Home / Conditie / Lijnen

Water drinken: goed voor lichaam en geest

by Jillian Pogmam ,
Water drinken: goed voor lichaam en geest

Water drinken tijdens het sporten lijkt ons de natuurlijkste zaak van de wereld. Maar ook om geestelijk te herbronnen hebben we water nodig. Bij een examen of op een drukke werkdag is de impact van (on)voldoende hydratatie op ons denkvermogen doorslaggevend.

Meerdere studies hebben aangetoond dat zelfs een lichte dehydratatie een aanzienlijke impact kan hebben op onze mentale prestaties.

Kortetermijngeheugen: -28%

In 2005 testte een Amerikaans wetenschappelijk team het effect van ons waterverbruik op ons kortetermijngeheugen (1). Daarbij kregen de deelnemers aan de test lijsten met cijfers voorgelegd om hun geheugen te testen. Resultaat: de capaciteiten van het kortetermijngeheugen bij de kandidaten die voldoende water gedronken hadden, lagen 28% hoger dan die van de licht gedehydrateerde kandidaten (bijvoorbeeld na een lichamelijke inspanning of blootstelling aan warmte).

Array

Concentratie: -20% tot -43%

Een ander Amerikaans onderzoek bevestigt het belang van een goede hydratatie om onze aandacht op peil te houden (2). Tijdens het experiment werd het concentratievermogen van de kandidaten die de hele dag geen water hadden gedronken getest. Na dertien uur stelden de onderzoekers vast dat hun concentratievermogen en aandacht met 20% afgenomen waren. Na 24 uur zonder water namen de intellectuele prestaties af met 43%!

Behendigheid: -28,5%

Onvoldoende water drinken kan zelfs gevolgen hebben voor onze behendigheid. Wetenschappers testten bijvoorbeeld de behendigheid van cricketspelers: ze vergeleken de prestaties van voldoende gehydrateerde spelers met die van onvoldoende gehydrateerde tegenstanders (3). Daaruit bleek dat de slagen van de spelers die onvoldoende water hadden gedronken 28,5% minder precies en krachtig waren. *

Uithoudingsvermogen: tot -20% in 10 minuten

Andere onderzoeken tonen dat bij sportieve of intellectuele inspanningen de kwaliteit van onze hydratatie een invloed heeft op ons uithoudingsvermogen (4). Een fietser die 10 minuten trapt, ziet zijn uithoudingsvermogen met 20% afnemen bij een dehydratatiepercentage van 1,8%.

Jillian Pogmam
you might also like