Home / Mama / Baby

7 mooie boeken voor moederdag om de mama's in de watten te leggen

by Marlies de Pape ,
7 mooie boeken voor moederdag om de mama's in de watten te leggen© Taschen

Niets zo leuk dan even te ontsnappen met een goed boek. En omdat moederdag eraan komt, hebben wij bij WeWomen een aantal literaire pareltjes over uiteenlopende onderwerpen op een rijtje gezet!

Summary
  1. · Voor een mama die van fotografie houdt - Splinter - Eva Vermandel - 29 euro
  2. · Voor een mama die van design houdt - Autoban - Gestalten - 49,90 euro
  3. · Voor een mama die dol is op de Verenigde Staten - American Cool - Prestel - 35£
  4. · Voor een artistieke mama - In the temple of the self - Hatje Cantz - 49,80 euro
  5. · Voor een avontuurlijke mama - Snackistan - Sally Butcher - 19,95 euro
  6. · Voor lekkerbekken - De Smaken van Spanje - Claudia Roden - 44,95 euro
  7. · Voor een excentrieke mama - Pretty Much Everything - Inez Van Lamsweerde & Vinoodh Matadin - 49,99 euro

Voor een mama die van fotografie houdt - Splinter - Eva Vermandel - 29 euro

Eva Vermandel, wonend en werkend in Londen, is een Belgische fotografe. Splinter herbergt een deel van haar werk en je kan er zowel portretten, natuurlandschappen en bloemcomposities in bewonderen. De kleuren gaan altijd naar sepia wat haar foto's een vintage-toets geeft, maar verwacht niets engelachtigs. Alle foto's zijn heel realistisch.

We zien dromerige, melancholische gezichten van jongeren die het niet altijd goed hebben gehad. De foto's laten je dan ook nadenken over het verhaal errond.

Het belang van lichamen wordt niet onderschat en de fotografe besteedt er genoeg aandacht aan, zowel bij de liggende man wiens bovenlichaam volstaat met sproetjes, als bij de vrouw die op een bed zit en van wie we enkel maar een deel van haar rug zien. Ze kijkt uit het raam en volgt iemand met haar ogen of zoekt een ontsnappingsweg.

Als je naar de werken van Eva Vermandel kijkt, vergeet je de tijd. Ze slaagt erin op een indrukwekkende manier gebruik te maken van het natuurlijk licht, zodanig dat haar foto's omgevormd worden tot schilderachtige fresco's die recht uit de verbeelding van de Vlaamse primitieven zouden kunnen komen.

Het lijkt wel alsof de verschillende foto's met elkaar in dialoog gaan en antwoorden op vragen die ze aan elkaar stellen. De onderwerpen veranderen zeer langzaam en geleidelijk, alsof het overbrengen van de emoties extra tijd vraagt.

Het boek spreekt een onmiskenbare gevoeligheid uit die de romantici onder jullie niet onbewogen zal laten.

Bonus: In de korte uitleg die volgt op haar foto's, komen we te weten dat Eva vaak heeft samengewerkt met de Ijslandse groep Sigur Ros. De ideale muziek om dit mooie boek te begeleiden.

Splinter - Eva Vermandel © Hatje Cantz
Splinter - Eva Vermandel
See album

Zie ook:
Fotofestival in Knokke

Voor een mama die van design houdt - Autoban - Gestalten - 49,90 euro

Autoban is een designstudio en interieurarchitect gebaseerd in Istanbul. Hun motto lijkt op dat van Le Corbusier, maar dan aangepast aan de 21e eeuw: vorm, functie en ervaring. Een mooi boek dus dat hun werk verzamelt, met foto's om te verduidelijken. Een ideaal cadeau voor fans van dromerige oorden.

In al hun realisaties slagen de creatieve geesten van de studio erin een combinatie van design en chic met warmte en een verwelkomende sfeer af te leveren. De natuurlijke omgeving wordt steeds naar voren gebracht, of het nu in de House Cafés met zicht op de Bosporus is, of in tuinen. Binnenin zal een mooi evenwicht van modern en cosy je zeker kunnen bekoren. Hedendaagse meubels worden er gecombineerd met grote lederen Chesterfield sofa's waar je je direct in wilt nestelen.

In restaurant 208 zijn ze er zelfs in geslaagd Toile de Jouy-stoffen te moderniseren door die te combineren met massieve houten balken en minimalistische witte tafels.

Op het einde van het boek, kan je de details van alle projecten raadplegen, met precieze plannen en de referenties van de meubels. Een leuk handigheidje als je je op hun stijl wilt inspireren.

Autoban © Gestalten
Autoban
See album

Zie ook:
100% Belgische design webshops

Voor een mama die dol is op de Verenigde Staten - American Cool - Prestel - 35£

In Washington is de tentoonstelling "American Cool" van start gegaan in de National Portrait Gallery. Natuurlijk is het niet zo vanzelfsprekend om daar eventjes naartoe te vliegen. In dat geval is de catalogus een uitstekend redmiddel!

Het boek omvat zowel leerrijke stukken over de definitie van "cool US", als bekende portretten van 1900 tot vandaag. Kunstliefhebbers en amateurs van de angelsaksische levensstijl of de evolutie van het culturele landschap kunnen er hun hart ophalen.

In de categorie "de wortels van het coole" vinden we: Duke Paoa Kahanamoku alias Meneer de Surfkampioen, die de discipline professioneel heeft gemaakt en naar Californië heeft gebracht, en Georgia O'Keeffe, de beroemde modernistische schilderes met een passie voor abstracte bloemen en landschappen uit Nieuw-Mexico.

In de categorie "geboorte van het coole" konden Charlie Parker, Humphrey Bogaert of Duke Ellington natuurlijk niet ontbreken: de perfecte vertegenwoordigers van de preppy-stijl, op een nonchalante manier. Ook Lauren Baccal zien we daar terug, een meesterlijke trotse vrouw die toch wat ongevoelig overkomt, net zoals we haar graag hebben!

In het hoofdstuk "tegencultuur" komen we meer en meer verschillende genres tegen, maar vooral de politiek blijft niet achter. We zien onder andere de activiste Angela Davis en zangeres-dichteres Patti Smith.

Jean-Michel Basquiat kon natuurlijk niet ontbreken in de categorie "erfgoed". Hij gaf gaffiti een plaats in de moderne kunst en was een meester in schilderijen vol van leven die de indruk gaven alsof ze snel ineengestoken waren. Al tijdens zijn leven was hij een beroemdheid en dat hij op zijn 28e aan een overdosis is gestorven, maakte hem alleen maar nog legendarischer.

Filmfans zullen dolgelukkig zijn Tarantino terug te vinden, de grootste liefhebber van de zevende kunst, die klassiekers op zijn eigen manier heruitvindt, maar zonder er een pastiche van te maken: van Jackie Brown, geïnspireerd door het Blaxploitation-genre, tot Death Proof, de film voor meisjes die van auto's houden, die ten onrecht als snobistisch werd bekritiseerd.

Het loont echt de moeite, een onderonsje met Death Proof! Twee uur lang vrouwengesprekken, maar dan van stoutmoedige vrouwen die zich niet laten doen, barstensvol talent zitten en echte waaghalzen zijn. Daarbovenop krijg je nog achtervolgingsscènes op rockmuziek van de jaren '60 en '70, goeie ouwe stunts en een zeer grafisch kantje.

In totaal dus 100 portretten van het neusje van de zalm van wat Amerika te bieden heeft! Warm aanbevolen!

American cool © Prestel Publishing
American cool
See album

Zie ook:
8 seksistische clichés in de cinema

Voor een artistieke mama - In the temple of the self - Hatje Cantz - 49,80 euro

Het boek dat je de woonplaats van artiesten onthult! Zo kan je de link leggen tussen de iconische werken van sommige kunstenaars en de manier waarop hun ideologie binnendringt in hun dagelijkse levensstijl.

We ontdekken met plezier de indrukwekkende woonst van Sir John Soane (die je kan bezoeken als je in Londen bent), die volstaat met beeldhouwwerken, oude boeken en schilderijen. Er heerst een luchtige sfeer, de verlichting is heel subtiel, soms met kaarsen, en je kan rustig verdwalen in de vele hoeken voor een romantisch onderonsje.

We blijven in Engeland en begeven ons naar de cottage van William Morris, één van de grondleggers van de arts-and-craftsbeweging die kunst toegankelijk wou maken voor iedereen en geworteld in de werkelijkheid. Morris ontwierp onder andere meubels en behangpapier.

Iemand die deze ideeën deelde, was Victor Horta. Zijn woonst in de Amerikaansestraat in Sint-Gillis (nu het Hortamuseum) is een fantastisch voorbeeld van de Art Nouveau-stroming. Organische vormen worden gecombineerd met voluten, glas-in-loodramen en klimplanten op de voorgevel.

Bij het zien van het huis van de Nederlander Theo Van Doesburg, oprichter van de kunstbeweging De Stijl, zijn we direct getroffen door de link tussen de grafische schilderijen met zwarte en monochrome rode, gele of groene lijnen, en de opstelling van de kamers. Zelfs de plannen lijken wel kunstwerken: functioneel, minimalistisch en tijdloos.

Voeg daar nog tientallen artiesten aan toe en je krijgt een echte aanrader voor de fans van architectuur, mooie huizen of liefhebbers van kunstgeschiedenis.

In the temple of the self © Hatje Cantz
In the temple of the self
See album

Zie ook:
Levi geeft je huis kleur

Voor een avontuurlijke mama - Snackistan - Sally Butcher - 19,95 euro

Alles wat je moet weten over Midden-Oosters streetfood. En om eerlijk te zijn, ook wij zijn er gek op! De typische keuken slaagt erin om gezond en voedzaam te zijn, zeer smaakvol maar nooit weerzinwekkend. Ideaal dus voor een aperitief om in het vuistje te eten, maar ook voor een heus feestmaal onder vrienden.

Je vindt alle smaken terug van de zonnige oorden, met welgekomen creatieve toetsen. Wie zou er nu kunnen weerstaan aan geroosterde amandelen met saffraan en citroen voor het vieruurtje, of aan Tunesische brick met tonijn, olijven en kappertjes?

Er is zelfs een hoofdstuk kebab om deze verrukkelijke maaltijd te (her)ontdekken die niets te maken heeft met de flauwe, vettige fastfood die we hier vinden. Laat je verleiden door de Iraanse versie met lam en gegrilde tomaten, opgediend in een plat lavash-brood dat doordrenkt wordt met de groentesappen, de Georgische versie met rundsvlees en granaatappel of de Griekse versie met varkensgyros en oregano.

Het water komt me al in de mond en dan heb ik de gevulde pruimen met munt en lam nog niet vermeld (fantastisch idee toch?) of heb ik het nog niet gehad over deze moeilijke kwestie: wel of geen harissa in de shakshuka?

Daar mag je nog een recept van sabih aan toevoegen dat getest en goedgekeurd is en niet minder dan de bijnaam "het beste broodje ter wereld" verdient. Net zoals in Tel Aviv is het een pitabrood gevuld met gefrituurde aubergines, aardappelen, hummus, tahin, eieren, komkommers en tomaten, pickles en verse kruiden.

De desserten zien er net zo smakelijk uit: mastiek-ijs (hars met dennensmaak), Egyptische pudding Oem Ali met filodeeg, pistachenootjes en gecondenseerde melk of nog verrassender: een cake gezoet met aubergine.
Durf nu maar te zeggen dat het water je niet in de mond komt!

Snackistan © Karakter Uitgevers B.V.
Snackistan
See album

Zie ook:
Camille, verhuisd naar Beiroet

Voor lekkerbekken - De Smaken van Spanje - Claudia Roden - 44,95 euro

Claudia Roden is een specialiste in de keuken van het Zuiden. Na haar boeken over de joodse keuken en de keuken uit het Midden-Oosten, volgt nu Spanje!

Het boek staat ver van alle clichés - je kan veel meer verwachten dan paella en sangria - en heeft uit alle hoeken inspiratie gehaald.

Bij Claudia gaat het om culinaire geschiedenis. Je zal dus alles te weten komen over de herkomst van de Spaans-Moorse keuken, de regionale varianten, het typisch keukengerei en de lokale producten.

Voor het volgende deel, de authentieke recepten, liet de schrijfster zich inspireren door haar Spaanse roots: Coca de recapte, taart van gegrilde paprika's (aka frita voor de vrienden), aubergine-beignets, balletjes in de tomatensaus en migas con tocino of gefrituurd brood met spek.

We vinden zelfs het recept van een echte madeleine van Proust! Maar de eenvoudigste recepten zijn soms het lekkerst: aardappelen gefrituurd in olijfolie en look die opgediend worden met spiegeleieren. Dip de aardappelen in de dooier en geniet!

Probeer zeker ook de verrukkelijke desserts: turron-ijs of flan van chocolade en kastanje.

Zie ook:
Een weekend in Barcelona

Voor een excentrieke mama - Pretty Much Everything - Inez Van Lamsweerde & Vinoodh Matadin - 49,99 euro

Inez & Vinoodh ofwel het Nederlandse koppel van de modefotografie. Je hebt hun foto's zeker al gezien in modetijdschriften die zweren bij letterwoorden (GQ, W, ID) of in reclame van Isabel Marant, Helmut Lang en Veronique Leroy. Hier kan je nog eens terugblikken op een overzicht van hun werk.

We zien trotse vrouwen die het hoofd hoog houden en hun provocerende houding of hun rockgehalte bewust aanvaarden, en soms zelfs hun naaktheid - met beharing en al, geen stereotiepe barbielooks bij hen!
Een groot deel van de beelden baadt in de indiecultuur: Jim Jarmusch, Björk, Die Antwoord of Bill Murray staan op het programma.

Voeg daar nog een goede dosis travestie en androgynie aan toe - met dank aan Freja, Stella en Charlotte -, geen afgetekende portretten maar echte gezichten en terugkerende samenwerkingen met Yohji Yamamoto en Balenciaga en je zal wel door hebben dat je een heel verleidelijk boek in je handen hebt!

Bonus: je krijgt er een resem stickers bij om de kaft van je boek te versieren zoals je zelf wilt. Het is net alsof we weer kinderen zijn met een nieuw plakboek, maar deze keer zijn de stickers toch iets subversiever.

Zie ook:
Modetrends voor deze zomer

Nog meer ideeën:
Cadeautjes voor de leukste mama
Een boeket voor moederdag
Oeps, vaderdag vergeten?
Lekkere geschenken voor fijnproevers

Marlies de Pape
you might also like