Home / Lifestyle / Cultuur

3 foodtrends die in de smaak vallen

by Marlies de Pape ,
3 foodtrends die in de smaak vallen© Fanny Broissand

Het neusje van de zalm van de gastronomische nieuwtjes...

Op culinair gebied, willen we steeds vernieuwen, door klassiekers te herzien of specialiteiten naar voren te schuiven die tot dan toe verwaarloosd werden.
Een overzicht van de trends die ons doen watertanden.

De magie van specerijen en verse kruiden

Met een snel gebaar, sublimeren ze de meest eenvoudige schotel en verschaffen die kwaliteit, contrasten of een ontploffing van smaken. Onze goeroes zijn Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, die gevestigd zijn in Islington.
Met hun Israëlische en Palestijnse roots, zweren ze bij sumak, za'atar, platte peterselie, granaatappelmelasse en koriander. En bovendien moet je het hele land niet aflopen om deze schatten in handen te krijgen. Ook hiervoor zal het Voedingssalon, van 4 tot 19 oktober in de Heizel, een goede hulp blijken.
Als je in het Zuiden van de stad vertoeft, ga dan zeker langs bij de Libanese kruideniers dichtbij de slachthuizen van Anderlecht.

Een snel recept voor een zondagse brunch die je onmiddellijk wakker zal maken: gehakte peper, look (laat je gaan), komijn, koriander. Laat alles fruiten in olijfolie en voeg tomatencoulis en zout toe. Laat 20 minuten inkoken op een zacht vuur.
Prik ondertussen een aubergine op een vork en schroei aan het vuur. Draai om de 5 minuten om. De aubergine gaat beginnen roken en de schil gaat verkolen, maar dat is volkomen normaal. Haal ze uit het vuur wanneer de aubergine zacht is, schil en snijd in stukjes. Voeg dan toe aan de saus en voeg 2 eieren per persoon toe en laat ook garen in de saus.
Dien op met een mix van munt, peterselie en koriander en een glas tahini-saus (tahini, water, citroensap en zout).

Je mag jezelf feliciteren met deze heerlijke shakshuka / chakchouka waar het hele Midden-Oosten over twist.

Express-versie? Schuif bij aan Kitchen 151 - Waversesteenweg 145 in Elsene - en laat je bedienen.

Array
Halloumi, peterseliestengel en korianderolie © Fanny Broissand
Halloumi, peterseliestengel en korianderolie

Comfort Food voor een knusse winter

Het is heel simpel om te weten of een maaltijd in deze categorie thuis hoort. Als er minstens één van deze ingrediënten in zit, dan heb je een winner. Smeltende kaas, aardappelen in de boter of geroosterd in ganzenvet, guitige stukjes vlees van kalfsstaart tot rundswangen.

Alle gerechten typisch voor de wintersporten, van truffade tot tartiflette, worden sterk aangeraden. Om er te proeven, afspraak in het Voedingssalon.

Andere opties: de kroegen dichtbij huis, die overvloeien van heerlijkheden, herontdekken. Van de mergpijpjes van de Au Vieux Spijtigen Duivel (Alsembergsesteenweg 621, Ukkel) of het wild van Les Brassins (Keienveldstraat 36, Elsene), je mag er zeker van zijn dat je je vingers gaat aflikken.

Aan de andere kant van het kanaal heeft Jamie Oliver er het thema van zijn volgende werk van gemaakt, en Fergus Henderson viert al de 20e verjaardag van zijn restaurant Saint John. Op het menu staat een gesmoord lam met raapjes en ansjovis of een volledig speenvarken aan het spit. Een festijn volgens de regels van het spel!

Op naar Peru!

Land van tegenstellingen, waar je van hoogtevrees in de Andes overgaat naar de warmte aan de kust van de Stille Oceaan, en vanaf nu is Peru ook de ideale bestemming voor foodies.
Begin met een klassieke ceviche: laat enkele reepjes rauwe vis marineren (zeebaars, Sint-Jacobsschelp, zalm... The sky is the limit) in een mengeling van limoensap en ui. Deze basis wordt "leche de tigre" genoemd. Laat een kwartiertje intrekken tot de vis aan de buitenkant gegaard is, maar binnenin nog lichtjes rauw is. Dien op met verse koriander, gegrilde maïs (te vinden in Pueblo Latino, Jean Volderslaan 52 in Sint-Gillis) en stukjes geroosterde zoete aardappel.

Laat alles begeleiden door een Pisco Sour, een cocktail van de bekende druivenlikeur, limoensap, Angostura bitters en een verbluffend, schuimend laagje eiwit.

Je kan ook naar King Kong gaan (Charleroisesteenweg 227 in Sint-Gillis), het restaurant van de urban foodies, waar je gekruide gebraden kip kunt proeven met een knapperig vel, quinoasalade en een salsa die je smaakpapillen doet opleven. Eindig op een decadente toon met alfajores, zandkoekjes die in je mond smelten, gevuld met dulce de leche.

Voor een versie "charmante gaarkeuken", we hebben geruchten gehoord dat een nieuw adresje zijn deuren zal openen dichtbij het Zuidstation. We houden je op de hoogte.

​Op reis? Ceviche, in het hart van Soho, in Londen, is sterk aanbevolen net als alle etablissementen van Gastón Acurio.

Pisco Sour met vanille © Fanny Broissand
Pisco Sour met vanille
Marlies de Pape
you might also like