Home / Conditie / Gezondheid

Hoe detecteer je een magnesiumtekort?

by Isabelle Bontridder ,
Hoe detecteer je een magnesiumtekort?© iStock

Nachtelijke krampen, vermoeidheid, stress… Een magnesiumtekort is niet altijd eenvoudig te herkennen en kan zich op verschillende manieren uiten. Hier zijn enkele symptomen.

Magnesium is van essentieel belang voor het menselijk lichaam. Het draagt bij tot de instandhouding van een normaal beendergestel, de goede werking van het zenuwstelsel en een juiste spierfunctie. Het speelt ook een belangrijke rol in de bloedstolling. Toch ligt de magnesiuminname bij drie op vier personen, en dat is enorm veel, beneden de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium?

De aanbevolen hoeveelheid magnesium bedraagt 375 mg per dag. Je hebt weinig tijd om te koken en eet vaak kant-en-klare maaltijden? Dan is het waarschijnlijk tijd om je eetgewoonten te veranderen. Een magnesiumtekort staat in rechtstreeks verband met wat we eten. Bereide gerechten bevatten bijvoorbeeld minder magnesium dan verse producten. Personen die op dieet staan, hebben ook vaak een magnesiumtekort omdat etenswaren die dit sporenelement bevatten vaak als calorierijk worden beschouwd.

Een magnesiumrijke voeding is echter onmisbaar voor de goede werking van het menselijk lichaam.

Een magnesiumtekort opsporen: een korte handleiding

Een magnesiumtekort is niet gemakkelijk te detecteren, omdat de symptomen niet eenvoudig te herkennen zijn. Je voelt je angstig en gestrest? Je lijdt aan nachtelijke krampen en spiersamentrekkingen? Je lippen of je oogleden beginnen vaak te trillen? Dan heb je waarschijnlijk een magnesiumtekort. Dit kan ook leiden tot een depressieve stemming, hoofdpijn, rugpijn en constipatie. Maar geen paniek. Er bestaan compleet natuurlijke en gezonde manieren om een magnesiumtekort tegen te gaan.

Natuurlijke oplossingen om een magnesiumtekort te verhelpen

Kies voor natuurlijk mineraalwater met magnesium en drink hiervan 1,5 liter per dag. Het water van Hépar, bijvoorbeeld, is het rijkst aan magnesium (119mg/L). Het zorgt voor een betere darmtransit en levert je dag na dag 31% van de aanbevolen dagelijks hoeveelheid magnesium aan. Een efficiënte manier om een magnesiumtekort te genezen zonder ook maar één calorie op te nemen.

Eet veel groenten en fruit. 5 stuks per dag. Kersen, appels, witte bonen en spinazie zijn bijvoorbeeld rijk aan magnesium.

Wil je meer informatie over wat je kan eten om een magnesiumtekort tegen te gaan? Lees dit artikel: 5 natuurlijke oplossingen voor een optimale darmtransit.

Isabelle Bontridder
you might also like