Home / Conditie / Sporten

10 dingen die je mag eten voor je aan sport doet

by Marlies de Pape ,
10 dingen die je mag eten voor je aan sport doet© Getty

De meeste mensen eten niet voor ze aan sport gaan doen, maar verschillende studies tonen aan dat dit eigenlijk een grote fout is. Of je het nu gelooft of niet, eten voor je naar de fitness gaat, kan je helpen om betere resultaten te bereiken. Als je natuurlijk de juiste dingen eet. Dit is de lijst met tien dingen die je mag eten voor je workout.

Summary
 1. · Verfrissende groentesappen
 2. · Goede koolhydraten
 3. · Chiazaad
 4. · Boerenkool
 5. · Voeding tegen spierkrampen
 6. · Avocado
 7. · Natuurlijke ingrediënten met veel voedingsstoffen
 8. · De eigenschappen van groene thee
 9. · Een tussendoortje
 10. · Graanrepen

"Eten net voor ik naar de fitness ga om calorieën te verbranden?" Vreemd, dacht je waarschijnlijjk toen je dit las. Maar we gaan je aantonen dat je je vergist, want voedingsdeskundigen zeggen dat wat en wanneer je eet een grote impact kan hebben op het energieverbruik tijdens je workout. Het eerste dat je je moet afvragen om te beslissen welke producten het meest aangeraden zijn, is wat de bedoeling van je workout is. Je zal andere producten eten naargelang je vet wilt verbranden of je uithoudingsvermogen wilt verbeteren. Bovendien is het heel belangrijk dat je aan een specialist vraagt welke producten het best zijn om je ideale gewicht te bereiken, vooraleer je je workout plan opmaakt. Ben je klaar?

Gezond tussendoortje © Getty
Gezond tussendoortje
See album

Als je calorieën wilt verbranden, dan is het best je glycogeenreserves of de glucose in je spieren en lever niet bij te vullen. Als je niet veel tijd hebt en kiest voor een korte cardio workout (15 of 20 minuten), probeer dan niet te eten, om zoveel mogelijk vet te verbranden. Optimaal is dat je opstaat, je goed hydrateert met ongeveer een halve liter water, dan een oppeppend drankje neemt - koffie of groene thee - en dan... aan de slag!

Als je je daarentegen opmaakt voor een workout van een uur, dan raden de deskundigen aan om je reserves goed te vullen vooraleer je begint. Je kiest dan best voor een product dat proteïnen bevat, een beetje vet en enkele koolhydraten. Het is niet de bedoeling dat je deze snack eet onderweg naar de fitness! Als je kort voor je workout eet, zal je lichaam zich concentreren op de vertering van je voedsel en het niet gebruiken als de brandstof die je nodig hebt om vol te houden. Neem dus je tijd: ongeveer een half uur tot een uur voor je gaat sporten.

Eens je beslist hebt wat je sportplan zal inhouden, kan je hier terecht voor enkele gezonde en lekkere suggesties. Want sport en voeding zijn de basis voor een gezond lichaam. Geen excuses meer!

1. Verfrissende groentesappen

Als je een energieboost wilt, dan raden voedingsdeskundigen aan om groenten te eten. Een verfrissende groentesap voor je workout kan wonderen doen voor je energieniveau. Je kan de groenten mengen met een stuk fruit, bijvoorbeeld een halve banaan. Dit soort van sap gaat veel sneller in je bloed dan als je een vast stuk groente eet en je kan er trouwens alle kanten mee op.

2. Goede koolhydraten

Je gelooft het misschien niet, maar je moet niet alle koolhydraten als een vijand beschouwen. We hebben het natuurlijk niet over frieten of verzadigde vetten, maar ingrediënten met "goede vetten" zullen je de nodige energie geven om elke workout aan te kunnen. Glucose is de belangrijkste energiebron voor je lichaam, dus zal je je beter voelen als je een stuk fruit (een banaan of een appel) of een smoothie eet voor je aan sport doet.

3. Chiazaad

Er is een reden waarom chiazaad in de mode is: het heeft heel wat te bieden aan onze gezondheid. De zaden zijn rijk aan omega 3 vetzuren, vezels, proteïnen, calcium en bovendien zijn ze hydrofiel - dit wil zeggen dat ze heel gemakkelijk water absorberen waardoor je gehydrateerd blijft tijdens een lange workout. Je moet trouwens geen handvol chiazaad naar binnen spelen om de voordelen ervan al te merken. Het is al voldoende als je er enkele toevoegt aan je favoriete smoothie.

4. Boerenkool

Boerenkool is één van die ingrediënten met een heel goede reputatie in de fitnesswereld. Het is een bron van voedingsstoffen zoals bladgroen, calcium, vitamine A en K (onontbeerlijk voor een goede bloedsomloop, immuunsysteem en sterke beenderen) en bevat bovendien erg weinig calorieën. Het ligt misschien niet zo voor de hand om klaar te maken, maar probeer het eens in een groentesap of grill het in de oven als aperitief.

5. Voeding tegen spierkrampen

Heb je last van krampen als je lange tijd loopt? Je bent zeker niet de enige en het is gemakkelijk op te lossen door te eten voor je workout. Eten dat veel elektrolyten bevat - calcium, kalium en magnesium - kan helpen om spierkrampen te voorkomen. Enkele voorbeelden van deze voedingswaren zijn volkorenbrood, zoete aardappelen, bananen, yoghurt, zaden, hazelnoten, pecannoten, tarwekiemen en witte bonen. Om veel van deze producten te combineren, kan je enkele stukken banaan en pecannoten mengen in een heerlijke Griekse yoghurt en er een paar tarwekiemen over strooien.

6. Avocado

Als je net als wij dol bent op avocado's, heb je geen excuses meer nodig om er nog meer toe te voegen aan je dieet. Ze zitten boordevol goede vetten, vitamine B en magnesium. Niet enkel lekker als guacamole, maar ook heerlijk bij een salade of op een volkoren beschuit. Onweerstaanbaar!

7. Natuurlijke ingrediënten met veel voedingsstoffen

We weten allemaal dat verwerkte producten niet de beste optie zijn voor een gezond dieet. Er gaat niets boven een natuurlijke voeding rijk aan voedingsstoffen voor een gezond lichaam. Natuurlijke voedingsmiddelen hebben heel wat voordelen te bieden en ze bevatten niet veel calorieën, chemische producten of additieven. Een belangrijke vuistregel is ECHT voedsel eten, vooral groene groenten die rijk zijn aan bladgroen, vitamine A, C, ijzer en calcium. Maar laat groenten in andere kleuren zeker niet aan de kant liggen. Ze zullen een essentiële lading vitaminen, mineralen, antioxidanten en pure energie aan je lichaam leveren.

8. De eigenschappen van groene thee

Als je metabolisme wat trager is, probeer dan eens je koffie 's morgens te vervangen door groene thee. Je zal verrast zijn door de geweldige effecten die groene thee op je lichaam kan hebben. Er zijn verschillende studies die aantonen dat vier of vijf tassen - ja ja, je hebt het goed gelezen - groene thee per dag niet enkel je immuunsysteem boosten, maar ook je metabolisme versnellen zonder de bijwerkingen die te veel koffie kan hebben.

9. Een tussendoortje

We maken het je nog gemakkelijker: als je geen keukenprinses bent en je meer ideeën nodig hebt om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen voor je workout, geven we je hier enkele mini gerechtjes mee:

 • Een gekookt ei en hummus
 • Een snee volkoren brood met een koffielepel biologische margarine.
 • Een banaan gerold in zonnebloempitten.
 • 150 ml Griekse yoghurt met twee koffielepels chiazaadjes en een halve kom aardbeien.

10. Graanrepen

Als je van het werk onmiddellijk naar de fitness gaat, kan je altijd een graanreep meenemen. Ze moet wel weinig calorieën bevatten en veel granen, gedroogd fruit of zaadjes zonder kunstmatige additieven. Er zijn heel wat smaken op de markt waaruit je kan kiezen, zelfs zwarte chocolade is toegestaan!

Meer op wewomen.be:
De Tabata-methode: 4 minuten per dag voor een goede conditie
10 superfoods die supergoed voor je zijn!
Joggen voor beginners: onze tips

Marlies de Pape
you might also like