Home / Lifestyle / Cultuur

Vijf culturele en gastronomische uitstapjes naar Wallonië

by Marlies de Pape ,
Vijf culturele en gastronomische uitstapjes naar Wallonië© Filip Dujardin

Een dagje "cultuur en gastronomie" organiseren, dat is echt ons ding.

Summary
  1. · In Henegouwen: Museum van Hedendaagse Kunsten Grand Hornu + L’Eveil des Sens
  2. · Provincie Luxemburg: Bastogne War Museum + Wagon Leo
  3. · Namen: Museum Félicien Rops + Maison des Desserts
  4. · Provincie Luik: Het museum van het Waalse leven + café Lequet
  5. · Waals-Brabant: Terhulpen: Stichting Folon + Brasserie 135

We brengen de namiddag door in een museum om onze fantasie te voeden en eindigen in schoonheid met een opbeurende tafel of een decadent vieruurtje.
De combinaties die door ons getest en goedgekeurd zijn:

In Henegouwen: Museum van Hedendaagse Kunsten Grand Hornu + L’Eveil des Sens

De Grand Hornu, in het hart van de Borinage, is een industrieel complex dat een nieuwe bestemming heeft gekregen en getransformeerd werd tot museum van hedendaagse kunsten. De site is enorm en had vroeger verschillende functies, van koolmijn tot mijnwerkerswijk. Zo is het contrast tussen de geschiedenis en de verfijnde tentoonstellingen één van de meest treffende die je kan aanschouwen.

Op dit moment kan je er "L'image suivante..." bezichtigen met onder meer het werk van Francis Alÿs en Nan Goldin.

Als je nadien bereid bent een omweg van een half uurtje met de auto te maken, kan je je laten verrukken door de keuken van de broers Zioui, in L'Eveil des Sens. Ze worden vaak gezien op Culinaria en andere opwindende culinaire festivals, en kienen voor ons een hoogstaande keuken uit, met sterke Mediterraanse invloeden (denk maar aan tajines van kreeft... zalig).

L'image suivante... © Ph DeGobert
L'image suivante...
See album

Provincie Luxemburg: Bastogne War Museum + Wagon Leo

Dit jaar vieren we de herdenking van de 70e verjaardag van de Slag om de Ardennen. En dat is het ideale excuus om het splinternieuwe Bastogne War Museum, dat in maart zijn deuren heeft geopend, te bezoeken. Een herdenkingsplaats dus, gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, gevestigd in een gebouw met een gedurfde architectuur.
Tijdens je bezoek zal de scenografie je verbluffen, er zijn namelijk niet minder dan drie scenovisies: echte multisensoriële 3D taferelen. Dankzij een modern en interactief platform, kan je je volledig laten onderdompelen in de Geschiedenis.

Beëindig je dag met een stop in de Wagon Leo, en schuif bij in een wagon van de Oriënt-Express. Zo zet je de reis in de tijd in stijl voort en kan je genieten van een heerlijke zeevruchtenschotel, gebakken hammetjes, niertjes en andere klassiekers om je vingers bij af te likken.

Namen: Museum Félicien Rops + Maison des Desserts

Félicien Rops was een schilder, graficus, etser en tekenaar uit de 19e eeuw. Hij is afkomstig uit Namen en stond gekend om zijn demonisch karakter, zijn symbolistische tekeningen en zeelandschappen. Je kan een groot aantal van zijn werken bewonderen in het museum dat aan hem gewijd is, in een oud herenhuis in het hart van het oude Namen. Je kan van de gelegenheid gebruik maken om zijn geboortehuis te bezoeken, dat op een boogscheut daarvandaan ligt. Ga zeker ook langs bij de kerk Saint-Loup, die geklasseerd is als buitengewoon erfgoed van Wallonië, met een barokke architectuur.

Om uit te rusten, raden we je een decadente pauze aan in het Maison des Desserts, een theehuis in een weelderig huis uit de 17e eeuw. Zoetekauwen zullen op een wolkje zitten dankzij deze mooi gepresenteerde lekkernijen, maar ook zij die liever hartige hapjes eten, worden niet vergeten!

Provincie Luik: Het museum van het Waalse leven + café Lequet

Als je de "vurige stede" bezoekt, mag je het museum van het Waalse leven zeker niet mislopen. Je kan er de regionale culturen ontdekken want het overloopt het dagelijkse leven van de inwoners via de evolutie van alledaagse voorwerpen: de archieven bevatten meer dan 100.000 stukken waaronder ambachtskunst, speelgoed, meubels en industriële voorwerpen.

Tot 21 september, kan je er de tentoonstelling "Une vie de chapeaux. Un chapeau pour chaque tête?" (Een hoedenleven. Een hoed voor elk hoofd?") bekijken, die ons wil meenemen naar een wereld van baretten, cloches, verenhoeden, deukhoeden, strohoeden, vizierhelmen of andere vilthoeden. Je kan er zowel de schetsen en technieken ontdekken die achter de fabricatie steken, als foto's van destijds en levensgrote stukken.

Afspraak in Café Lequet, of Chez Stockis voor de vrienden, voor je terug naar huis rijdt. De Luikse balletjes staan er op je te wachten, in een zoete en tegelijkertijd zurige saus, op basis van Luikse stroop (appelsap ingekookt tot het een gelei-achtige structuur krijgt) en basterdsuiker.

Waals-Brabant: Terhulpen: Stichting Folon + Brasserie 135

De Stichting Folon bevindt zich in het midden van het woud, in de hoeve van het kasteel van Terhulpen. De tentoonstellingen draaien vooral rond kalligrafieën en tekeningen, maar je kan er ook een beperkt aantal kunstwerken bezichtigen: 100 gravures, 154 originele affiches en 39 aquarellen. Dan laten we je nog enkele verrassingen want dertig jaar creaties kunnen we niet in een korte samenvatting weergeven.

En dan, afspraak in Brasserie 135, in Dolce La Hulpe. Het restaurant biedt een fusion en Belgische keuken aan, waar je kan van proeven in een betoverend kader. Als je wilt, kan je de dag zelfs afsluiten met een massage in de spa van het hotel...

Marlies de Pape
you might also like