Home / Conditie / Welzijn

Welzijn: 10 tips om weer voeling te krijgen met de natuur

by Marlies de Pape ,
Welzijn: 10 tips om weer voeling te krijgen met de natuur© Getty

Een remedie tegen stress, een plezier voor de ogen... De natuur zit barstensvol weldaden in alle soorten. Ontdek onze tien tips om weer voeling te krijgen met Moeder Natuur.

1. Ik schrijf me in om een groentenmand te ontvangen
Er zijn heel veel organisaties die biologische groentenmandjes aanbieden met groenten en fruit van het seizoen die liefst nog dichtbij geteeld zijn. Je betaalt je abonnement en elke week kan je je mand gaan ophalen in de grootte die je wenst. Naargelang de organisatie kan je natuurlijk altijd groente en fruit bestellen, maar soms ook eieren, kaas, vlees... En niemand wordt vergeten want er wordt tot in de grote steden geleverd. Kijk maar eens rond op het net om een afhaalpunt in jouw buurt te vinden.

​2. Ik kies voor natuurlijke schoonheidsproducten
Maak er vooral gebruik van als je op reis gaat om lokale producten te ontdekken en mee te brengen. Als je een reis naar Marokko gepland hebt bijvoorbeeld, moet je zeker pure argaanolie meebrengen.
Maar ook thuis is het mogelijk op voorwaarde dat je goede keuzes maakt. Steeds meer merken raken overtuigd van de weldaden van natuurlijke producten op de gezondheid en de huid en gaan dan ook de biologische toer op. Dat is onder andere het geval voor Nuxe, die in 2013 zijn merk Bio-Beauté by Nuxe heeft gelanceerd. Een nieuwe generatie biologische verzorgingsproducten zonder minerale oliën, zonder kleurstoffen en zonder parabenen.

3. Ik maak tijd voor ontspanningsmomenten in de natuur
In het bos gaan wandelen, zich in het koele gras van een park neerleggen of een fietstocht langs een rivier organiseren... Een must om te ontspannen na een zware week. Misschien minder aanlokkelijk in de winter, maar net zo heilzaam. Trek gewoon een extra trui aan!

4. Kijk 's ochtends naar de zonsopgang
Onvoorstelbaar hoe goed het doet om de dag te zien beginnen. Om depressie weg te jagen, de dag in topvorm te starten en je biologische klok te volgen, neem je je ontbijt aan het raam.

5. Ik verzorg me met de natuur
Je moet nu niet vertrekken naar het Amazonewoud en planten gaan zoeken om je een verband te leggen, maar het is mogelijk om enkele kleine kwaaltjes te verzorgen met natuurlijke producten. Spierpijn, rugpijn, pijnlijke maandstonden... Er bestaat een natuurlijk wondermiddeltje waardoor je je niet moet volstoppen met pijnstillers: een warmwaterkruik of een kersenpitkussentje. Deze kussentjes die vol zitten met kleine pitjes zijn verkrijgbaar in elke natuurwinkel. Je kan ze verwarmen in de oven of de microgolfoven en je kan ze zolang je wilt, hergebruiken. Je kan ze ook even in de frigo of diepvries steken en ze als verkwikkend middel gebruiken tegen blauwe plekken, hoofdpijn, nekpijn, tandpijn...

6. Ga op zoek naar zuivere lucht
Ons lichaam is verzwakt en vergiftigd door de muffe en vervuilde stadslucht die we dagelijks inademen. Je zal herleven als je de zuivere lucht van de bergen, de zee, het platteland of het bos in gaat ademen. Sommige dokters raden zelfs aerotherapie aan als behandeling tegen bepaalde longziektes of ziektes die verband houden met de ademhaling.

7. Koop een cd met geluiden
Voor zij die echt geen tijd hebben, kan je de natuur naar binnen brengen met een cd. Sluit je ogen en luister naar het gefluit van vogels of het geluid van golven. Relaxatie thuis.

8. Breng groen in huis
Planten zijn de beste vrienden van stedelingen. Ze nemen je stress weg, reinigen de lucht en versieren je kamer. Wat wil je nog meer? Ze zouden zelfs goed zijn voor het lichaam door de lucht te reinigen en de vochtigheidsgraad in onze vaak veel te droge woningen, tot 5% te verhogen. Waar je vooral naar moet uitkijken: lepelplanten, varens, bananenplanten, maranta, ficus pumila, kamerlinde, papyrusriet... Deze zouden zelfs stress bestrijden!

9. Bewonder mooie landschappen
Het is bewezen dat mooie landschappen een positef effect hebben op onze gezondheid. Laat die mooie beelden dus maar opborrelen in je hoofd bij alle gelegenheden of zet je wagen zelfs 10 minuten langs de kant om van het landschap te genieten.

10. Kweek je eigen planten in een mini moestuin
Het kan overal: in een hoek van de tuin, op het balkon en zelfs op de vensterbank. Er zijn geen excuses meer om niet aan je eigen moestuin te beginnen. Aromatische kruiden, kerstomaatjes, kleine wortels, radijzen, aardbeien (de klimplanten kan je zelfs twee keer oogsten) of munt om je eigen tasje thee te maken. Zo heb je altijd 100% biologische groenten en fruit bij de hand.
Om veel te kunnen oogsten, let je er wel best op dat je planten minstens enkele uren per dag in de zon staan. Vergeet ook niet voldoende water te geven, liefst 's avonds.
Je kan zaadjes of kleine plantjes kopen in natuurwinkels of op internet.

Weer voeling krijgen met de natuur © Thinkstock
Weer voeling krijgen met de natuur
See album

Meer op wewomen.be:
Vier tips (en een adres) voor een leven zonder stress
S.O.S. Hooikoorts
Aromatherapie

Marlies de Pape
you might also like