Home / Conditie / Gezondheid

Hoeveel water moet ik dagelijks drinken?

by Isabelle Bontridder ,
Hoeveel water moet ik dagelijks drinken?© Getty Images

Water drinken is voor mensen levensnoodzakelijk. Drinken houdt het lichaam fit, hydrateert de huid en vergemakkelijkt de darmtransit. Maar hoeveel water moeten we dagelijks drinken? Moeten zwangere vrouwen nog meer water drinken dan andere mensen? Een woordje uitleg.

Om gezond te blijven, wordt aan volwassenen aangeraden om dagelijks 8 glazen van 200 ml water te drinken, ofwel 1,5 liter per dag. Of je nu kraantjeswater of flessenwater drinkt, regelmatige hydratatie is levensnoodzakelijk. Zonder water blijft een mens maar 5 dagen in leven. De behoefte aan water wordt nog groter wanneer de zon fel schijnt, telkens wanneer je een inspanning levert of aan sport doet of wanneer je met koorts aan je bed gekluisterd bent.

Waarom is het belangrijk om water te drinken?

Water is onmisbaar om het lichaam te hydrateren. Wist je dat het menselijk lichaam voor 60% uit water bestaat? Bij baby’s is dat zelfs 70%. Water is het hoofdbestanddeel van het lichaam van een volwassene. Elke dag verliezen we echter ongeveer twee liter water via zweet, urine of de ademhaling. Door regelmatig te drinken compenseren we het water dat ons lichaam dagelijks verliest en houden we de vochtbalans op peil. Uitdroging kan uiterst gevaarlijk zijn: het leidt tot een coma en vervolgens de dood.

Het belang van het juiste water

Er bestaan verschillende soorten water. Mineraalwater, bronwater, gefilterd water en, natuurlijk, leidingwater. Het is belangrijk om het juiste water te kiezen. Natuurlijk mineraalwater wordt het meest gecontroleerd. Het ondergaat geen enkele behandeling, wordt dagelijks gecontroleerd en moet aan de microbiologische kwaliteitscriteria voldoen. Deze criteria zijn 2,5 keer zo streng als die voor leidingwater.

Zwangere vrouwen moeten nog meer drinken

Voor zwangere vrouwen is het nog belangrijker om voldoende gehydrateerd te blijven. Het water dat de toekomstige moeder verbruikt, heeft een rechtstreekse invloed op de goede ontwikkeling van de foetus en het volume van het vruchtwater. De hoeveelheid water die dagelijks opgenomen moet worden, ligt nog hoger bij vrouwen die borstvoeding geven: zij moeten minstens 2,1 liter water per dag drinken.

Meer weten: 10 goede redenen om water te drinken

Isabelle Bontridder
you might also like