Home / Relatie / Seks

Seksualiteit: wat vrouwen echt willen

by Marlies de Pape ,
Seksualiteit: wat vrouwen echt willen© thinkstock

Ipsos heeft een enquête uitgevoerd voor een Frans tijdschrift, Psychologies. De bedoeling? Onhullen hoe vrouwen hun seksualiteit beleven en vooral wat ze het leukst vinden in bed. Uitleg:

Het is niet altijd gemakkelijk om aan je partner te zeggen wat je graag anders zou hebben, meer, of helemaal niet, als je samen in bed bent. Om dus te weten te komen wat vrouwen echt willen in bed, heeft Ipsos een enquête gevoerd bij 1000 Franse vrouwen. En het resultaat is verrassend want het bevestigt dat vrouwen "steeds minder terughoudend zijn in hun seksleven" en dat, zoals we wel hadden verwacht, "hun gedrag, libido en verwachtingen afhangen van verschillende factoren." In het algemeen kunnen we seksueel genot volgens deze dames samenvatten in drie sleutelwoorden: wildheid, stoutmoedigheid en sensualiteit.

Vrouwen drukken hun plezier meer uit maar maken hun fantasieën maar zelden waar

De eerste tegenstelling van de enquête: vrouwen durven nu ook over seks praten met hun partner want het resultaat duidt aan dat 97% van hen dit taboe-onderwerp aansnijdt. Ongeacht hun leeftijd, familiesituatie of studieniveau, de meerderheid (82%) ziet het als iets positiefs dat ze vrij kunnen praten. Maar ook al hebben ze minder remmingen, toch vindt slechts 51% van de ondervraagden dat ze evenveel als de mannen over hun seksuele fantasieën durven praten of eerlijk vragen waarin ze zin hebben in bed (50%).

​Ja hoor, er is nog een verschil tussen wat we zeggen en wat we doen. Zelfs een heuse kloof want zoals de enquête aantoont, durft slechts 43% van de vrouwen hun fantasieën waar te maken. Cijfers die Franse psychoanalyticus en sekstherapeut Alain Héril niet verbazen: "Het vrouwelijke collectieve onbewuste blijft ervan overtuigd dat een fantasie iets voor mannen is. Al 25 jaar ontvang ik in mijn praktijk vrouwen die zeggen dat ze geen fantasieën hebben. Wanneer ik hen antwoord dat ze er misschien wel hebben, maar dat ze er niet aan willen toegeven, kijken ze me aan alsof ik net een onvoorstelbare blunder heb gezegd. Nochtans hebben ze allemaal wel degelijk fantasieën. Ze duwen ze gewoon weg."

Vaker de liefde bedrijven

Hoewel ze hun fantasieën maar heel zelden verwezenlijken, blijken vrouwen toch heel tevreden over hun seksleven. Ze zouden het echter wel waarderen om vaker de liefde te bedrijven. Volgens de studie verklaart 51% van de vrouwen minstens één keer per week te vrijen. Maar dat is blijkbaar niet genoeg, want ongeveer één op twee (47%) zou vaker de liefde willen bedrijven. Zijn ze dan echt tevreden over hun seksleven? Het lijkt van wel want het cijfer dat ze aan hun seksuele relaties toekennen is 7,10. Maar let op! Minder dan één vrouw op vijf geeft een 9 of 10 en 30% van de ondervraagden geeft een cijfer dat gelijkstaat aan of minder is dan 6.

Wat willen ze dan echt in bed?

Leeftijd speelt een belangrijke rol in de seksuele praktijken. De enquête toont aan dat de leeftijdscategorie van 18 tot 24, net als die van 25 tot 34, een grotere voorliefde heeft voor bepaalde praktijken dan de oudere generaties. Zo getuigt een grote meerderheid van de 18 tot 24-jarigen (63%) dat ze een cunnilingus, fellatio (58%) of het standje 69 (54%) wel kunnen waarderen. In dezelfde categorieën zegt 30% van de vrouwen dat ze graag masturberen voor hun partner. De uitzondering die de regel bevestigt: sodomie. 37% van de 18 tot 24-jarigen zegt dit nog nooit geprobeerd te hebben en 51% vindt het niet leuk. Maar wil dit zeggen dat de categorie boven de 35 jaar niet open is? Integendeel...

Dertigers hebben er niets tegen om een minnaar te nemen. 40% van de vrouwen van 35 en meer hebben zelfs al een minnaar gehad of zouden er graag één hebben, in tegenstelling tot 74% van de jongeren die zonder twijfel "nee,nooit!" antwoordden. De twee generaties waren het wel eens over kleine dingen die hen zouden helpen om hun libido omhoog te krikken: meer zelfvertrouwen (31%), meer tederheid (28%), langer voorspel (28%), meer sensualiteit (25%), meer aandacht (24%), meer durf (18%), meer verbeelding (18%), maar ook meer zachtheid (17%).

Ben je het ermee eens? Laat het ons weten op facebook!

Meer op wewomen.be:
Onze complexen in bed gezien door onze mannen
31 jaar, de ideale leeftijd om tussen de lakens te duiken
Seks: Je moet niet alles leuk vinden!

Marlies de Pape
you might also like