Home / Conditie / Gezondheid

Gezondheid: 5 tips & tricks om minder zout te gebruiken

by Marlies de Pape ,
Gezondheid: 5 tips & tricks om minder zout te gebruiken

Te veel zout is niet goed voor je gezondheid en veroorzaakt elk jaar weer doden door cardiovasculaire ziekten. Nochtans, met enkele eenvoudige tips, is het gemakkelijk om er minder van te gebruiken.

Amerikaanse onderzoekers hebben een belangrijke studie gevoerd over de gevolgen van zout op de gezondheid. De studie werd uitgegeven in het New England Journal of Medicine. Ze vergeleken verschillende andere studies met elkaar die gingen over cardiovasculaire ziektes en hoge inname van natrium, en kwamen tot een besluit waaruit we veel kunnen leren. De onderzoekers weten ons te zeggen dat ongeveer 1,65 miljoen van de sterfgevallen wereldwijd in 2010, veroorzaakt door cardiovasculaire ziekten, toegeschreven kon worden aan een overmatige consumptie van natrium. Ze leggen er wel de nadruk op dat bepaalde voorzorgen genomen moeten worden bij de interpretatie van de resultaten van de studie, maar ze kunnen ons toch enkele algemene aanbevelingen meegeven wat betreft de consumptie van zout.

De Wereldgezondheidsorganisatie duidde in 2013 in een rapport aan, dat een volwassene dagelijks niet meer dan 5 gram zout zou mogen eten. Een teveel aan natrium kan schadelijk zijn voor je gezondheid, maar een tekort aan kalium, in bonen, erwten, gedroogd fruit, spinazie... kan ook gevolgen hebben voor je organisme. Het is dus belangrijk om evenwichtig te eten om het risico op een hoge bloeddruk, cardiomyopathie en beroertes te verminderen. Meer kalium en minder natrium!

5 tips & tricks om minder zout te gebruiken:

1) Proef voor je zout toevoegt. We hebben vaak de neiging om zout toe te voegen nog voor we geproefd hebben. Een gewoonte die je moet veranderen.

2) Gebruik thuis zout wanneer je kookt, maar zet geen zoutvaatje op tafel.

3) Gebruik minder zout om smaak te geven aan je gerechten, maar meer aromatische kruiden (tijm, basilicum, oregano, dragon...) en specerijen (curry, peper, saffraan...).

4) Kijk het zoutgehalte van wat je koopt na en lees de etiketten goed. Verwerkte voedingsmiddelen zoals aperitiefhapjes, bereide gerechten, spek... bevatten heel veel zout. Wees voorzichtig.

5) Beperk je inname van spuitwater, kaas, vleeswaren, ontbijtgranen... Hier zit allemaal heel veel zout in.

Minder zout voor je gezondheid © Thinkstock
Minder zout voor je gezondheid
See album
Marlies de Pape
you might also like