Home / Conditie / Gezondheid

Een goed ontbijt beschermt kinderen tegen diabetes

by Marlies de Pape ,
Een goed ontbijt beschermt kinderen tegen diabetes© Thinkstock

Een stevig ontbijt zou cruciaal zijn voor kinderen. Uit een onderzoek gevoerd door wetenschappers aan de Saint George's University in Londen, blijkt dat een goed ontbijt het risico op diabetes vermindert.

We hebben niet altijd tijd om te ontbijten voor we ons naar het werk haasten en de kinderen op school afzetten. Maar deze eerste maaltijd van de dag is veel belangrijker dan we denken. Uit een studie gevoerd door artsen van de Saint George's University (in Londen), en uitgegeven in het tijdschrift Plos Medecine, blijkt dat het ontbijt gewichtstoename beperkt, maar ook de kansen op diabetes vermindert bij kinderen. De wetenschappers onderzochten 4116 kinderen van 9 tot 10 om tot dit resultaat te komen. Ze vergeleken hoe vaak de kinderen ontbeten en wat ze aten en namen bloedstaaltjes op nuchtere maag. Daardoor konden ze de glycemie- en insulinewaarden analyseren bij de kleine testpersoontjes.

Een goed ontbijt vermindert de kans op diabetes © Thinkstock
Een goed ontbijt vermindert de kans op diabetes
See album

Een ontbijt rijk aan granen en vezels

Het resultaat laat geen plaats voor twijfel: 74% van de 4116 ondervraagde kinderen ontbijt elke dag, 11% bijna elke dag, 9% af en toe en 6% nooit. De resultaten van de bloedstaaltjes van de kinderen die nooit ontbijten, zijn zorgwekkend. Het insulineniveau is gemiddeld 26% hoger dan wat het zou moeten zijn. Hetzelfde geldt voor de suikerwaarden in het bloed (glycemie) dat 1,2% hoger is. Deze kinderen hebben dus veel meer kans op diabetes dan andere leeftijdsgenoten. Een ontbijt elke dag is dan ook noodzakelijk zodat onze kleintjes gezond zijn. En let op, want het moet een evenwichtig ontbijt zijn. "Een gezond ontbijt moet rijk zijn aan granen en vezels, en mag weinig snelle suikers bevatten.", legt een van de artsen uit.
Een studie waar niet licht mee omgegaan mag worden.

Marlies de Pape
you might also like