Home / Conditie / Welzijn

18 manieren om je huis en je leven te detoxen

by Marlies de Pape ,
18 manieren om je huis en je leven te detoxen© Tumblr

Heb je het gevoel dat je leven nood heeft aan een makeover? Voel je je gedeprimeerd, log of vastgeroest in een routine? Doe jezelf een plezier en kuis je huis en je leven op. Volg deze 18 gemakkelijke punten voor meer energie, een heldere geest, positieve verandering en gewoon een gezonder en blijer zelf. Beloofd, je zal er geen spijt van hebben...

1. Ken de "dirty dozen"

Je groenten en fruit niet spoelen, is een giftige misdaad. Maar soms is zelfs dat niet genoeg om alle viezigheid eraf te krijgen! We weten dat het nogal duur kan uitvallen als je enkel biologisch koopt, en daarom raden we aan om kieskeurig te zijn.

Array

Als je van plan bent de schil op te eten, zoas bij appels of aardappelen, kies dan voor biologische producten. Ga zeker ook eens kijken naar de lijst van de "dirty dozen": de 12 producten die de meeste pesticiden bevatten. Je kan de lijst hier raadplegen en je boodschappenlijstje opmaken!

2. Wees slim met onkruidverdelgers

Af en toe is het leuk om in de tuin te wroetelen, vooral als het mooi weer is, maar doe nu niet al te gek met onkruidverdelgers. Niemand wil onkruid in zijn mooie bloemperkjes, maar het is belangrijk te weten dat de chemicaliën die onkruid verdelgen, ook menselijke lichaamscellen kunnen vernietigen.

Dat klinkt misschien extreem, maar het is waar. Kies liever voor natuurlijke verdelgers om het onkruid buiten te houden. Composteren is ook een heel goede manier om te tuinieren! ​

3. Doe je inkopen op de markt van plaatselijke boeren

Het eten dat we in de winkel kopen zit vol pesticiden en andere vuiligheden, dus als je het niet goed wast, kan het vrij giftig zijn.

Een betere oplossing is een uitstapje naar de markt van de plaatselijke landbouwers en daar verse producten kopen. De groente en het fruit is verser, heeft minder chemicaliën gekregen en is goedkoper! Waar wacht je nog op?

4. Stel een budget vast

Een detoxkuur in je leven gaat niet enkel om lichaam en geest! Maak een budget op dat past voor jou en streef ernaar je financiële doelstellingen te bereiken. Het is niet verplicht om al je geld elke maand op te doen of juist elke cent te sparen. Maak een plan op voor je financiën. Je zal je VEEL beter voelen!

5. Geef geen geld uit aan nutteloze dingen

Geniet van het geld dat je verdient! Maar geef het ook niet uit aan nutteloze dingen die toch maar in de weg zullen staan.
Dit zorgt voor onnodige stress omdat je niet weet waar je de nutteloze aankopen kan wegsteken en een rommelige ruimte, betekent een rommelig hoofd. Denk na en blijf even stilstaan bij wat je koopt.

6. Sluit slechte vrienden uit je leven (mensen die geen aandacht aan je besteden)

Tijd doorbrengen met mensen die je een slecht gevoel geven over jezelf is net zo giftig voor je geest als chemicaliën dat zijn voor je lichaam.

Levenscoach en NLP experte Rebecca Fredericks zegt: "Omring jezelf met mensen die je inspireren, motiveren, steunen, aanmoedigen en van je houden zoals je bent. Je herkent deze mensen omdat je ernaar uitkijkt ze te zien en je zal je goed voelen nadat je samen tijd hebt doorgebracht. Neem jezelf voor om meer met dit soort mensen af te spreken en minder met mensen die het slecht met je voor hebben."

JIJ beslist wie je tijd waard is.

7. Maak DIY kuisproducten

De meeste producten die je in de winkel kan kopen zitten bomvol chemicaliën, dus waarom zou je niet je eigen kuisproducten fabriceren?

Auteur Anna Rodgers zegt: "Alledaagse kuisproducten bevatten enkel chemicaliën. Ze kunnen voor migraines zorgen en sommige ingrediënten zouden, volgens sommige studies, zelfs kanker veroorzaken."

Het enige wat je nodig hebt, zijn een handvol ingrediënten: azijn, bakpoeder en etherische oliën zijn de meest doeltreffende ingrediënten die je nodig hebt. En ze zijn allemaal natuurlijk en niet schadelijk! ​​

8. Doe je schoenen uit thuis

Dit is niet zo gebruikelijk in de Westerse wereld, maar in vele Aziatische landen is het heel gewoon om de schoenen uit te trekken in huis.

Als je je schoenen uitdoet, verspreid je geen vuil in het huis en blijft het langer proper. Het helpt ook om geurtjes te verminderen en behoudt de kwaliteit van je vloer. Neem het maar aan van de Japanners, die van de properste mensen in de wereld zijn!

9. Beperk sociale media

Twitter, Facebook en Instagram nemen elke week uren in beslag. Hoe minder je dus virtueel sociaal bent, hoe meer tijd je over hebt om in het echt sociaal te zijn. Dit betekent intiemere relaties en een beter welzijn.
Wat je hier moet onthouden is evenwicht. Beperk je tot één uur sociale media per dag, je zal verrast zijn hoe goed dit is voor je humeur!

10. Recycleer

Recycleren is niet alleen goed voor de natuur, maar het vermindert ook de hoeveelheid gifstoffen in je huis en je krijgt het gevoel dat je bijdraagt aan het milieu. En dat doe je ook effectief!

11. Organiseer je spullen

Niets is storender dan een rommelig huis. Steek alles weg en geef het een plaatsje. Je zal je veel rustiger voelen als alles opgeruimd is, en je zal vrolijker zijn. Vooruit, aan de slag!

12. Drink kruidenthee

Veel water en thee drinken helpt je je lichaam te zuiveren en schadelijke gifstoffen af te drijven. Probeer thee van mariadistel of paardebloemen voor een optimale zuivering.

Als je dat niet lust of niet in huis hebt, dan zal een tas kalmerende groene thee na elke maaltijd, het werk even goed doen. Groene thee elimineert bacteriën waardoor je minder kans loopt ziek te worden, maar ook minder snel gaatjes in je tanden zal krijgen en je adem beter ruikt. Wat wil je nog meer?

13. Gooi rommel weg of geef het aan een goed doel

Van rommel krijg je het benauwd. "Hoe meer spullen je hebt, hoe meer plekken je moet vinden om ze weg te steken, hoe langer het duurt om de dingen te vinden die je echt wilt en gebruikt en hoe meer stof het verzamelt. Als je dus overal hebbedingetjes hebt staan, is het hoog tijd voor een grote kuis. Wees genadeloos!", zegt Rebecca.

Rebecca raadt aan om alles dat je niet gebruikt of gedragen hebt of waar je niet aan gedacht hebt in zes maanden, weg te gooien of weg te geven aan een goed doel. "Maak ruimte in je huis en in je geest. Het is een beetje angstaanjagend, maar je zal je opgelucht voelen wanneer je klaar bent. En bovendien zal je je goed voelen omdat je hebt bijgedragen aan een goed doel." Zie je het zitten?

14. Koop planten

Je staat er misschien niet bij stil, maar planten hebben heel wat goede eigenschappen. Ze zuiveren de lucht die je inademt en verbeteren zo je gezondheid. Koop dus maar een paar potten en geef ze genoeg water. De voordelen zijn het waard.

15. Het glas is halfvol

Negatieve gedachten overwinnen en positief denken is soms moeilijker dan je denkt. Slechte ervaringen, wrok en een negatieve houding kan inkankeren en zo ingeworteld raken in je leven. Maar je geest is sterker dan je denkt, dus zorg dat je de controle behoudt.

Rebecca raadt aan om je gedachten elke dag neer te schrijven en negatieve te vervangen door positieve. Als je hier een gewoonte van maakt en je mistroostige gedachten kan terugdringen, zal je merken dat je je veel beter voelt.

16. Slaap meer

Slaap genoeg! Velen hebben elke nacht een tekort aan slaap, maar dan zal je lichaam veel minder goed werken. Probeer minstens 8 uur slaap per dag te krijgen, en maak er een prioriteit van. (Geen probleem voor ons!)

17. Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Verander je schoonheidsproducten. Ruil producten bomvol chemicaliën om met natuurlijke. "Pure en natuurlijke ingrediënten zijn de originele bron van voedingsstoffen voor je huid en haar. Producten die voornamelijk bestaan uit natuurlijke ingrediënten kunnen veilig voor zichtbare resultaten zorgen op lange termijn.", aldus haar- en schoonheidsdeskundige Josh Rosebrook. Sluit geen compromissen als het op schoonheid aankomt!

18. Breng meer tijd door met geliefden

Je zal je positiever voelen als je meer tijd doorbrengt met de mensen waar je het meest om geeft. Bezoek een vriend of maak tijd vrij voor de familie één keer per week. Vrienden en familie zijn de beste manier om te ontstressen!

Meer op wewomen.be:
Een evenwichtige hormoonhuishouding op natuurlijke wijze
9 voordelen van meer water drinken

Marlies de Pape
you might also like