Home / Conditie / Gezondheid

Eetlustremmers en -regelaars

by the editorial team ,
Eetlustremmers en -regelaars

Bestaat er een magische remedie tegen die onweerstaanbare zin in snoepen? We dromen er allemaal van! Maar hoe weet je nu precies wat een eetlustremmer en een eetlustregelaar is? We leggen je uit wat de verschillen zijn, welke gezondheidsrisico's ze inhouden en welke resultaten je ermee kunt verkrijgen. Het blijft natuurlijk wel belangrijk om gezond te eten!

Medicijnen

Hongerstillende medicijnen of eetlustremmers zijn krachtige chemische stoffen op basis van amfetaminen die een werking hebben op de hersenen. Ze verhogen de lichamelijke activiteit, stimuleren het wakker blijven en remmen je eetlust af. In de strikte zin van het woord zijn deze eetlustremmers drugs en veroorzaken ze dus verslaving en hersenschade. Eetlustremmers zijn verboden in België en Nederland. Zo kun je in België geen Reductil®, Isomeride® of Acomplia® meer krijgen bij de apotheker. In Nederland zijn Manizol®, Fenfluramine® en ook Isomeride® uit de rekken gehaald. De stoffen sibutramine en ephedrine zijn eveneens in beide landen verboden. De belangrijkste reden hiervoor zijn de bijwerkingen van deze producten. Men heeft bijvoorbeeld ontdekt dat Isomeride® je zin naar gesuikerd voedsel zou doen verminderen, maar dat de bijwerkingen ervan een mogelijke depressie en vooral ook hartproblemen zijn. Na onderzoek van de stof sibutramine, heeft men vastgesteld dat dit product zorgt voor een snellere hartslag, een verhoogde bloeddruk, spijsverteringsproblemen, een droge mond en slaperigheid.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen die je eetlust verminderen, zijn eetlustregelaars. Ze houden geen risico in voor de gezondheid en moeten dus zeker niet verward worden met hongerstillende medicijnen.
Het zijn eigenlijk plantaardige stoffen die uit planten, fruit of algen worden gehaald. Slijmen, vezels of hars kunnen 50 tot 100 keer hun eigen gewicht in water opnemen. Als je deze stoffen onder de vorm van poeder of capsules inneemt met een glas water, zwellen ze op in je buik en stillen ze dus je honger omdat ze veel volume innemen. Een aantal voorbeelden van planten waaruit deze stoffen worden gehaald, zijn: blaaswier, johannesbrood, karaya, guarplant, ispaghul, appels, nopalcactus,...
Je moet natuurlijk niet overdrijven met de inname van deze voedingssupplementen. Ze kunnen je een opgeblazen gevoel geven en flatulentie en diarree veroorzaken. Je volgt dus best precies op wat er op de bijsluiter geschreven staat.

Voeding

Je kunt het ook eenvoudig houden. Er bestaan heel wat voedingsstoffen die je eetlust op een natuurlijke wijze afremmen. We spreken voornamelijk over:
- Proteïnen: ze zitten in vlees, vis, eieren, zeevruchten,... Het is bewezen dat ze door hun langzame opname een verzadigd gevoel geven.
- Vezels: Fruit en groente zitten er boordevol mee. Vezels zwellen op in de buik en geven je snel een verzadigd gevoel.
- Trage koolhydraten: Koolhydraten regelen de bloedsuikerspiegel en gaan insulinepieken tegen. En het zijn net deze pieken die zorgen voor die onbedwingbare snoepbuien.

Lees ook:
>
Caloriebehoefte: Hoeveel calorieën heb je dagelijks nodig?
> Calorieteller: Hoe verbrand je calorieën?
> Het GI-dieet, 5 kg vermageren zonder honger te lijden

you might also like