Home / Conditie / Lijnen

Het Dukan dieet

by the editorial team ,
Het Dukan dieet© Thinkstock

Iedereen heeft het over het Dukan dieet. Bij de aanhangers ervan smelten de kilo's weg als sneeuw voor de zon. Pierre Dukan is de uitvinder ervan, hij is voedingsdeskundige en specialist in eetgewoonten. Het dieet ligt in de lijn van het proteïnedieet, en de bedoeling is om veel proteïnen te eten.

> Het uitgangspunt van het Dukan dieet
Het Dukan dieet volgt hetzelfde principe als het proteïnedieet, en werkt in 4 proteïnerijke fasen. Proteïnen bevatten weinig calorieën en remmen de eetlust af. Ze worden door ons organisme opgenomen en omgezet in energie, waardoor heel wat calorieën worden verbrand. Dit leidt tot gewichtsverlies zonder dat er spieren verloren gaan. Het Dukan dieet voorziet ook een consolidatieperiode na het eigenlijke dieet. Zo wordt het jojo-effect vermeden van zodra je terug normaal eet.

> De verschillende fasen van het Dukan dieet
- De aanvalsfase: je eet enkel eiwitten - vlees (kalfs-, rund- en paardenvlees uitgezonderd entrecote en kotelet), gevogelte zonder het vel (uitgezonderd eend en gans), magere ham, vis, zeevruchten, zuivelproducten met 0% vetgehalte - en je drinkt enkel water, thee en koffie. Alle andere voedingsmiddelen zijn strikt verboden. De aanvalsfase duurt tussen de 3 en de 10 dagen, naargelang het gewenste resultaat.
- De doorloopfase: Je doet hetzelfde als in de aanvalsfase, maar je mag nu ook groente eten. Zetmeelhoudende stoffen (aardappelen, maïs, erwten, linzen, flageolets,...) zijn echter verboden. Het is de bedoeling geleidelijk groente toe te voegen aan de proteïnen. Om het gewenste aantal kilo's te vermageren wissel je af tussen de aanvalsfase en de doorloopfase. Let er wel op dat je maximaal één kilo per week afvalt.
- De consolidatiefase: Deze fase is nodig om het jojo-effect tegen te gaan. Verboden voedingsmiddelen worden daarom geleidelijk terug opgenomen. Per verloren kilo moet je rekenen op 10 dagen consolidatie.
- De stabilisatiefase: Je kunt terug normaal eten, maar houd hierbij rekening met twee principes: doe één dag per week voor de rest van je leven het proteïnedieet en eet dagelijks 3 soeplepels haver.

> Voorbeelddag in de aanvalsfase:
- Ontbijt: ongesuikerde thee of koffie, 1 of 2 potjes magere yoghurt (fruityoghurt met een laag vetgehalte ook mogelijk) of 200 gr platte kaas, 1 sneetje kalkoenfilet of magere ham of een zachtgekookt eitje of crème karamel of haverkoek.
- Tussendoortje: 1 potje yoghurt of 100 gr verse kaas met 0% vetgehalte als je honger hebt.
- Lunch: surimi, krab, een kalkoenlapje of een stukje konijn, platte kaas of haverkoek.
- Tussendoortje: 1 potje yoghurt of 100 gr verse kaas met 0% vetgehalte als je honger hebt.
- Avondmaal: kalkoenlevertjes of een hardgekookt ei, vis of schaaldieren, yoghurt.

Array

> De pluspunten van het Dukan dieet
De aanvalsfase verzekert een aanzienlijk gewichtsverlies. In een eerste stadium val je snel af, nadien gaat het wat trager. Dit dieet voorziet eveneens een lange stabilisatiefase. Het zou ook de lekkerbekken onder ons moeten kunnen overtuigen: je mag twee "feestmaaltijden" per week houden om mogelijke frustraties te vermijden.

> De minpunten van het Dukan dieet
Tijdens de eerste fase neem je heel weinig vezels op, wat kan leiden tot constipatie. Deze fase heeft eveneens dezelfde nadelen als het proteïnedieet: het risico bestaat dat je sommige essentiële voedingsstoffen niet voldoende opneemt. Je vraagt dus best raad aan je arts voor vitaminen- en mineralensupplementen. Tijdens de eerste fase mag je ook naar believen eieren en vlees eten, wat een risico inhoudt voor een te hoog cholesterolgehalte.

you might also like