
10 goede ideeën om je lijn te herstellen na de feestdagen© iStock

Champagne, foie gras, hapjes… Tijdens de feestdagen is het moeilijk om zich niet te laten gaan en te weerstaan aan de smakelijke gerechten die de buffetten inpalmen. Gevolg: er zijn er velen die ervoor vrezen dat hun broeksriem het ieder moment kan begeven.

Summary
  1. · Verminderen van de hoeveelheid voedsel
  2. · De suikers verminderen
  3. · Begin met een Weight Watchers programma
  4. · Veel water drinken
  5. · Groenten en fruit eten
  6. · Sporten
  7. · Stop met je schuldig te voelen
  8. · Jezelf een pleziertje gunnen
  9. · Vermijd alcohol
  10. · Ontspan en denk positief

Geen paniek. Het is gewoon tijd om in actie te schieten en je voeding onder handen te nemen. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om je lijn te herstellen na de gevulde avonden van Kerst en Nieuwjaar.

1. Verminderen van de hoeveelheid voedsel

De vergelijking is snel gemaakt: minder eten doet gewicht verliezen. In onze maatschappij leren kinderen dat het onbeleefd is om hun bord niet leeg te eten. Voortaan is het tijd om daar tegenin te gaan. Forceer jezelf niet om je bord leeg te eten als je geen trek meer hebt. Je lichaam is geen vuilbak.

2. De suikers verminderen

Er wordt vaak gezegd dat een dieet lukt door het verminderen van de opname van suikers en vetten. Beter nog, je zou je neus moeten optrekken voor suikers. Een koolhydraatarm dieet doet meer afvallen dan een vetarm dieet. Vervang bijvoorbeeld suiker door honing. Vermijd suiker in je koffie, frisdranken of snoepen. Deze lekkernijen doen ons genieten, dat is zeker, maar zijn niet noodzakelijk voor een evenwichtige voeding.

3. Begin met een Weight Watchers programma

De feestdagen zijn de ideale gelegenheid om te starten met een Weight Watchers programma – het bekende dieetprogramma. Door zich te baseren op meer dan 50 jaar ervaring, wetenschappelijk onderzoek en de expertise van diëtisten, heeft dit programma een zeer simpel doel: u gewicht doen verliezen. Weight Watchers leert je gezonder te eten, meer te bewegen en zorg te dragen voor je lichaam. Voordeel? Het programma is waar en wanneer dan ook toegankelijk. Zeer flexibel, hij past zich aan iedere agenda aan. Ideaal voor een kleine vermageringskuur net na de feestdagen.

4. Veel water drinken

We herhalen het constant: water drinken is essentieel voor je metabolisme. Ontzeg jezelf dus geen water na de feestdagen. Begin je dag met een groot glas water. Water op zich doet je geen gewicht verliezen, maar geeft je een verzadigd gevoel. Heb je trek? Neem enkele slokken en wacht 10 minuten. Het hongergevoel zal verminderen.

5. Groenten en fruit eten

Om af te vallen na de feesten kan je kiezen voor gerechten op basis van groenten en fruit. Natuurlijk moet je voeding gevarieerd blijven. Door enkel groenten te eten, is het risico groot dat je spiermassa vermindert. De eiwitten en zuivelproducten zijn essentieel voor de spieren. Kies bijvoorbeeld voor groenten met vis of kippenwit.

6. Sporten

Niets beter dan enkele sportsessies om jezelf weer in balans te brengen na de feestdagen. Sportactiviteiten zorgen voor een snel gewichtsverlies, een gezond en energievol lichaam. Ontzeg je dus zeker geen sport!

7. Stop met je schuldig te voelen

Ja, het is waar, je bent een beetje bijgekomen tijdens de feestdagen. Is dat nu zo erg? Begin je vooral niet schuldig te voelen. Natuurlijk moet je nadenken over de gevolgen ervan, dat is noodzakelijk om tot het besef te komen en vooruitgang te boeken. Maar maak je er niet drukker om dan nodig. Schuldgevoel heeft nog nooit iemand vooruit geholpen.

8. Jezelf een pleziertje gunnen

Het is niet altijd even gemakkelijk om een drastisch dieet te volgen en je eetgewoontes volledig aan te passen. De kleine pleziertjes zijn nodig om het vol te houden. Jezelf een pleziertje gunnen is niet hetzelfde als de moed of bereidwilligheid laten zakken. Af en toe jezelf een pleziertje gunnen en daarmee niet overdrijven is goed!

9. Vermijd alcohol

Moeten we hier echt uitleg bij geven?

10. Ontspan en denk positief

Vermijd stress wanneer je dieet! Ontspan en denk positief. Dat is belangrijk om je doel te bereiken. Bekijk alles van de goede kant en verjaag het negatieve. Binnen enkele weken zullen je overtollige kilo’s verdwenen zijn…

Isabelle Bontridder
you might also like