Home / Lifestyle / Maatschappij

Je feesttafel versieren

by Marlies de Pape ,
Je feesttafel versieren

De feesten zijn de ideale gelegenheid om samen met vrienden of familie lekker te eten. En je tafeldecoratie is dan even belangrijk als je maaltijd zelf: de versiering geeft een bepaalde sfeer aan het etentje. Hoeveel gasten, het tafellaken, je servies, welke kleuren... We geven je enkele belangrijke tips mee om je voor te bereiden op de grote dag.

Summary
  1. · Voor je begint...
  2. · regels die je moet respecteren om je feesttafel te verzorgen
  3. · De fouten die je moet vermijden
  4. · Enkele tips voor een chique decoratie

Voor je begint...

Stel jezelf de juiste vragen:
Hoeveel gasten: een tafel voor 6 personen zal er anders uitzien dan een tafel voor 15.
Kinderen: het is best om een aparte tafel voor hen te voorzien. Ze zijn trouwens vaak blij om hun eigen plekje te hebben.
Budget: een mooie tafeldecoratie vraagt tijd, maar ook geld! Als je zelf dingen ineen gaat knutselen, zal het je minder kosten dan als je alles gaat kopen. Je moet dus een compromis vinden tussen wat je zelf maakt en wat je in de winkel koopt.
Kleuren: uiterst belangrijk want ze geven de toon van de avond en de stijl aan. Er bestaan duizenden kleuren en combinaties voor een geslaagde feesttafel. Voor de eindejaarsfeesten is rood en groen nog steeds hip. Als je daarvoor kiest, ben je zeker de bal niet mis te slaan.

3 regels die je moet respecteren om je feesttafel te verzorgen

Een sleutelwoord: harmonie. Kies voor Kerstmis bijvoorbeeld twee kleuren waar je de nadruk op wilt leggen: wit en rood, goud en zilver, rood en goud, groen en rood, wit en zilver, wit en goud... Een must: pas je kerstboom aan aan de tafel.
Kies voor lichte kleuren vooral voor je huishoudlinnen. Leg een wit tafellaken op de tafel en versier met een gekleurd tweede tafellaken of een doorzichtig. Als je tweede tafellaken doorzichtig is, kun je glittertjes toevoegen (sterren, engeltjes...) om het nog feestelijker te maken.
Neem een sobere, maar chique stijl aan. Witte of beige borden blijven een tijdloze en vooral handige klassieker, want ze passen bij alles. Aarzel niet om gekleurde onderborden te gebruiken voor een feestelijke sfeer, maar in de tinten die je hebt gekozen.

De fouten die je moet vermijden

Overlaad je tafel niet met versieringen en snuisterijen: kerstballen, slingers, kaarsjes, cadeautjes, allemaal goed en wel, maar zorg dat het niet te veel wordt. Je decoratie moet eenvoudig blijven, maar wel feestelijk zijn. Een tafel met enkele goed gekozen accessoires zal altijd mooier zijn dan een overladen tafel.
Meng geen stijlen: meng geen verschillende stijlen door elkaar als je een bepaalde samenhang wilt behouden in je versiering.
Kies niet te veel kleuren: overdaad schaadt! Kies voor zwart, wit of rood voor een baroksfeer.

Enkele tips voor een chique decoratie

Denk op voorhand goed na over je tafelversiering. Wacht niet tot het laatste moment om je aankopen te doen. Hoe langer je wacht, hoe meer kans dat je niet gaat vinden wat je wilt.
→ Zet je feesttafel een avond op voorhand: strijk het tafellaken, zet de tafel, plooi de servetten... De dag zelf ga je misschien geen tijd hebben om alles op tijd te doen.
Valse sneeuw geeft een extra sprookjesachtige toets voor Kerstmis.
→ Vergeet de kaarsen en theelichtjes niet voor een gezellige sfeer. Je kan ze op tafel verspreiden, maar ook op de vensterbanken, op de kast in je salon... (Let wel op dat ze niet binnen het bereik van kinderen staan).
→ Een middenstuk is nog altijd heel trendy. Onmisbaar voor een feesttafel en je kan er alle kanten mee op: kaarsen, kandelaars, bloemen, denneappels of fruit. Laat je verbeelding de vrije gang!

Marlies de Pape
you might also like