Home / Conditie / Gezondheid

Eiwitten als bondgenoten voor je lijn

by Dorothee Gebele ,
Eiwitten als bondgenoten voor je lijn© Thinkstock

Iedereen heeft eiwitten nodig, dat is niets nieuws. Er bestaan zelfs afslankkuren op basis van de dagelijkse en haast exclusieve inname van proteïnen. Eiwitten spelen immers een essentiële rol in elk dieet en zorgen ervoor dat je niet te veel spiermassa, maar vooral vet verliest.

Over het belang van eiwitten

Eiwitten spelen een drievoudige essentiële rol in ons lichaam.

  • Ze geven energie en zijn onmisbaar voor de goede werking van ons lichaam.
  • Ze hebben een opbouwende functie en dragen bij tot de aanmaak van alle levende weefsels in ons organisme, dus ook in de regeneratie van onze huid, haren, nagels,…
  • ​Verder spelen ze ook een functionele rol: ze helpen ons lichaam om zich te verweren tegen ziekte.

​Eiwitten zijn primordiaal voor de groei van de foetus en ook na de geboorte, tijdens alle groeifases van kind tot volwassene.

Opgelet, het ene eiwit is het andere niet

Array

Er bestaan twee soorten eiwitrijke voedingswaren: die van dierlijke oorsprong (zoals vlees, vis, zeevruchten, zuivel) en plantaardige (granen en peulvruchten, zoals linzen, erwten,…).

Dierlijke proteïnen zijn rijker aan essentiële aminozuren waaraan het plantaardige eiwitten soms ontbreekt. Wie een veganistisch dieet volgt (dus zonder eieren, vis en melkproducten) moet bijkomende aminozuren innemen.

Waar vind je eiwitten? Vijftien voedingswaren die goed voor je zijn

Eieren © Thinkstock
Eieren
See album

1. Eieren

Met een proteïnegehalte van 12% zijn eieren een uitstekende bron van proteïnen. De dooier bevat meer proteïnen dan het eiwit (klinkt vreemd, maar klopt wel). De proteïnen in ei worden beschouwd als referentie: door de samenstelling van de aminozuren die ze bevatten (en die allemaal opgenomen kunnen worden door het lichaam), zijn ze de ster van de eiwitrijke voedingswaren.

2. Vlees

Met een gemiddeld proteïnegehalte van 18% is vlees een uitstekende bron van eiwitten. De grote winnaar in alle categorieën is de runderflank (30% proteïne), gevolgd door de faux filet van rund.

Goed om te weten: Ook de bereidingswijze speelt een rol. Als je het vlees lang laat bakken, verliest het veel water en neemt het proteïnegehalte toe. Niet te verwaarlozen dus.

3. Melk

Een topper inzake eiwitten is poedermelk; die bevat meer dan 35% eiwitten en zit bovendien bomvol calcium. Alle melk is een rijke bron van proteïne.

4. Wild

Met zijn lage vetpercentage en een gemiddeld proteïnegehalte van 22%, is wild een goede keuze voor een eiwitrijke voeding. Haas is de recordhouder in deze categorie.

5. Kaas

Bepaalde kazen (zoals Parmezaan) kunnen tot 36% proteïnen bevatten. Aangezien we niet evenveel kaas als vlees eten, is het belangrijk de inbreng te relativeren naargelang de gegeten hoeveelheid. Gemiddeld bevatten harde kazen 26% proteïnen; zachte kazen gemiddeld 20%.

6. Vis

Eet gezond, eet vis. Vis bevat gemiddeld 21% eiwitten; de meest proteïnerijke vis is tonijn.

7. Yoghurt

Yoghurt en zuivelproducten bevatten proteïnen, calcium en vitaminen; ze hebben bovendien een regulerende invloed op de darmflora.

8. Schaal- en weekdieren

Schaal- en weekdieren (al dan niet uit de zee) zijn zeer eiwitrijk. Aarzel dus niet en eet regelmatig garnalen, mosselen, krab of zelfs slakken.

9. Gevogelte

Wit vlees van gevogelte (met een gemiddeld eiwitgehalte van 20%) scoort ook goed. Gevogelte wordt bovendien gekenmerkt door een laag vet- en cholesterolpercentage..

10. Zetmeelhoudende producten

De proteïnerijkste zetmeelhoudende producten zijn soja en gedroogde linzen. Ook de gekiemde zaden zijn een goede vorm van eiwitten.

Nog eiwitbronnen in onze voeding:

11. Spirulina

12. Soja

13. Gedroogd fruit

14. Appels

15. Lever

Ontdek ook:
> 10 dingen die je eet om je overbelaste organisme te zuiveren
> Rauw voedsel: een maximum aan vitaminen!
> Is vegetarisch echt gezonder?
> Waarom is het ontbijt zo belangrijk?
> Afvallen: 7 tips om je metabolisme te versnellen

Dorothee Gebele
you might also like