Home / Conditie / Sporten

Langer leven door elke dag 5 à 10 minuten te joggen

by Marlies de Pape ,
Langer leven door elke dag 5 à 10 minuten te joggen© Getty Images

Volgens een studie uitgevoerd door de universiteit van Iowa, zou dagelijks 10 minuten rennen je levensverwachting met enkele jaren kunnen verlengen en het risico op cardiovasculaire ziektes verminderen.

Goed nieuws voor levensgenieters die niet graag sporten. Iedereen weet ondertussen wel dat sport goed is voor je gezondheid en je conditie.
Uit een studie die onlangs is uitgevoerd door de universiteit van Iowa, blijkt dat je levensverwachting al stijgt door dagelijks 10 minuten te lopen. Ongeveer 55.000 personen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar, namen deel aan de studie die in totaal 15 jaar duurde, om de effecten van het uithoudingsvermogen op het menselijk lichaam vast te stellen. Geen excuses meer dus, ook niet als je niet graag jogt!

Volgens de studie kan iemand die dagelijks jogt, gemiddeld drie jaar langer leven dan iemand die niet aan sport doet. Genoeg om zelfs de meest luie onder ons, moed te geven, vooral als je weet dat de onderzoekers gelijkaardige resultaten hebben vastgesteld bij volleerde renners als bij mensen die minder sportief zijn. Uiteindelijk zijn tien (of zelfs vijf) minuten voldoende om het risico op een voortijdige dood met 30% te verminderen. "Zelfs de groep die de kortste afstand in de week aflegde (10km of minder), slechts één of twee keer per week ging joggen en het minst snel liep (minder dan 10 km/u) hebben minder kans om vroeger te sterven dan zij die niet lopen.", legt een van de onderzoekers uit.

Rennen © Thinkstock
Rennen
See album

Maar lichamelijke activiteit heeft niet alleen invloed op de levensverwachting. De studie toont ook aan dat die enkele minuten ook het risico op cardiovasculaire ziekten verminderen met 45%. Dat is de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld en veroorzaakt jaarlijks ongeveer 17,3 miljoen sterfgevallen.

Zo zijn mensen die "de tijd niet hebben" om dagelijks wat sport te doen gewaarschuwd. "Tijdsgebrek wordt meestal aangeduid als de belangrijkste reden waarom mensen niet aan sport doen. Deze studie zou mensen dus kunnen aanzetten om toch dagelijks te rennen.", aldus Duck-chul Lee, een van de hoofdauteurs van de studie.

Haal dus allemaal je loopschoenen maar uit de kast, wij beginnen vanavond al na het werk. Want vijf minuten, dat is toch niks in een mensenleven!

Marlies de Pape
you might also like