Home / Conditie / Gezondheid

Voeding die ons oud maakt

by Marlies de Pape ,
Voeding die ons oud maakt© Thinkstock

We kennen de weldaden van antioxidanten - moleculen die synoniem staan voor een mooie huid -, maar wie zijn de oxidanten, hun gezworen vijanden? We ontcijferen voor jullie de negatieve effecten op onze gezondheid en de voedingsmiddelen waar je beter van afblijft.

Onze huid ziet er jeugdig en gezond uit dankzij recepten rijk aan antioxidanten die regelmatig op het menu staan. En je hebt gelukkig geen rare mengelingen nodig om genoeg van deze "mirakel"-molecules binnen te krijgen, onze favoriete ingrediënten zitten er al vol van! Avocado's, rood fruit en zelfs chocolade... lekkerbekken hebben geen enkele reden om zich schuldig te voelen. Nieuws waar velen blij mee zullen zijn en dat ons zelfs aanzet om gezonder te koken.

Maar wie antioxidanten zegt, zegt noodzakelijkerwijs oxidanten: molecules die evenveel aanwezig zijn in onze dagelijkse voeding en die het verouderingsproces van onze cellen kunnen versnellen, en die je dus moet vermijden.

Wat zijn oxidanten?

Oxidanten zijn molecules die de ontwikkeling van vrije radicalen verhogen, in tegenstelling tot antioxidanten die de productie vertragen. Soms zijn ze nodig om gifstoffen te verwijderen, maar als ze te talrijk aanwezig zijn in ons organisme, kan dit een oxidatieve stress teweegbrengen, wat veroudering en beschadiging van onze cellen zal veroorzaken.
Vertaling: als je er te veel van eet, is je lichaam kwetsbaarder voor ziektes, stress en vervuiling.

Array

Voedingsmiddelen rijk aan oxidanten

Je vindt oxidanten vooral terug in vette voedingswaren of met een hoge glycemische index. Melkproducten, charcuterie, rood vlees, alcohol, zonnebloem- of palmolie en zelfs notenolie staan op de lijst van ingrediënten die je met mate moet eten. Nog iets wat verantwoordelijk is voor oxidatie, en dus oxidanten: gegrild of gerookt voedsel (zalm of vlees op de barbecue bijvoorbeeld). Deze soort garing laat oxiderende bestanddelen vrij die voortkomen uit "enzymatische bruinkleuring" en leidt naar een belangrijke oxidatieve stress.

Gegrild en gerookt vlees: rijk aan oxidanten © Thinkstock
Gegrild en gerookt vlees: rijk aan oxidanten
See album

Een teveel aan oxiderende molecules in je lichaam is gevaarlijk, maar je moet wel een zeker evenwicht proberen bewaren tussen antioxidanten en oxidanten. Let dus op je voeding, zonder alles te mijden!

Meer op wewomen.be:
6 lekkere recepten die goed zijn voor mijn huid
Zeg vaarwel tegen cellulitis met deze acht ingrediënten
23 gezonde voedingswaren om langer jong te blijven

Marlies de Pape
you might also like