Home / Conditie / Lijnen

Zuiver je lichaam in drie dagen met het monodieet!

by Marlies de Pape ,
Zuiver je lichaam in drie dagen met het monodieet!© Thinkstock

De enen zien het als een gevaar, anderen als iets voor radicale groenen of nog anderen als een twijfelachtige vermageringsmethode. Je hoort vanalles en nog wat over het monodieet waarbij je gedurende drie dagen slechts één voedingsmiddel eet.

Summary
 1. · Stop met denken dat het monodieet een gevaar is voor de gezondheid!
 2. · Waarom een monodieet doen?
 3. · Hoe begin je aan een monodieet?
 4. · En na de drie dagen?
 5. · Waarop moet je letten?

Of je nu een kuur van druiven, appels of rijst volgt, deze onconventionele detox-praktijk stoort. Maar waarom? Omdat ze de principes in vraag stelt die groepen van de voedingsmiddelenindustrie voorschrijven. Dezelfde groepen die ons zeggen dat melk en zoetstoffen geen invloed hebben op onze gezondheid. We moeten komaf maken met deze vaststaande feiten.

​Erwann Menthéour is een Franse ex-atleet en oprichter van de FitNext methode. Hij deelt met ons zijn kennis over sport, voeding en welzijn en geeft ons zijn professionele mening over het monodieet.

Stop met denken dat het monodieet een gevaar is voor de gezondheid!

Array

Een kleine anekdote: toen ik vorige week enkele dagen uitrustte in mijn geboortestad, werd ik ondervraagd door een jonge vrouw die de waarheid te weten wou komen. Het probleem? Haar argumenten bestonden uit slogans die onbewust bij iedereen zijn binnen geslopen. "Waarom moet je nu een monodieet doen?", smeet ze me naar het hoofd...
Jammer genoeg was dit niet de eerste keer dat dit me overkwam, en dus wist ik al wat er ging volgen! Ze ging natuurlijk verder met haar overtuiging dat drie dagen lang appels eten, gevaarlijk voor de gezondheid is en dat ons lichaam daar niet voor gemaakt is, we zouden een gemis hebben... Op dat moment moest ik haar wel onderbreken!

Waarom een monodieet doen?

Ons organisme wordt dagelijks geteisterd door een aantal agressies die veroorzaakt kunnen zijn door de leefomgeving (vervuiling, voedingsadditieven enz.) of door de leefwijze (tabak, alcohol, voeding). Ook al kunnen we er heel wat evacueren via onze organen zoals de lever, de nieren, de longen, de ingewanden of de huid, soms is dat niet genoeg.
De gifstoffen die nog steeds in ons lichaam zitten kunnen dan een reëel gevaar vormen voor onze homeostase (innerlijk biochemisch evenwicht), ofte het goede onderhoud van de integriteit van ons organisme. Ze kunnen aan de basis liggen van verschillende storingen die in meerdere of mindere mate gewelddadig kunnen zijn. Tenzij je een eenzaat bent die op de top van een berg leeft, gaat dit ons allen aan!

Onze voeding is de laatste 70 jaar meer veranderd dan in de 5 miljoen jaar daarvoor. Dit zijn de cijfers: 80% van onze voeding is afkomstig uit de industrie, besef het maar!
Onze blootstelling aan bewaarmiddelen, verdikkingsmiddelen, emulgatoren, kleurstoffen, zoetstoffen enz. is jammer genoeg deels de oorzaak van alle ontstekingsziekten die de kop hebben opgestoken vanaf de periode na de oorlog.

Om de schade te beperken, is de oplossing dus detoxen en je lichaam zuiveren met een monodieet om al deze gifstoffen kwijt te spelen. De gifstoffen waarvoor ons DNA niet geprogrammeerd is.

Hoe begin je aan een monodieet?

Het principe van het monodieet bestaat erin drie dagen lang één en hetzelfde voedingsmiddel te eten.

Het monodieet van appel
Ik raad aan om appels te gebruiken omdat die zeer veel positieve eigenschappen bevatten, antibacterieel zijn en de darmen ontsmetten.
De cellen van het slijmvlies in je darmen hebben drie à vijf dagen nodig om zich volledig te vernieuwen. Als je maar één voedingsmiddel eet - dat bovendien niet giftig is -, kunnen je darmen zich herstellen en schadelijke elementen afstoten die hen kwetsbaar maakt.

 • 1e dag: eet 2 à 3 appels per maaltijd.
 • 2e dag: neem 's morgens een zakje magnesiumsulfaat (of chloride). Dit om je darmen volledig te ledigen en alle gifstoffen af te stoten. Deze dag zal de moeilijkste zijn omdat je door de afstoot van de gifstoffen hoofdpijn kan krijgen of misselijk kan worden. Je lichaam reageert positief en elimineert, hou de moed erin!
 • 3e dag: de gemakkelijkste! Je lichaam is het eindelijk gewend, je hebt veel minder honger en je voelt je al veel beter.

Appels © Thinkstock
Appels
See album

En na de drie dagen?

Om je lichaam niet te veel overhoop te slaan, herneem je stilletjes aan een normale voeding. Je moet proberen de positieve effecten van deze drie dagen te houden: eet veel groenten en fruit en vermijd geraffineerde suikers van tussendoortjes en gebak.
Eet tot drie dagen na je monodieet geen dierlijke eiwitten.

Waarop moet je letten?

 • OVERDAAD SCHAADT: Het monodieet heeft zeer zeker positieve eigenschappen en is een uitstekend middel om je organisme te zuiveren, maar ik raad toch aan het niet meer dan drie of maximum vier keer per jaar te doen, bij elke seizoenswisseling. Meer zou je immuunsysteem kunnen afzwakken en de deur open laten voor pathogenen.
 • LAAT JE OPVOLGEN: Als je de eerste keer een monodieet volgt, laat je je best opvolgen en vermijd je intense lichamelijke inspanningen.
 • DRINKEN: Let extra goed op je hydratatie gedurende deze drie dagen. Drink genoeg water (1,5 tot 2 liter per dag).
 • VOORKOMEN: Als je een bepaalde ziekte hebt of je medicijnen moet innemen, is de mening van je dokter onontbeerlijk!

Door Erwann Menthéour, stichter van de Fitnex methode.

Marlies de Pape
you might also like