Home / Conditie / Gezondheid

Stoppen met roken zonder aan te komen

by the editorial team ,
Stoppen met roken zonder aan te komen

Ongeveer 10% van de rokers wil niet stoppen met roken omdat ze bang zijn dat ze zullen aankomen. Dit is echter geen goed excuus, omdat niet elke roker die ermee stopt aankomt of omdat het aankomen zeker niet onomkeerbaar is.

Summary
  1. · Tabak en gewicht: een hechte band
  2. · Stoppen = aankomen? Niet altijd!
  3. · Als je stopt met roken:
  4. · Gevolgen
  5. · Stoppen met roken zonder aan te komen: een aantal tips

Tabak en gewicht: een hechte band

Roken verbrandt calorieën. Als je een pakje rookt, verbrand je evenveel calorieën als wanneer je 20 minuten zou zwemmen of 30 minuten zou snelwandelen, ofwel 250 calorieën. Tabak zorgt namelijk voor een verhoogde stofwisseling en maakt extra gifstoffen vrij in het lichaam.

Tabak heeft een eetlustremmende werking. Omdat er meer glucose in je bloed achterblijft, vermindert nicotine je honger. Trouwens, je geur- en smaakorganen werken ook minder goed, waardoor je minder zin hebt om te eten!

Het is rustgevend. Roken is kalmerend. Enerzijds verhoogt het de productie van serotonine, het welzijnshormoon. Anderzijds hebben het ritueel en de gewoonte van een sigaret roken iets geruststellend.

Maar deze effecten zijn niets in vergelijking met de (schadelijke) gevolgen van tabak: kanker, een grauwe en vale huid, een slechte adem, puistjes, gele tanden, en nog veel meer!

Stoppen = aankomen? Niet altijd!

Als je stopt met roken:

1) Vindt het organisme zijn natuurlijke metabolisme terug: als je evenveel blijft sporten, zul je minder calorieën verbranden.

2) Werken je geur- en smaakorganen weer beter, waardoor je eetlust dus weer wordt aangewakkerd.

3) Is nicotine niet langer je eetlustremmer en helpt het niet meer tegen stress.

4) Verlies je je gewoontes en kun je je verloren voelen.

Gevolgen

Je doet minder geld op, maar je hebt wel heel wat meer honger en je moet je stress op een andere manier zien te kalmeren. Je eet dus voedingsmiddelen (chocolade, suiker) die, net zoals nicotine, het serotoninegehalte in je bloed verhogen, en je zoekt ook naar iets om je mond en handen bezig te houden.

Er bestaat dus wel een grote kans dat je aankomt. De gewichtstoename nadat je bent gestopt met roken, bedraagt gemiddeld 2,8 kg bij vrouwen en 3,8 kg bij mannen. Dit betekent dat de gemiddelde gewichtstoename tussen de 2 en de 4 kilo ligt.

Maar niet iedereen die stopt met roken komt aan: 1/3 van de ex-rokers is nooit een gram aangekomen! En wat zijn eigenlijk 2 kilo’s als je denkt aan de talrijke voordelen voor je uiterlijk, je conditie, je portemonnee,…?

Stoppen met roken zonder aan te komen: een aantal tips

Vraag om hulp. Stoppen met roken zonder aan te komen is veel gemakkelijker als je nicotine niet te hard mist: raadpleeg een arts en, als je heel veel last hebt van trek in sigaretten, neem dan nicotinevervangers (kauwgom, patches…).

Kies het juiste moment om te stoppen. Op deze datum moet je je gemotiveerd voelen en in vorm, positief en afgeleid zijn. Kies vooral geen moeilijk moment zoals wanneer je stress hebt op je werk, je aan het verhuizen bent of een echtscheiding moet regelen.

Maak je huis rookvrij! Weg met asbakken, aanstekers, en alles wat je aan roken doet denken. Ook weg met koekjes, snoepgoed, chocolade… Maak een tasje met pepermuntjes, een tandenborstel en tandpasta, een klein flesje water en een appel.

Eet 3 uitgebreide maaltijden per dag en 2 snacks. Om een hongergevoel tegen te gaan, moet je je maaltijden goed organiseren. Begin met een echt ontbijt (sinaasappelsap, een melkproduct, een stuk fruit en 2 sneetjes volkorenbrood met boter).

In de voor- en namiddag drink je een niet-gesuikerd drankje, eet je proteïnerijke voeding (ham, surimi, een melkproduct…), een stuk fruit of groente en een sneetje volkorenbrood als je nog honger hebt.

Voor de lunch kies je best voor een maaltijd met vis/groente/peulvruchten, een melkproduct, een stuk fruit.

Eet licht 's avond: gegrilde vis of vlees, groenten met een beetje brood, een melkproduct en fruit. Geef de voorkeur aan zetmeelhoudende producten. Deze zijn rijk aan vezels en koolhydraten en bevatten trage suikers die ervoor zorgen dat je suikerspiegel minder schommelt. Geef ook de voorkeur aan volkoren producten (brood, pasta, rijst, Peruaanse spinazie, tarwe…), omdat ze rijker zijn aan vezels, vitaminen en mineralen.

Drink veel en doe het regelmatig om een hongergevoel tegen te gaan en afvalstoffen af te voeren. Je neemt best warme drankjes die je bijvoorbeeld met een zoetstof of een aroma (vanille, citroen, rood fruit…) kunt drinken.

Neem nieuwe gewoontes aan. Eet wortelstaafjes met een beetje platte kaas als aperitief en eet een stukje zwarte chocolade bij de koffie; poets je tanden na elke maaltijd, kauw op een suikervrije kauwgom telkens als je zin hebt in een sigaret…

Beweeg. Als je stopt met roken is sporten heel belangrijk. Enerzijds zul je de calorieën die je met een sigaret verbrandde, nu met sport verbranden. Anderzijds zul je een uitlaatklep vinden voor stress. Het is bovendien goed voor je moraal en voor je lichaam!

Voor meer informatie ga naar: http://www.prostop.nl/stoppen-met-roken

Lees ook:
>
Technieken om je tanden te bleken
> Het GI-dieet, 5 kg vermageren zonder honger te lijden

you might also like