Home / Conditie / Gezondheid

Manukahoning: een middeltje tegen alle kwalen

by Marlies de Pape ,
Manukahoning: een middeltje tegen alle kwalen© Pinterest/ topinspired.com

Iets zo lekker als honing moet wel slecht zijn voor je gezondheid, toch? Dan weet je nog niet alles over Manukahoning! De krachtige antivirale en ontsmettende eigenschappen zijn voor zoveel goed. Vanaf nu moet je je dus niet meer schuldig voelen als je zin hebt in een lepel honing. Smeer het op je boterham, doe het in je thee of zelfs in een smoothie want je kan er niet genoeg van hebben! Ontdek de superkrachten van Manukahoning en je zal binnen de kortste keren verslaafd zijn.

Summary
  1. · Je huid ziet er jonger uit!
  2. · Roep een halt toe aan ontstekingen
  3. · Het geneest je probleemzones
  4. · Het brengt je pH in balans
  5. · Het houdt je huid gehydrateerd
  6. · Het verzacht droge ogen
  7. · Het is een superfood
  8. · Het helpt bij de vertering
  9. · Het geeft een boost aan je energie
  10. · Het bestrijdt ziektes

Manukahoning is simpelweg wonderbaarlijk. Het kleverige, lekkere goud smaakt niet alleen goed (op letterlijk alles), maar de medicinale en therapeutische eigenschappen zijn bijna te mooi om waar te zijn.

De honing is afkomstig van bijen die hun nectar halen uit de Manukastruik, ook bekend als 'tea tree', die in Nieuw-Zeeland groeit.

Array

De laatste jaren hebben veel wetenschappers en geneeskundigen zich toegelegd op Manuka om zijn geneeskrachtige eigenschappen te ontdekken die gewone honing niet heeft.
Dit veelzijdige goedje boost de vernieuwing van je huid, helpt bij spijsverteringsproblemen, weert ziektes af en verlicht je drang naar suiker.

Maar om zoveel mogelijk te halen uit deze mirakelhoning, moet je je ervan verzekeren dat ze 'actief' is. De Honey Research Unit in Nieuw-Zeeland stelde een bepaalde schaal vast: de Unieke Manuka Factor (UMF). Als de honing niveau 10 of meer heeft, dan is hij 'actief', en hoe actiever, hoe beter voor je gezondheid.

Klinkt goed niet? Uit een studie blijkt dat 58% van de mensen die Manukahoning eten, het goedje beter vonden dan andere honing, maar ze wisten niet goed waarom.

Om dit te verduidelijken, spraken we met biochemica, Nausheen Qureshi, om te ontdekken waarom Manukahoning zoveel beter is dan de rest.

1. Je huid ziet er jonger uit!

Een pot Manukahoning is een fantastisch idee bij elke huidverzorging. De beauty industrie heeft de ongelooflijke eigenschappen al goed aangewend en nu nog meer dan ooit, is manukahoning een hoofdelement in onze crèmes.

Nausheen vertelt: "Manukahoning is een antibacterieel ingrediënt omdat het meer dan 70 keer meer reactieve Methylglyoxaal (MG) bevat dan normale honing. Hoe meer van deze voedingsstof, hoe beter de antibacteriële werking."

Waarom is die honing nu zo goed voor je teint? Nausheen legt uit: "Het werd bewezen dat MG collageen crosslinking verhoogt, waardoor Manukahoning genezende eigenschappen heeft voor de huid en aanzet tot de structurele groei van collageen in de dermis laag."

Gezond collageen = gezonde, jonge huid!

2. Roep een halt toe aan ontstekingen

De genezende kracht van honing werd nog nooit weerlegd, meer nog, in Nieuw-Zeeland wordt Manukahoning al meer dan 4000 jaar gebruikt om snedes te genezen en infecties te verzorgen.

“Manukahoning zorgt voor een ideale behandeling voor wondes op de huid omdat het de oppervlakte van je huid gehydrateerd houdt dankzij osmose. Het voorkomt ook bacteriële infectie van een heleboel bacteriestammen."

3. Het geneest je probleemzones

De gouden zoetigheid is meer dan een lekkere traktatie, het kan je huid verzorgen en alle irritaties wegwerken.

"Manukahoning is een ontstekingsremmer en kan rode plekjes, puistjes, rosacea, eczema en andere irritaties en letsels op de huid verzachten, als je het direct aanbrengt op je huid.", aldus Nausheen.

Houd dus een verzorgingssessie met honing. Breng het overal op je gezicht aan of op de 'probleemzones' en laat 10 tot 15 minuten inwerken. Spoel nadien af met lauw water.

Gegarandeerde resultaten!

4. Het brengt je pH in balans

Als je last hebt van een slechte pH-balans, is het hoog tijd om je huid te vertroetelen om ze er weer fris te doen uitzien. De natuurlijke pH-balans van Manukahoning bevordert genezing en verdrijft bacteriën - het perfecte recept voor een evenwichtige zuurtegraad.

5. Het houdt je huid gehydrateerd

Voor een stralende, lichte teint moet je natuurlijke producten proberen en dan zeker Manukahoning! Het zit bomvol antioxidanten en biedt niet alleen beschermer tegen vrije radicalen, maar het houdt je huid ook gehydrateerd en zacht. Zelfs littekens worden minder zichtbaar.

6. Het verzacht droge ogen

Je eerste instinct is waarschijnlijk niet om honing op je ogen te smeren, maar lees toch even verder. Je kan Manukahoning verwerken in oogdrupjes om droge ogen te verzachten. Deze behandeling is enorm doeltreffend omdat de honing water uit de omliggende cellen kan trekken dankzij osmose. Bovendien kan je het thuis maken.
Voeg een theelepel Manuka toe aan warm water en meng. Doe gedurende enkele dagen een paar druppeltjes in je ogen tot je ontsteking weg is. Je kan trouwens hetzelfde doen voor oorontstekingen. Hoe kan het nog gemakkelijker?

7. Het is een superfood

Manukahoning zit, nog meer dan elke andere soort honing, barstensvol vitaminen en mineralen. En wie lust er nu geen honing? Het zal zeker niet moeilijk blijken om dit ingrediënt dat ons immuunsysteem een boost geeft, in onze maaltijden te verwerken.

8. Het helpt bij de vertering

Heb je soms last van een opgezwollen gevoel of een slechte vertering? Manuka is goed voor een hele resem kwaaltjes waaronder maagzweren, het prikkelbare darm syndroom, zure oprispingen en spijsverteringsproblemen. Doe een koffielepel (of twee) van de honing in een beker warm water of warme melk en laat de magie zijn werk doen...

9. Het geeft een boost aan je energie

Als je wel een boost kan gebruiken, doe dan zeker een lepeltje Manuka in je thee of smeer het op je boterham, voor een energieboost van 's morgens vroeg. Zorg wel dat je het combineert met complexe koolhydraten en niet alleen, anders ga je 's middags een dipje krijgen.

10. Het bestrijdt ziektes

Bepaald onderzoek toont aan dat Manukahoning de resistente superbacteriën MRSA en VRE kan bestrijden en mogelijks ook ademhalingsziektes zoals astma kan verzachten.

Is er nog iemand van zijn stoel geblazen? We hadden nooit gedacht dat die kleine bijen zoiets krachtigs konden produceren!

Volg ons op facebook!

Marlies de Pape
you might also like