Home / Conditie / Gezondheid

Gezondheid: langer leven door thee?

by Marlies de Pape ,
Gezondheid: langer leven door thee?© Thinkstock

Volgens een recente studie die verschillende jaren heeft gelopen, hebben theedrinkers minder kans op bepaalde ziektes, en niet alleen hartproblemen, dan koffiedrinkers.

Een nieuwe studie waar onze Britse vrienden zeker blij mee zullen zijn (en alle anderen die graag genieten met een tasje thee, wanneer dan ook)! Er zijn al veel studies over het onderwerp uitgekomen, maar een nieuw onderzoek, op lange termijn gevoerd, bewijst opnieuw dat het favoriete drankje van Queen Elizabeth II goed is voor je gezondheid, maar ook beter dan koffie, omdat het beschermt tegen bepaalde ziektes, en niet alleen hartproblemen zoals we zouden denken.

Net als bij wijn, verschillen de resultaten van onderzoeken vaak. Maar uit deze studie, gevoerd bij meer dan 131.000 mensen in het Centrum voor Preventieve Geneeskunst in Parijs tussen 2001 en 2008, blijkt dat thee de levensverwachting zou kunnen verlengen. Het waardevolle brouwsel, rijk aan antioxidanten, zou het risico om voortijdig te sterven door cardiovasculaire of andere problemen, met een vierde terugbrengen. En de resultaten zijn nog treffender wanneer we ze vergelijken met koffiedrinkers die, zoals wetenschappers vaak hebben vastgesteld, ook vaak rokers zijn (57% van de personen die meer dan 4 tassen koffie per dag drinken, zijn ook rokers).

"Thee heeft een opvallende impact op de bloeddruk, vooral bij mensen die er veel van drinken vergeleken met anderen die helemaal geen thee drinken", legt Professor Nicolas Danchin, hoofdauteur van de studie, uit tijdens een conferentie van de European Society for Cardiology in Barcelona. Hij benadrukt ook nog eens het meest verrassende gedeelte van de studie: "De effecten van thee op sterfte die niet veroorzaakt is door cardiovasculaire problemen, werd vooral vastgesteld bij rokers of ex-rokers, en zouden minder zichtbaar zijn bij niet-rokers." Hij merkt op dat mannen meer koffie drinken dan vrouwen, die op hun beurt liever thee nemen. De onderzoeker herhaalt ook nog eens dat de personen die deelnamen aan de studie, niet hebben gezegd welke thee ze dronken, noch of ze er melk aan toevoegden. De resultaten moeten dus met waakzaamheid geanalyseerd worden.

Marlies de Pape
you might also like