Home / Lifestyle / Cultuur

De 25 meest spectaculaire fonteinen ter wereld!

by Marlies de Pape ,
De 25 meest spectaculaire fonteinen ter wereld!© Web

Deze 25 fonteinen zijn eigenlijk echte kunstwerken. Merkwaardig, origineel, monumentaal en briljant. Ze staan bekend om hun ontwerp, plaats, geschiedenis... Kortom, de fonteinen die we je hier gaan tonen, zijn een selectie van de mooiste ter wereld die zeker een bezoekje waard zijn.

Iets zo eenvoudig als een fontein kan omgetoverd worden in een beeldhouwwerk met aandacht voor het kleinste detail, en zo een echt kunstwerk. Alle fonteinen die we hier overlopen hebben een ding gemeen: de merkwaardigheid van hun ontwerp. Dit zijn de belangrijkste en origineelste fonteinen ter wereld. Reis mee met ons.

1. Nation for Itself Forever, Nationaal Theater van Praag, Tsjechië.

2. Stravinsky fontein, Parijs, Frankrijk.

Dit is een van de meest bekende openbare fonteinen in Parijs. Ze bestaat uit 16 bewegende standbeelden en een heleboel watersproeiers die samen een kunstwerk van Igor Stravinsky voorstellen. De fontein werd gebouwd in 1983 door Jean Tinguely en Niki de Saint Phalle en staat op het Stravinsky plein, naast het Pompidou centrum.

3. Krijger op paard, Skopje, Macedonië.

De overheid beviel de constructie van deze fontein voor het project "Skopje 2014". De bedoeling van dit project was om de hoofdstad een meer klassieke toets te geven. Het beeld op de fontein moet Alexander de Grote voorstellen.

4. Plassende standbeelden van David Cerny, Kafka museum Praag, Tsjechië.

Deze fontein werd gemaakt door de excentrieke beeldhouwer David Cerny. Hij is altijd op zoek naar controverse en zijn werk staat verspreid in bekende zones van Praag. Zijn werk heeft al evenveel kritiek als complimenten opgeleverd. Deze fontein kan je bewonderen in het Kafka museum in Praag.

5. Boot fontein, Valencia, Spanje.

Deze spectaculaire fontein kan je bezichtigen op een van de bekendste stranden van Valencia, in Spanje. De fontein bootst een boot na, maar bestaat enkel uit twee stevige structuren. De romp van het schip en het zeil zijn een illusie door de waterstralen. Geniaal!

6. Vortex Fontein, Sunderland, Verenigd Koninkrijk.

Deze fontein werd gemaakt door architect en beeldhouwer William Pye. De fontein kan een draaikolk maken en wordt beschouwd als een van de meest spectaculaire in de geschiedenis.

7. The Mustangs of Las Colinas, Irving, Texas (VS)

Deze fontein bestaat uit verschillende bronzen paarden en wordt beschouwd als de grootste ter wereld die in deze materie werd vervaardigd. De beeldhouwer is Robert Glen.

8. De Magische Kraan, Cádiz, Spanje.

De Magische Kraan is Cádiz lijkt wel in de lucht te zweven, maar het is niet meer dan een optische illusie. De beeldhouwer, Fransman Philippe Thill, verborg de structuur die de kraan recht houdt in de waterstraal.

9. Swarovski fontein, Wattens, Oostenrijk.

Deze fontein werd in 1995 ingehuldigd voor de 100e verjaardag van Swarovski. Hoofdrolspeler is een met gras overdekte reus en hypnotiserende ogen van kristal.

10. De metamorfose, North Carolina, VS.

Een gigantisch beeldhouwwerk gemaakt door David Cerny, dat 14 ton weegt en niet minder dan 7 meter hoog is. De fontein in de vorm van een menselijk hoofd siert sinds 2007 het Technologisch Park van Charlotte, in South-Carolina.

11. Neptunusfontein, Bologne, Italië.

We reizen naar het mooie Italië om je een van de fonteinen met de meeste geschiedenis op onze lijst te tonen. De Neptunusfontein was een project van architect Tommaso Laureti in 1563 en werd bekroond door het standbeeld van de god Neptunus, een werk van Giambologna.
Kleine anekdote: de vrouwen in die tijd maakten een schandaal elke keer dat ze voorbij het standbeeld kwamen zodat de Kerk besloot een bronzen broek toe te voegen aan het beeld.
Op de foto zie je één van de nimfen die de fontein omringen met water dat uit haar tepels spuit.

12. De Trevifontein, Rome, Italië.

We blijven in Italië om nog een van de emblematische fonteinen van het land te bewonderen. De Trevifontein staat voor het Poli paleis en is een van meest representatieve beeldhouwwerken van de barokstijl. Ze heeft een groot deel van haar roem aan de cinema te danken en volgens de traditie moet je elke keer dat je de fontein bezoekt, een muntje erin werpen en een wens doen. Of die dan uitkomt...?

13. Fontein van de vriendschap van naties, Moskou, Rusland.

Deze fontein wordt omringd door 16 gouden standbeelden van jonge maagden in traditionele klederdracht die alle republieken van de Sovjet-Unie vertegenwoordigen. De fontein beslaat 400 m² oppervlakte en is gemaakt uit rood graniet.

14. Fontein van de Rijkdom, Suntec City, Singapore.

Deze fontein geraakte in het Guinness Book of Records in 1998 dankzij haar enorme dimensies. Ze staat in het grootste winkelcentrum van Singapore, Suntec City.

15. God, de Vader van de regenboog, Stockholm, Zweden.

Deze fontein werd ontworpen door de Zweedse beeldhouwer Carl Milles en in 1995 afgewerkt door architect Marshall Fredericks. Ze is maar liefst 18 meter hoog!

16. Fontein in het winkelcentrum van Dubai, Verenigde Arabische Emiraten.

De grootste fonteinshow ter wereld bevindt zich midden het winkelcentrum Dubai Mall, en maakt eveneens deel uit van de grootste fonteinen. Ze wordt verlicht door 6600 gekleurde lichtjes 25 projectoren. De fontein werd ontworpen door het bedrijf WET Design dat ook instond voor de fonteinen in het meer van het hotel Bellagio in Las Vegas.

17. Vrouwen onder de paraplu, ongekend.

18. Fontein Moonlight Rainbow, Seoul, Zuid-Korea.

Deze fontein is de wijdste ter wereld en meet maar liefst 1140 meter, met 10.000 led-lampjes aan beide kanten van de brug. Er vloeit 190 ton water per minuut uit, indrukwekkend!

19. Overgevende fontein, London, VK.

Zonder twijfel de meest eschatologische van onze selectie.

20. Crown fontein in het Millennium park, Chicago, Verenigde Staten.

Dit kunstwerk werd uitgedacht door Jaume Plensa en ontworpen door Krueck and Sexton Architects in 2004. Het is een indrukwekkend video-beeldhouwwerk dat bestaat uit twee torens van elk 15 meter hoog, gemaakt uit glazen bouwsteen en led-lampjes die digitale video's van gezichten projecteren. Het onderste gedeelte is een zwembad op basis van graniet.

21. De Magische Fontein van Montjuïc, Barcelona, Spanje.

Spanje is al een aantal keer voorgekomen in onze lijst, en nu is de beurt aan Barcelona. Het is een spektakel van licht, kleur, muziek, beweging en acrobatie.

22. Fontein van koning Fahd, Djedda, Saudi-Arabië.

Deze fontein staat aan de kust van Djedda en heeft een waterstraal tot 312 meter die uitmondt in de Rode Zee.

23. Volkaanfontein, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten.

Een fontein in de vorm van een ronde piramide met treden eromheen. Vooral 's nachts is deze fontein een echte attractie met zijn spectaculaire lichtspel en watervallen.

24. Zwevende fontein van Isamu Noguchi, Osaka, Japan.

Gemaakt door de Japans-Amerikaanse beeldhouwer en tekenaar Isamu Noguchi.

25. Leeuwentand fontein, Christchurch, Nieuw-Zeeland

Meer op wewomen.be:
7 dingen die je absoluut niet mag missen in Brazilië
5 adembenemende reizen die je niet snel zal vergeten

Volg ons op facebook!

Marlies de Pape
you might also like