Home / Conditie / Gezondheid

10 dingen die je eet om je overbelaste organisme te zuiveren

by Dorothee Gebele ,
10 dingen die je eet om je overbelaste organisme te zuiveren© thinkstock

Voel jij je ook een beetje (een klein beetje!) zwaar, alsof je in een week tijd evenveel chocolade, alcohol en vet hebt binnengekregen als je in een jaar op kunt? Dan gaan wij je leven redden. Dit zijn de tien zuiverende ingrediënten die je verwerkt in je menu, zodat je spijsvertering je alle excessen vergeeft.

Zuiveren ‘the day after’

De dag na een zware maaltijd of een rijkelijk overgoten etentje, spaar je best je lever, je maag en darmen. Daar begint het mee. Fruit en groenten zet je wel weer op het menu om de nodige vitaminen binnen te krijgen. Let op, waag je niet meteen aan een drastisch dieet, want je lichaam houdt niet van het verwarrende contrast tussen overdaad en vasten; je zou last kunnen krijgen van het gevreesde jojo-effect. Zodra je opnieuw een zeker evenwicht hebt gevonden, kun je een ontgiftingskuur beginnen (zie verder).

Witte rijst is de dag na een feest vaak een welkom voedingsmiddel. © thinkstock
Witte rijst is de dag na een feest vaak een welkom voedingsmiddel.
See album

Water

OK, het lijkt evident, maar het kan geen kwaad even een paar basisbeginselen op een rij te zetten. Heb je behoefte aan verfrissing en vocht? Dan gaat er niets boven water. In al zijn vormen: koel (niet te koud, dat belast de vertering) of in de vorm van thee, infusies of bouillon. Het best drink je water met sodabicarbonaat: dat is uiterst doeltreffend om de spijsvertering een handje te helpen.

Natuuryoghurt

Neen, geen fruityoghurt en ook geen light versie, maar echte natuuryoghurt boordevol probiotica. Dat zijn levende micro-organismen die bijdragen tot een evenwichtige darmflora (daar sta je van te kijken, hè!). En aangezien jij jouw organisme de laatste tijd zwaar op de proef hebt gesteld, kun je er maar beter zorgzaam mee omgaan. Eet dus een natuuryoghurt van bij het ontbijt.

Witte rijst

Om jezelf niet meteen uit te hongeren de dag na een feestje, moet je zorgen dat je maag verzadigd wordt zonder je organisme te belasten. Rijst is in dat geval een goede oplossing.
Kies een geparfumeerde versie (basmati of thai) en kook hem in water of in een rijstkoker. Serveer de rijst met licht verteerbare groenten zoals venkel of gestoomde vis. Zonder saus, alsjeblieft.

Later zijn dit de basisingrediënten voor een ontgiftingskuur

Wees lief voor jezelf, eet meer kool! © thinkstock
Wees lief voor jezelf, eet meer kool!
See album

Kool

Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt een koolsoepdieet te gaan volgen: dat is veel te onevenwichtig, maar koolsoorten (en alle groenten uit de familie van de kruisbloemigen) is uitstekend voor de gezondheid. Ze zijn vezelrijk en caloriearm, zowel gekookt als rauw.
Als je aan een zuiveringskuur begint, wacht dan tot enkele dagen na het feest, anders geraakt je lichaam gewend aan het jojo-effect en dat is niet goed voor je overtollige kilo’s.
In een goede zuiveringskuur, en zelfs in een geschikte wintervoeding, neemt kool in al zijn vormen een belangrijke plaats in. Dat geldt zelfs voor zuurkool (maar dan zonder het bijhorende vlees!).
Stoom de kool en zorg ervoor dat ze niet te gaar is, zo vermijd je de vervelende gassen die ze soms veroorzaakt.

Berkensap

Serveer het aan je vrienden en laat ze raden wat het is. Succes verzekerd!
Berkensap heeft een heel ontgiftende werking en past perfect in je ‘day after’ programma (maar we wilden je niet meteen angst aanjagen!). Dit schitterende natuurproduct heeft ongelooflijke zuiverende, waterafdrijvende en ontgiftende kwaliteiten.
Het best is dat je drie weken lang elke ochtend een glas drinkt bij het opstaan (bijvoorbeeld van Weleda). Gewoon doen!

Ramenas

Komaan, trek niet zo’n vies gezicht! Je schilt de ramenas, snijdt hem in fijne schijfjes, bestrooid met een beetje zout, en je hebt een perfect knabbelhapje voor bij het aperitief (zonder alcohol wel te verstaan). Je kunt de ramenas ook raspen zoals een wortel en serveren met stukjes Grany-appel en vinaigrette. Lekker, je eet het zo!
Waarom ramenas? Omdat deze groente net zoals diverse knolgewassen heel goed is voor je lever; het is in feite de beste vriend van je lever en je blaas.

Rode biet

Wie durft, drinkt het sap. Wie iets minder lef heeft, verwerkt de rode biet in een slaatje. Probeer rauwe rode biet te vinden en rasp die met een beetje sjalot in een slaatje.
Dat is niet alleen erg lekker, maar ook beter voor je lichaam, want het suikergehalte ligt aldus lager dan dat van gekookte biet.

Goede Proteïnen

Omdat je jezelf tijdens je zuiveringskuur niet alles hoeft te ontzeggen, eet je ook proteïnen. Maar dan uit gezond voedsel dat je spijsverteringsstelsel niet nutteloos belast.
Kaas (te vet) en rood vlees laat je dus staan.
Kip en escalope mogen wel (maar dan biologisch of met Rood label, anders krijg je te veel hormonen binnen). Uiteraard serveer je die zonder saus of room. Ook witte vis of zeevruchten mogen op je menu staan.
Zonder mayonaise, of wat had je gedacht. Citroen is je beste bondgenoot.

Venkel

Venkel krijgt niet de waardering die hij verdient en dat is jammer, want deze heel geparfumeerde groente bevat niet veel calorieën en is rijk aan vezel. Je kunt venkel verwerken in een slaatje, met stukjes verse sinaasappel; of je kunt hem koken met een snuifje komijn of curry in het kookwater. Je serveert hem met een beetje olijfolie of tomatensaus (die een laag vetgehalte heeft); venkel past uitstekend bij vis.

Goede olie

Koop in elk geval biologische olie, anders eet je pesticiden en dat is allesbehalve ontgiftend! Verder kies je een olie die rijk is aan omega 3, zoals koolzaad- of notenolie die heerlijk smaken bij slaatjes. Zorg voor variatie en gebruik ook olijfolie: die wordt uitstekend verdragen door ons organisme. Voedingsdeskundigen zijn het er formeel over eens dat je niet alle vetstoffen hoeft te bannen; je moet wel de juiste kiezen en verzadigde vetzuren vermijden.

Jouw uitdaging? Een feestje met al je vrienden voor een heerlijk zuiverend etentje!

Lees meer:
> Kies voor de gestoomde keuken
> Onze caloriearme recepten
>
Rauw voedsel: een maximum aan vitaminen!

Dorothee Gebele
you might also like