Home / Conditie / Gezondheid

Caloriebehoefte: Hoeveel calorieën heb je dagelijks nodig?

by Marlies de Pape ,
Caloriebehoefte: Hoeveel calorieën heb je dagelijks nodig?

We zijn allemaal anders en onze caloriebehoeften verschillen daardoor aanzienlijk. Ze hangen eigenlijk af van ons metabolisme en de hoeveelheid beweging die we hebben. Om op een stabiel gewicht te blijven en om gezond te zijn, is het belangrijk dat we voldoende aandacht besteden aan deze behoeften. Lees snel verder en ontdek onze uitleg en schattingen.

Summary
  1. · Basisbehoeften
  2. · De behoeften na sport
  3. · Specifieke gevallen
  4. · Schattingen

Basisbehoeften

De basisbehoeften voor iedereen zijn:

Array

Het basismetabolisme is de energie die het lichaam in rust verbrandt om cellen in leven te houden (70% van de totale energie), om te ademen (10%), om je hart te doen kloppen (4%) en om je spiertonus te onderhouden. Het cijfer kan sterk verschillen van persoon tot persoon omdat het afhangt van je leeftijd (je hebt minder calorieën nodig naarmate je ouder wordt), van je geslacht (een man verbrandt meer calorieën dan een vrouw) en van je spiermassa (hoe gespierder je bent, hoe meer energie je verbrandt in rusttoestand).

Het regelen van de lichaamstemperatuur. Een menselijke cel kan alleen maar op een duurzame wijze in leven blijven tussen 36 en 41°C. Door klimatologische veranderingen is het lichaam voortdurend verplicht om haar interne temperatuur aan te passen. Of het nu is om te vechten tegen de koude of tegen de hitte en overmatig zweten, deze regeling verbruikt veel energie. Wij leven echter in een gematigd klimaat, waardoor ons lichaam hiervoor niet zo veel energie nodig heeft.

De spijsvertering. Sommige voedingsstoffen (bijvoorbeeld proteïnen) verbruiken meer energie tijdens de vertering en de omzetting in energie. Telkens als je iets eet, neem je calorieën op, maar verbruik je er dus eigenlijk ook!

De groei. Het lichaam van een kind of een puber verbruikt heel wat meer energie om zich te ontwikkelen.

De behoeften na sport

Deze behoeften zijn verschillend, en hangen af van de fysieke oefening die je doet. Het lichaam verbrandt meer of minder naargelang de intensiteit en de duur van de oefening (van 60 tot 100 kcal/u voor een lichte inspanning en tot 1000 kcal/u voor een zware inspanning). Telkens als je aan sport doet, heb je dus meer energie en ook meer calorieën nodig. Over het algemeen hebben professionele sporters, handenarbeiders en fysiek actieve mensen heel wat meer calorieën nodig. Jammer genoeg zorgt intellectueel werk niet voor een hoger verbruik van energie. Integendeel, je moet gezond en evenwichtig eten en je maaltijden goed verdelen over de hele dag.

Specifieke gevallen

Tijdens de zwangerschap en wanneer vrouwen de borst geven, verhoogt de caloriebehoefte lichtjes. Het hangt af van de gestalte en de vroegere eetgewoonten van de vrouw.

Schattingen

De caloriebehoefte van een mens hangt af van verschillende parameters en is anders voor iedereen. Om gezond te zijn en op hetzelfde gewicht te blijven, moet het aantal calorieën natuurlijk overeenkomen met wat je verbruikt: als je meer energie en calorieën dan nodig opneemt, dan zul je aankomen, en als je er niet voldoende eet, dan val je af. In de lijst hieronder, opgesteld door specialisten, kun je de dagelijkse caloriebehoefte terugvinden op basis van geslacht en hoeveelheid beweging.
> Weinig beweging: 2100 kcal voor mannen, 1800 kcal voor vrouwen.
> Regelmatige beweging: 2700 kcal voor mannen, 2000 kcal voor vrouwen.
> Veel beweging: 3000 tot 3500 kcal voor mannen, 2400 tot 2800 kcal voor vrouwen.
> Zwangere vrouwen: 1800 tot 2500 kcal.

Marlies de Pape
you might also like