Home / Relatie / Psychologie

Relatie: tegelijkertijd gaan slapen en wakker worden, is dat de sleutel tot het geluk?

by Marlies de Pape ,
Relatie: tegelijkertijd gaan slapen en wakker worden, is dat de sleutel tot het geluk?© Thinkstocks

Lach als je met twee slaapt! Een recente Amerikaanse studie heeft aangetoond dat koppels die een gelijkaardige slaapcyclus hebben, die dus tegelijkertijd gaan slapen en wakker worden, gelukkig zijn... Zo zie je dat ook je slaap veel over je kan onthullen!

Niet lang geleden interesseerden onderzoekers zich voor de gevolgen van slaapposities bij koppels die in hetzelfde bed slapen. De resultaten toonden aan dat tortelduifjes die tegen elkaar aan slapen, zeer gelukkig zijn in hun relatie, terwijl diegenen die elk op hun eigen kant slapen, gefrustreerd zijn. Maar nu bekijken Amerikaanse onderzoekers de slaapcyclus. En uit deze studie blijkt dat de relatieduur en de kwaliteit van de relatie samenhangt met een gelijkaardige slaapcyclus. De sleutel tot het geluk zou erin liggen op hetzelfde moment te gaan slapen en wakker te worden.

75% van de vrouwen is gelukkig met haar liefdesleven

De studie uitgegeven in het tijdschrift Sleep en voorgebracht op het congres Sleep, deed een oproep aan 46 koppels vooraleer de onderzoekers tot het besluit kwamen dat het geluk niet enkel ligt in eerlijkheid, trouw, een goed humeur, evenwicht... Maar ook en vooral in de manier waarop een koppel slaapt. De proefkonijnen werd tien dagen achtereen geëvalueerd. En zo kon men opmerken dat de koppels die niet dezelfde cyclus volgden, minder tevreden waren dan de "gesynchroniseerde" koppels. 75% van de vrouwen die het ritme van hun partner volgt, is gelukkiger in haar liefdesleven en vice versa. "De manier waarop koppels slapen, zou een invloed hebben en zou beïnvloed worden door de manier waarop hun relatie werkt. De slaap van een getrouwd koppel is synchroner dan de slaap van willekeurige individuen. Dit suggereert dat onze slaapgewoontes deels geregeld worden door de persoon waar je mee slaapt.", besluit Heather Gun, hoofdauteur van de studie. Als je dus de gewoonte hebt om nog wat te lezen terwijl je partner in slaap valt, doe het nachtlampje snel uit, want daar ligt de sleutel tot het geluk!

Meer op wewomen.be:
Relatie: naakt in bed, het geheim tot het geluk?
Seksualiteit: wat vrouwen echt willen
31 jaar, de ideale leeftijd om tussen de lakens te duiken

Marlies de Pape
you might also like