Home / Conditie / Gezondheid

7 caloriebommen die nochtans super gezond zijn!

by Marlies de Pape ,
7 caloriebommen die nochtans super gezond zijn!© Thinkstock

Niet enkel voedingswaren met weinig calorieën zijn goed voor je lichaam. Trouwens, gezond eten, wil niet per se zeggen light eten. Je organisme kan ook voedingsstoffen halen uit rijkere ingrediënten. Want wie zegt 'rijk aan calorieën', zegt soms ook 'rijk aan goede voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft'. Deze zeven caloriebommetjes zijn goed voor je gezondheid (en je smaakpapillen).

Summary
  1. · Olijfolie
  2. · Hazelnoten en andere noten en zaden
  3. · Avocado
  4. · Chocolade
  5. · Gedroogd fruit
  6. · Bananen
  7. · Rode wijn

1. Olijfolie

Caloriewaarde: ongeveer 900 calorieën per 100 ml, of 90 calorieën per eetlepel.
Waar het goed voor is: uitstekende antioxidant. Olijfolie geeft voedingsstoffen aan je lichaam die het niet zelf kan maken, zoals de befaamde omega 3, waar velen een tekort aan hebben. We zouden ideaal één derde omega 3 moeten innemen op twee derden omega 6. Maar meestal zitten we ergens in de schijf 1/30. Olijfolie, dat geen omega 6 bevat, herstelt het evenwicht.
De goede dosis: 2 à 3 eetlepels per dag, in salade, op groenten of vlees.

2. Hazelnoten en andere noten en zaden

Caloriewaarde: 660 calorieën per 100 g hazelnoten, ongeveer hetzelfde voor sesamzaadjes, iets minder voor amandelen en iets meer voor macademianoten.
Waar het goed voor is: noten zitten barstensvol vetzuren die goed zijn voor je hart, en vezels. Natuurlijk is het best om ze bio te kopen, gegrild en zonder zout.
De goede dosis: je zit snel aan een heel pak calorieën, maar noten en zaden zijn een uitstekend tussendoortje. Met een klein handjevol krijg je weer heel wat energie en niet al te veel calorieën.

3. Avocado

Caloriewaarde: 425 calorieën per 100 gram (of een kleine avocado)
Waar het goed voor is: deze vrucht is uiteraard vet, maar je moet denken welke vetten ze bevat! Het gaat hier namelijk om essentiële vetzuren, die bekende vetstoffen die ons lichaam niet kan aanmaken en die het cardiovasculair systeem beschermen. Maar dat is nog niet alles. Avocado is rijk aan vezels, goed voor de darmtransit, regelt je hongergevoel en zit barstensvol vitamine E, een krachtige antioxidant.
De goede dosis: twee per dag is zeker te veel van het goede (en het zou je toch tegensteken), maar voeg regelmatig een stuk avocado toe aan je salades wanneer je er zin hebt.

4. Chocolade

Caloriewaarde: 530 calorieën per 100 gram.
Waar het goed voor is: chocolade is nog sterker dan groene thee en zit barstensvol polyfenolen waardoor het een krachtige antioxidant is. Het is niet alleen lekker, maar ook nog eens goed voor je hart en je gemoedstoestand! Let op: we hebben het hier over echte zwarte chocolade, niet over witte of melkchocolade of chocolade met koekjes of karamel in...
De goede dosis: je eet best niet het hele pak op. Maar gelukkig is bittere, zwarte chocolade heel vullend. Na enkele stukjes heb je meestal al genoeg.

Olijfolie © Thinkstock
Olijfolie
See album

5. Gedroogd fruit

Caloriewaarde: vijgen, dadels, abrikozen, pruimen, bananen en ander gedroogd fruit bevat gemiddeld 300 calorieën per 100 g.
Waar het goed voor is: ook al bevatten ze geen vitamine C meer omdat ze gedroogd zijn, toch zit gedroogd fruit nog bomvol voedingsstoffen, mineralen en oligo-elementen. Ze zorgen voor een goede transit dankzij hun vezels en bestrijden cholesterol.
De goede dosis: je kan beter geen heel pakje opeten, want ze bevatten toch heel wat suiker. Maar je kan zonder problemen 7 à 8 dadels (of pruimen, abrikozen...) eten als tussendoortje bijvoorbeeld.

6. Bananen

Caloriewaarde: ongeveer 100 calorieën per stuk
Waar het goed voor is: een banaan bevat veel suikers en niet veel water als je vergelijkt met bijvoorbeeld een appel, maar ze bevat ook veel kalium, vitaminen, vezels en werkt zuurremmend. Bovendien zijn bananen heel vullend, waardoor je niet zo snel honger zult hebben.
De goede dosis: een banaan een uur voor het sporten of als vieruurtje, dat is perfect! Je eet ze best wanneer ze nog niet te rijp is, omdat de glycemische index dan lager ligt.

7. Rode wijn

Caloriewaarde: ongeveer 80 calorieën per glas
Waar het goed voor is: in Frankrijk zijn er verrassend weinig mensen die aan hartziektes lijden, ondanks hun vette voeding. Dit is wat de "Franse paradox" wordt genoemd, en zou te wijten zijn aan rode wijn die rijk is aan antioxidanten en zou beschermen tegen de opstapeling van reststoffen op de aders (aderverkalking) en slechte cholesterol verminderen.
De goede dosis: dat is natuurlijk geen excuus om de hele fles op te drinken! Alcohol blijft slecht voor de gezondheid. Om voordeel te halen uit de goede eigenschappen van wijn zonder te lijden aan de slechte eigenschappen van alcohol, mag je niet meer dan een glas (120 ml) per dag voor vrouwen drinken, en twee glazen voor mannen.

Meer op wewomen.be:
Voedingsmiddelen om ijzersterk van te worden!
7 tips om meer vezels in je gerechten te steken
10 superfoods die supergoed voor je zijn!

Marlies de Pape
you might also like