Home / Conditie / Gezondheid

Blaasontsteking : oorzaken en symptomen

by Isabelle Bontridder ,
Blaasontsteking : oorzaken en symptomen© iStock

Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. In het merendeel van de gevallen zijn het vrouwen die er last van hebben: de urinebuis is kleiner dan bij een man en daardoor kunnen bacteriën makkelijker in de blaas komen. Wat zijn de oorzaken en symptomen van deze ontsteking? En hoe kan je een blaasontsteking bestrijden? We vertellen je alles in dit artikel.

Jeuk, branden, prikken… De verschijnselen van een blaasontsteking zijn onaangenaam en vaak slopend. Veel vrouwen hebben er ooit mee te maken, en vooral toekomstige. mama’s. In de meeste gevallen gaat het om het onderste gedeelte van de urineweg. Maar soms kan het erger zijn en zelfs de nieren bereiken, dan spreken we van “pyelonefritis”.

Wat zijn de oorzaken van een blaasontsteking ?

Vrouwen zijn gevoeliger voor blaasontstekingen dan mannen. Door hun anatomie moeten ze meer opletten tijdens de dagelijkse handelingen om de verspreiding van bacteriën in de blaas te vermijden.

Array

Een blaasontsteking kan verschillende oorzaken hebben.Paragraph

  • Een slechte hydratatie kan een blaasontsteking veroorzaken. Vergeet niet om dagelijks voldoende water te drinken. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is anderhalve tot 2 liter, want water verdunt urine.
  • Wanneer je naar het kleinste kamertje gaat, wrijf je van voor naar achter. Dit vermijdt dat bacteriën het spijsverteringskanaal infecteren.
  • Te strak zittend of synthetisch ondergoed of broeken kunnen ook aan de basis liggen van een blaasontsteking. Door het zweten kunnen die bacteriën een blaasontsteking veroorzaken.
  • Onvoldoende intieme hygiëne kan ook een reden zijn voor een blaasontsteking. Gebruik milde zeep.
  • Een ontsteking genaamd « de blaasontsteking van de huwelijksnacht » bestaat ook. Na een periode van onthouding kan gemeenschap ontstekingen veroorzaken.

Hoe kan ik de symptomen van een blaasontsteking herkennen?

De symptomen van een blaasontsteking komen vaak zeer plots. Wanneer je het gevoel hebt dat je constant moet gaan plassen en er maar enkele druppeltjes uitkomen heb je waarschijnlijk een ontsteking.

Een blaasontsteking zorgt eveneens voor pijn net boven de schaamstreek en een brandend gevoel als je plast.

Wanneer een blaasontsteking erger is, kan er soms bloed in de urine worden gevonden, dit heeft dan een aparte geur.

Bestaat er een natuurlijke oplossing om een blaasontsteking te bestrijden?

Een blaasontsteking wordt vaak behandeld met antibiotica. Nochtans zijn er ook effectieve natuurlijke manieren die blaasontstekingen voorkomen of genezen.

D-Mannose is een suiker, vergelijkbaar met glucose. Deze zorgt voor het herstel van de cellen in de urinewegen. Je vindt het terug in fruit zoals perziken, appelen, blauwe bessen of sinaasappel. D-Mannose verzorgt de urinewegen op een natuurlijke manier.

Cranberry staat ook bekend voor zijn effecten op de gezondheid. Verschillende onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat deze kleine rode vrucht de kans op blaasontstekingen bij vrouwen vermindert.

FEMANNOSE® is een natuurlijke, veganistische en efficiënte manier om ontstekingen te vermijden. Deze remedie bevat twee natuurlijke bestanddelen: D-Mannose en cranberry-extract. FEMANNOSE® behandelt de acute ontsteking en werkt ook preventief. In tegenstelling tot antibiotica, zorgt FEMANNOSE® ervoor dat ziektekiemen geen weerstand opbouwen. Vraag raad aan uw arts of apotheker.

Isabelle Bontridder
you might also like