Home / Conditie / Sporten

De zelfverdedingstechnieken die elke vrouw moet kennen!

by Marlies de Pape ,
De zelfverdedingstechnieken die elke vrouw moet kennen!© Columbia Pictures Corporation

Zou je je durven verdedigen als iemand je aanvalt op straat? Of zou je panikeren en verstijven? We willen er liever niet bij stilstaan dat er dieven en verkrachters rondlopen, maar geweld is wel degelijk een realiteit. En dus hebben wij enkele kick ass-moves samengevat die elke vrouw moet beheersen om zich te kunnen verdedigen.

Summary
  1. · Belemmer het zicht: mik op de ogen
  2. · Mik op het kruis
  3. · Belemmer de luchtwegen: mik op de neus
  4. · Sla op de keel
  5. · Sla op de nek
  6. · Mik op de knieën

Volgens het EU Agency for Fundamental Rights (FRA) werd meer dan een vrouw op drie in België lichamelijk of seksueel aangevallen. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen. Heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Dan kan je hier alvast enkele eenvoudige en doeltreffende zelfverdedigingstechnieken leren. Dames, maak kennis met Krav Maga.

Krav Maga is een mix van elementen uit het boksen, thaiboksen en de gevechtssporten judo en jujitsu. Het wordt nooit gebruikt om een gevecht te starten, maar enkel om je te verdedigen zodat je kan weglopen en weer veilig bent.
Het Israëlische zelfverdedigingssysteem gebruikt simpele, instinctieve bewegingen waarmee je je aanvaller zo snel mogelijk op de knieën krijgt. Vrij brutaal dus, maar het gaat om je eigen veiligheid.
Deze technieken zijn op maat gemaakt voor vrouwen die op straat lastig gevallen worden. En daarom vinden wij dit dus verplicht leesvoer voor ELKE vrouw!

Maar voor we je enkele bewegingen gaan tonen, moeten we eerst basisregels herhalen. Klaar? Start!

Wees op je hoede: gebruik al je zintuigen om weg te blijven van gevaar en veilig te zijn. Als je alleen op straat loopt, verstuur dan nooit sms'jes, telefoneer niet, luister niet naar muziek en check je Facebook of Twitter niet! Daardoor ben je kwetsbaar. Vermijd problematische situaties door gewoon op je hoede te zijn.
Gebruik gewone voorwerpen: verken je omgeving en zoek naar voorwerpen die je kunnen helpen tijdens een aanval. Stoelen, vuilbakken of zelfs je hakken kunnen heel wat schade aanrichten. Neem alles wat je ziet: je sleutels, je gsm... Probeer meer tijd te winnen om weg te lopen of om hulp te roepen. Aarzel nooit.
Roep zo hard als je kunt: om jezelf te verdedigen, is het belangrijk dat je zo hard mogelijk schreeuwt zo snel je kunt. Zeg wat er gebeurt bijvoorbeeld "hij steelt mijn tas", "hij heeft een mes". Zo heb je meer kans dat mensen je te hulp komen schieten.
Bijt, knijp en krab: als je leven in gevaar is, moet je alles doen om er veilig uit weg te geraken. Hoe agressiever, hoe beter.
Loop zo snel mogelijk weg: loop weg vanaf dat je kunt. Ga naar de politie of het dichtstbijzijnde restaurant of winkel. Blijf NOOIT op dezelfde plek.

Belemmer het zicht: mik op de ogen

Als iemand je gaat aavallen of een wapen trekt, aarzel nooit! Mik direct op de ogen want die zijn heel gevoelig. We proberen allemaal onze ogen te beschermen omdat ze heel belangrijk zijn. We doen het automatisch zonder er zelfs bij na te denken. Hoe groot of sterk je aanvaller ook is, zijn ogen zijn net zo gevoelig als die van een ander en bovendien vereist het niet veel kracht.

Hoe? Open je handen en richt je vingers, zo mogelijk, direct op de ogen. Zo kan je tegelijkertijd de neus of kin raken met de palm van je hand.
Wanneer? Als je in gevaar verkeert, reageer dan onmiddellijk met een directe stoot. Het klinkt brutaal, maar enkel hierdoor ga je weer snel veilig zijn.

Als je echt het gevoel hebt dat je in gevaar verkeert, mag je een preventieve slag verkopen. Als iemand je jas of je arm grijpt, verzet je dan zeker niet want dat verwachten ze! Verras je aanvaller en sla zo snel als je kunt in het gezicht.
Het is een natuurlijk instinct om je hoofd en ogen te beschermen met je handen of je ogen dicht te doen als er iets gevaarlijks in de buurt komt. Dat geeft je de kans om een andere pijnlijke zone aan te pakken.

Wat ons brengt bij het volgende punt...

Mik op het kruis

Nadat je op de ogen hebt geslaan, bereid je je voor op de volgende stoot... in het kruis.

Je kan op het kruis mikken na een aanval op de ogen (wanneer je aanvaller zich probeert te beschermen) of als eerste aanval. Een harde slag in deze zone kan en ZAL je aanvaller serieus pijnigen omdat die zone minder beschermd wordt dan de rest van het lichaam.

Hoe? Volg je instinct en sla zo snel mogelijk. Probeer zo recht mogelijk en zo hard mogelijk recht op het kruis te stoten. Je kan je voet gebruiken door je been recht omhoog te gooien of je knie. Alles hangt ervan af hoe dicht je bij je aanvaller staat. Als je niet in staat bent om je benen te gebruiken, kan je altijd met je handen proberen. Trek, sla of draai met je palmen of een vuist. Hou je vooral niet in en doe wat je moet doen.
Wanneer? Gebruik deze techniek als je in gevaar verkeert en je deze zone gemakkelijk kunt aanvallen. Het is belangrijk om zo snel en hard mogelijk te kloppen. Je aanvaller zal de pijn voelen stijgen totdat hij het zelfs in zijn longen voelt en het zijn adem beneemt. Hij zal op de grond vallen of kruipen van de pijn. Maak gebruik van dit moment om weg te vluchten.

Belemmer de luchtwegen: mik op de neus

Maar soms heb je maar een paar seconden om uit de voeten te raken! Je aanvaller zal in shock zijn en kwaad (op zijn zachtst uitgedrukt...), als je dus niet genoeg tijd hebt gehad om te vluchten, maak je je klaar voor je volgende stoot. In dit geval, op de neus.
Het beste dat je kan doen is de aanvaller verrassen door steeds je mikpunt te veranderen: van hoog (het gezicht) naar laag (kruis) en omgekeerd tot je vrij bent en kunt weglopen.

Hoe? Gebruik een hamerslag beweging door te slaan met de hiel van je hand terwijl je een vuist maakt. De neus is een extreem gevoelig lichaamsdeel. In een mum van tijd zal het moeilijk en zelfs onmogelijk worden om door de neus te ademen. De neus is dus dé manier om je aanvaller te verzwakken zonder dat zijn leven ook echt in gevaar is.
Wanneer? Tijdens elke gevaarlijke situatie. Wees niet bang om je aanvaller pijn te doen. Het gaat om jouw veiligheid.

Sla op de keel

De keel is een ander gevoelig punt van het lichaam. Als je hard genoeg duwt, kunnen de luchtwegen verstopt raken, waardoor het moeilijk wordt om te ademen.

Hoe? Open je hand en duw je vingers in de keel. Duw ondertussen je aanvaller weg. Je moet wel snel zijn om je aanvaller tegelijkertijd te verrassen en hem pijn te doen.
Wanneer? Je kan deze beweging uitvoeren in een gevaarlijke situatie, maar ook in minder agressieve situaties bijvoorbeeld als een dronken persoon je wilt omhelzen of in je persoonlijke ruimte door wil dringen. De andere persoon zal snel weggaan en je serieus nemen.

Sla op de nek

Nog een goed doel om op te mikken. Net als het kruis, heeft je nek ook heel wat zenuwuiteindes, zodat je aanvaller onmogelijk zal kunnen terugvechten. De nek is ook niet heel goed beschermd zoals de rest van je lichaam, zodat je een aanvaller kan overmeesteren.

Hoe? Je kan je handen op verschillende manieren gebruiken. Bijvoorbeeld door hakkende bewegingen te maken en met een open hand op de nek te slaan op dezelfde manier dat je met een tennisracket zou slaan. Het enige verschil is dat je niet met de voorkant van je hand op de nek slaat, maar met de kant van de pink. Je kan ook blijven slaan met je vuist of als je dicht bij je aanvaller staat, met je elleboog.
Wanneer? Je kan deze beweging maken als je langs achter aangevallen wordt, of als iemand je tas probeert te grijpen. Als je aanvaller van achter je komt, sla zo hard en zo snel mogelijk met je elleboog. Hoe meer je hem verrast, hoe minder kans dat hij zich zal proberen verdedigen.

Mik op de knieën

De knie is niet zo'n heel gevoelige zone, maar een harde klap zorgt er wel voor dat je aanvaller je niet meer kan achterna lopen. Je moet echter wel heel wat macht hebben om de knie te breken.

Hoe? Draai je hoofd snel om, om een beeld te hebben van waar je moet slaan en reageer onmiddellijk. Gebruik je voet door horizontaal direct op de knie te mikken. Twijfel nooit!
Wanneer? Reageer direct wanneer je een aanval of bedreiging voelt. Je kan deze beweging doen als je van achteren aangevallen wordt, en je wilt weglopen. Probeer niet oog in oog te komen met de aanvaller, maar loop zo snel je kunt weg.

Volg ons op facebook!

Marlies de Pape
you might also like