Home / Lifestyle / Cultuur

Vijf mooie boeken om cadeau te doen

by Marlies de Pape ,
Vijf mooie boeken om cadeau te doen© Decorate with flowers

Scandinavische sprookjes, Afrikaanse creaties en gekleurde interieurs zijn van de partij.

Summary
  1. · Fashionable Selby - Todd Selby - Uitgeverij Abrams
  2. · Haute Africa - Uitgeverij Lannoo
  3. · Decorate With Flowers - Holly Becker & Leslie Shrewing - Uitgeverij Jacqui Small
  4. · The Weather Diaries - Gorfer & Cooper - Uitgeverij Gestalten
  5. · Bright Bazaar - Will Taylor - Uitgeverij Jacqui Small

Fashionable Selby - Todd Selby - Uitgeverij Abrams

In zijn derde boek behoudt Todd Selby nog steeds dezelfde stijl zonder zich te herhalen. In dit werk speel je een mug die de ateliers van de meest briljante ontwerpers binnenvliegt en volg je achtereenvolgens schoenenontwerper Giuseppe Zanotti en Audrey Louise Reynolds die biologische verf maakt voor stoffen.

De foto's zijn met de hand vastgelegd zoals een collage en worden vergezeld door interviews waar de ontwerpers opkrabbelen waar ze zin in hebben.

Array
Fashionable Selby © Todd Selby - Abrams Publishing
Fashionable Selby
See album

Het gaat hier niet om mode, maar wel om stijl; niet om trends, maar om ambacht en knowhow. Juist daarom praten we van cultuur, voelen we het verhaal dat deze mensen ons willen vertellen, krijgen kleren betekenis en zijn ze een sociologisch kenmerk en kan deze kunstvorm niet als futiel gekwalificeerd worden.

Wanneer we Dries Van Noten op de fiets volgen door de straten van Antwerpen, een bos lupines uit zijn tuin in de hand, en we zijn eigenaardige prints bekijken, zijn elegante, verfijnde en androgyne outfits die de vrouw toch zo goed laten uitkomen, moeten we wel geraakt zijn. Zijn werk met het Victoria & Albert Museum in Londen en met Les Arts Décos van het Louvre, terwijl hij raaskalt over oude motieven bewijst nog maar eens hoe briljant hij wel is.

De zoektocht van Iris Van Herpen is ook fascinerend, met futuristische vormen, jurken met een latex-effect en haar butale lasersneden. We zien er thema's uit de zee terugkomen, zoals schelpen van nautilussen en vormen als littekens zoals bij rituele scarificatie. Ook bij haar gaat het evenzeer om kunst als om mode.

Je zal er ook Carla Sozzani van 10 Corso Como in Milaan (en zus van je-weet-wel-wie) terugvinden en een moment delen met de borduursters van het Maison Lesage, die ook voor Schiapareilli, Mary Katrantzou en Alexandre Vauthier werken. Ze combineren lovertjes, parels, tweed en gekleurde draad met een buitengewone handigheid. De rest laten we je zelf ontdekken...

Haute Africa - Uitgeverij Lannoo

Haute Africa © Haute Africa - Editions Lannoo
Haute Africa
See album

Dit boek wil ons het Afrikaanse continent doen ontdekken via het werk van internationale fotografen, die de nadruk leggen op mode. Je mag je verwachten aan een overvloed van portretten die poolshoogte nemen van de jeugd of creatievelingen uit verschillende landen.

Je zal er geen oorlogsbeelden tegenkomen, of pathos, maar je blijft stevig verankerd in het dagelijkse leven van de protagonisten die je volgt.

Je begint met een zowel kritische als vriendelijke blik op de Brit Martin Parr, die zichtbaar blij wordt voor zoveel pracht en praal tijdens de paardenrace van Durban, in Zuid-Afrika. Daarna zal je in vervoering gebracht worden door het werk van de Egyptische Nermine Hammam, met fotomontages van soldaten voor een achtergrond van een ansichtkaartje. Het resultaat is tegelijkertijd verrassend, kitsch, super gay-friendly, kleurrijk en net zoals je je een psychedelische reis voorstelt.

De Congolese sapeurs zijn ook van de partij, met hun flashy kostuums en pakken in explosieve kleuren. Je zal ze terugvinden in het werk van Héctor Mediavilla en van Daniele Tamagni. Verwacht je aan een parade van een niet verwaarloosbare hoeveelheid bretellen, vlinderstrikjes, bolhoeden en gegraveerde pijpen. Op en top dandy!

Sla zeker de werken van Hassan Hajjaj niet over, die het Midden-Oosten voorstelt in al zijn complexiteit. De vrouwen dragen wel traditionele kleren, maar met borduursels en monogrammen, ze mixen schaamteloos Oost en West en poseren trots voor achtergronden met Afrikaanse of hallucinerende motieven. Tegelijkertijd pop, hedendaags en uitdagend.
Voeg daar nog het werk van veertien andere talentvolle fotografen aan toe en je hebt een verrukkelijk boek in handen.

Decorate With Flowers - Holly Becker & Leslie Shrewing - Uitgeverij Jacqui Small

Decorate with flowers © Jacqui Small LLP
Decorate with flowers
See album

Dit boek heeft het goed begrepen en komt perfect overeen met waar we deze zonnige dagen zin in hebben. We leren zowel boeketten maken als een eigen toets geven aan vazen.
Het lijkt gemakkelijk, maar niets is minder waar. Er is heel wat meer techniek voor nodig dan je aanvankelijk zou denken. Een boeket is een broze constructie en vereist een mooi evenwicht en harmonie, zowel wat betreft de kleuren als het volume.

Voor een zomerse picknick is niets zo uitnodigend als kleine boeketjes voor elke gast.
En wat wil je nog meer als je thuiskomt van een vermoeiende dag, dan enkele Diptique kaarsen, buitensporig veel wilde bloemen op een massief houten tafel en een zetel om je in te vlijen (want wie droomt nu niet van een grote Chesterfield?)

De voorgestelde composities zijn landelijk en om bij weg te dromen, alsof ze ontsnapt zijn uit schilderijen van David Hockney of Georgia O'Keeffe. Leuke ideetjes stromen naar binnen, zoals bloemen één voor één geplakt tegen een bakstenen muur van een loft à la Bedford Stuyvesant of potjes bedekt met Liberty, omdat we grote fans van William Morris zijn.

Want dit boek is echt wel een toepassing van de Arts-and-craftsbeweging die schoonheid in elk voorwerp van ons dagelijks leven wil brengen. We moeten er dus wel dol op zijn.

Zin om meer te zien? Neem zeker een kijkje op de site van Leslie & Holly met beelden om bij weg te dromen!

The Weather Diaries - Gorfer & Cooper - Uitgeverij Gestalten

The Weather Diaries © Gestalten
The Weather Diaries
See album

Dit moet wel de meest romantische manier zijn om de Noordelijke mode aan te kaarten: niet de verschillende lookbooks van de ontwerpers worden getoond, maar er wordt ter plaatse verteld.
Elk stuk werd gedragen en gefotografeerd in de landschappen van Ijsland, Groenland en de Faeröer.

Er ademt een cinematografische sfeer van uit en een totale harmonie tussen elk beeld. Er wordt ons een verhaal verteld temidden van de naargeestige landschappen, de bewolkte hemel en de natuurlijke elementen die elkaar opvolgen. De apocalyps staat voor de deur en de protagonisten met hun engelengezichten, tooien zich in jurken van schapenwol, fair isle truien versierd met pareltjes of kanten bloezen. Elke opstelling lijkt wel op een schilderij van Vilhelm Hammershoi wanneer ze voor een romantisch naturalisme kiest, of op een werk van Harald Sohlberg in duistere momenten.

Een artistieke reis.

Bright Bazaar - Will Taylor - Uitgeverij Jacqui Small

Hier heb je een boek dat je zal inwijden in het gebruik en de combinatie van kleuren in je interieur voor een instant goed humeur. De contrasten zijn zeer vrolijk en stellen een waar pleidooi voor zodat je verbeelding de macht weer overneemt.

Elke pagina geeft vindingrijke en verbluffende tips mee, zoals je mooie boeken per kleur van de kaft te ordenen of rustieke kitsch toetsen met konijnenlampen of leuke vazen.

De reizen van de auteur vormen een rode draad doorheen zijn werk, met combinaties van dropkleur en vermiljoen als herinnering aan een zonsondergang bij de Hudson, gezien vanuit de wijk Dumbo, of van oker zoals in de Amalfitaanse dorpen.

Een samenraapsel van enkele opbeurende tips:
- De treden van je trap accentueren met mozaïekjes of opschriften in kunstige graffiti.
- De combinatie van hemelblauw met kanariegeel voor een chic maritiem en rustiek effect.
- De bekende Eames zetels in leder op citroengele tapijten: ja ja, het is mogelijk!
- Voor een enkele reis naar de jaren '70, combineer vintage meubelen in gelakt hout, groene gordijnen met prints van planten, enkele toetsen appelblauwzeegroen en azuurblauw en een overvloed aan witte verse bloemen. Je zal de indruk hebben dat je in het decor van Boogie Nights van Paul Thomas Anderson loopt.

Het boek leert je ook een verzameling tot zijn recht te laten komen of een industriële stijl te verzachten. Inspirerend!

Meer op wewomen.be:
Fotofestival in Knokke
7 mooie boeken voor moederdag

Marlies de Pape
you might also like