Home / Conditie / Lijnen

Bezin eer je begint! Alcohol zit boordevol calorieën!

by the editorial team ,
Bezin eer je begint! Alcohol zit boordevol calorieën!© google images

Cider, bier, wijn, likeur,... Alcoholische dranken verkrijg je dankzij de gisting van de natuurlijke suikers in vruchtentsap of granen, ofwel door de distillering van deze gegiste dranken. Al deze drankjes zitten boordevol alcohol en suiker, wat ze zeer calorierijk maken.

Summary
  1. · Verborgen energie…
  2. · …die snel wordt opgenomen
  3. · ...en schadelijk is voor het lichaam
  4. · Samenvattend schema
  5. · Tips voor consumptie

Verborgen energie…

Kijk maar naar deze vergelijking: 1 gr alcohol = 7 Kcal en 1 gr koolhydraten = 4 Kcal.
Als je wilt weten hoeveel alcohol een drankje bevat, is het belangrijk om het aantal graden te kennen en te weten wat het volulme van het glas is. De hoeveelheid alcohol = (de graden X 0,8 X het volume in cl)/10. Een voorbeeld: wijn van 15° bevat 12 gr ethanol voor 100 ml. Vaak wordt de hoeveelheid suiker niet vermeld op het etiket van een alcoholisch drankje, maar je kunt meestal uit de smaak afleiden of het drankje veel suiker bevat of niet. Cocktails nemen hierbij de eerste plaats in: sterke drank wordt vermengd met fruitsap en frisdrank boordevol suiker.

Array

…die snel wordt opgenomen

Alcoholische drankjes zijn niet enkel zeer energierijk, maar de calorieën die ze bevatten worden niet gebruikt voor lichamelijke inspanningen of mentale activiteiten, noch voor het behouden van de lichaamstemperatuur. De calorieën oxideren en worden geconsumeerd en bevorderen de opslag van vette en gesuikerde voeding.
Bovendien wordt bij alcohol vaak iets vettigs gegeten, zoals kaas of aperitiefhapjes. Nog een extra catastrofe voor je lijn!

...en schadelijk is voor het lichaam

In tegenstelling tot proteïnen, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen, is alcohol biologisch gezien niet noodzakelijk voor het lichaam. We kunnen dus perfect leven zonder alcohol. Overmatig alcoholgebruik bevordert talrijke gezondheidsproblemen (levercirrose, problemen in het zenuwstelsel, kanker, psychiatrische problemen,...), leidt tot sociale problemen (auto-ongevallen, ongevallen op de werkvloer) en bij zwangere vrouwen schaadt alcohol de groei van de foetus.
Wat de vermindering van het risico op cardiovasculaire ziekten betreft, blijkt volgens meerdere studies dat dit enkel voorkomt bij een laag alcoholgebruik, meer bepaald minder dan het equivalent van 2 glazen wijn per dag. Er bestaat geen enkel argument om alcoholconsumptie aan te bevelen bij mensen die niet drinken.

Samenvattend schema

1 glas rode wijn aan 10°C (150 ml) = 82 Kcal
1 glas witte wijn aan 11°C (150 ml) = 105 Kcal
1 glas porto (50 ml) = 80 Kcal
1 glas kir (150 ml) = 225 Kcal
1 glas muscat (150 ml) = 240 Kcal
1 vodka orange (150 ml) = 163 Kcal
1 bloody mary (150 ml) = 211 Kcal
1 fluit champagne (150 ml) = 105 tot 180 Kcal (brut of sec)
1 biertje (330 ml) = 125 tot 200 Kcal
1 glas cider (150 ml) = 50 Kcal
1 Martini (80 ml) = 128 Kcal
1 glas gin (80 ml) = 177 Kcal
1 portie pastis (40 ml) = 106 Kcal
1 whisky (40 ml) = 100 Kcal

Tips voor consumptie

Als je niet houdt van alcohol, voel je dan zeker niet verplicht om het te drinken: je spaart niet enkel je gezondheid, maar het is ook goed voor de lijn! In dat geval kies je beter voor water, plat of bruis, groentesap, vruchtensap zonder suiker en de lightversie van frisdranken.
Als je houdt van alcoholische drankjes, kies je best voor diegenen die het minste alcohol en suiker bevatten en drink je met mate. Vermijd droge sterke drank of sterke drank vermengd met frisdrank.
Aan tafel heb je steeds een glas water bij de hand voor als je dorst hebt en houd je je glas wijn voor het plezier. Als je op je gewicht let, moet je ook steeds rekening houden met de calorieën die alcohol bevat en dit aantal opnemen in je dagelijkse caloriebehoefte.

Ontdek ook:

you might also like