Home / Relatie / Psychologie

De liefde zou 7 jaar duren... Fout!

by Marlies de Pape ,
De liefde zou 7 jaar duren... Fout!© Thinkstock

Er wordt heel wat afgeschreven over hoe lang liefde eigenlijk duurt in een relatie: 3 jaar, 7 jaar, 10 jaar... Maar wat zeker is, is dat de duur van je relatie niet afhangt van deze vooroordelen, verre van zelfs!

Volgens auteur Frédéric Beigbeder, duurt de liefde 3 jaar. Anderen denken dat het beslissende moment na zeven jaar plaatsvindt. De datingsite Victoria Milan besloot dus een enquête uit te voeren om te weten te komen of er echt een kritische fase bestaat in een relatie. Het resultaat is verrassend want 45% van de ondervraagde mannen vindt dat hun seksleven een hoogtepunt bereikt tussen het eerste en derde jaar van een relatie, maar velen zijn ervan overtuigd (30%) dat het leven onder de lakens nog mooier is na 6 jaar. De moeilijkste periode voor een koppel zou ergens tussen het 3e en het 6e jaar zijn, het moment waarop een algemene daling van de seksuele aantrekkingskracht vastgesteld kan worden.

Maar als je deze kaap gepasseerd bent, bereikt je een nieuw hoogtepunt na 6 jaar. En dat allemaal dankzij oxytocine, "het gelukshormoon". In tegenstelling tot de receptoren van endorfines - hormonen die tijdens het orgasme geproduceerd worden waardoor je afhankelijker gaat worden van de ander - die minder gevoelig worden naarmate je relatie vordert, wordt oxytocine jarenlang aangemaakt. "Oxytocine geeft een gevoel van welzijn. Het hormoon bevordert het immuunsysteem, vertraagt het hart en zet je lichaam in rustmodus.", legt Lucy Vinent uit, neurobiologe, in het tijdschrift Psychologies. "Koppels die dingen blijven doen die kersverse verliefde koppeltjes ook doen, blijven langer samen. Ze zijn niet meer afhankelijk van elkaar, maar vinden hun welzijn bij elkaar."

Geduld is dus een schone zaak.

Liefde duurt langer dan 7 jaar! © Thinkstock
Liefde duurt langer dan 7 jaar!
See album

* Enquête uitgevoerd bij 3625 mannelijke leden van de site

Marlies de Pape
you might also like