Home / Lifestyle / Maatschappij

"Expose", een fotoproject dat vrouwen in alle vormen eert

by Marlies de Pape ,
"Expose", een fotoproject dat vrouwen in alle vormen eert© Liora K. Photography

Een fotografe die graag met de tradities breekt en een blogster besloten hun talenten samen te leggen om een project dat de vrouw van vandaag zoals ze echt is, voor te stellen: divers en ver van de standaard die de reclamewereld teistert.

De vrouwen uit de reclame en tijdschriften zien er perfect uit. Velen kijken naar hen op, maar weinigen lijken op hen. Vreemd als je bedenkt dat ze de vrouwelijke sekse moeten vertegenwoordigen, want andere vrouwen kunnen zich niet met hen identificeren zonder Photoshop! En zelfs zij die we verheerlijken, bereiken die schoonheidsidealen eigenlijk niet, want ze worden opgemaakt en dan nog eens bijgewerkt. Nee, de perfecte vrouw bestaat niet. Echte vrouwen komen in verschillende vormen en maten. De echte vrouw is veelzijdig en kan niet gedefinieerd worden door een maat, een cup of een vorm.

Om komaf te maken met de schoonheidsidealen waar velen bij wegdromen, maar die nog veel meer vrouwen complexen aanjagen omdat ze die onrealistische standaarden niet kunnen bereiken, gingen fotografe Liora K en blogster Jes Baker samen in zee om een ode aan het vrouwelijke lichaam op te stellen. Voor hun project, genaamd Expose, vroegen ze aan 96 vrouwen van alle leeftijden, lichaamsvormen en huidskleuren, om zich deels te ontbloten, hun lichaam waar ze zich soms voor schamen openlijk te tonen en hun vrouwelijkheid te aanvaarden voor zichzelf en alle anderen die zich laten pijnigen door reclame. Verlegen, trots en met een goed humeur speelden de modellen voor een dag het spel mee.

Expose © Liora K. Photography
Expose
See album
Array

"We weten allemaal dat wat we in de media zien, niet representatief is voor ons", schrijft Jes Baker op haar blog om haar project voor te stellen. "Maar door wat we zien (of eerder niet zien), gaan we denken dat we de enige zijn met striemen, littekens, ongelijke borsten of tepels, een buikje, ongewenst haar of andere dingen die we niet in tijdschriften zien. Maar wat we nooit zien, is die fantastische, complexe opeenhoping van leden die van ons unieke individuen maken." Goed gezegd!

Gelukkig zijn er steeds meer campagnes en projecten die willen dat vrouwen zich verzoenen met hun lichaam, dat ze al veel te lang als onvolmaakt beschouwden. We hebben het al gehad over de reclamecampagne Stop the Beauty Madness en fotografe Michelle Fetsch die de beweging Women Enough oprichtte, maar ook winkels beginnen zich aan te passen aan de realiteit van moderne vrouwen en zelfs modellen overtuigen ons ervan dat rondingen ook mooi zijn! We zijn op de goede weg, maar alle obstakels zijn nog niet uit de weg geruimd.

Marlies de Pape
you might also like