Home / Mode / Fashion and me

Welke kleuren­combinaties kun je maken?

by the editorial team ,
Welke kleuren­combinaties kun je maken?© google images

Durf kleuren te dragen! Welke kleuren kun je combineren en wat moet je zeker vermijden? Hieronder volgen enkele originele tips voor modieuze en kleurrijke outfits. We hielden hierbij rekening met je teint.

Zowel in de mode als in de kunst bestaan er twee manieren om kleuren te combineren. Het vertrekpunt is de kleurencirkel, maar om fashionblunders te vermijden zijn twee andere parameters ook heel belangrijk: ton sur ton en contrast.

- De kleurencirkel heeft betrekking op de kleurengradiënt. De primaire kleuren zijn: blauw, rood, magenta en geel. De secundaire kleuren zijn: groen, oranje en paars, en verkrijgt men door mengeling van de primaire kleuren. De tertiaire kleuren zijn: purper, scharlakenrood, indigo, turkoois, groengeel en goud.
- Contrasterende kleuren zijn twee tegengestelde kleuren op de kleurencirkel. Hun combinatie kan gewaagd zijn!
- De ton sur ton is een combinatie van sterk gelijkaardige kleuren zoals beige en ecru.

Kleurencombinaties: de basisregels

Kleuren combineren is geen eenvoudige zaak. Als ook maar één kleur niet past, is je hele outfit naar de maan. Volg deze gouden regels voor een harmonieuze outfit:
- Kleuren brengen evenwicht in het silhouet. Werk steeds met een hoofdkleur. Andere kleuren zullen deze hoofdkleur oplichten.
- Vermijd meer dan drie kleuren in je outfit om er niet als een clown bij te lopen. Te veel verschillende kleuren verwoesten het effect.
- Een extra complementaire kleur kan een kleur zachter maken.
- Zwart en wit zien we niet als kleuren. In zuivere toestand zijn ze bijna niet terug te vinden in de natuur. Ze kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met eender welke kleur.
- Grijs is een neutrale kleur en is goed te combineren met veel kleuren.
- Sombere kleuren gebruik je best voor je onderlichaam, heldere kleuren kunnen namelijk verdikken. Er bestaan vele mogelijkheden: een jeans, een rok, een short of een wijde broek. Je moet gewoon een donkere kleur of zwart kiezen, hoge hakken dragen en dit combineren met een topje naar keuze!
- Voor je bovenlichaam gebruik je beter levendige, heldere en zelfs flashy kleuren. Ze lichten je outfit en gezicht op. Voor accessoires en schoenen kun je ook een kleur kiezen.

Array

Ga je helemaal gekleed in het zwart, dan mag je je volledig laten gaan met je accessoires. Een van de laatste trends in het nachtleven: een zwart kleedje combineren met flashy accessoires als een handtas, schoenen, juwelen en een riem. Doen!

Goede kleurencombinaties naargelang je teint

Heb je eerder een matte teint en bruin haar, dan kies je beter voor deze combinaties:
- Roze en oranje
- Rood en zwart
- Parmapaars en amandelgroen
- Groen en beige
- Pruim en beige
- Rood en grijs

Ben je eerder bleek en heb je (kastanje)bruin haar, dan kies je beter voor deze combinaties:
- Beige en wit
- Marineblauw en beige
- Kastanjebruin en geel
- Kastanjebruin en gebroken wit
- Grijs en kastanjebruin

Ben je eerder bleek en blond, dan kies je beter voor deze combinaties:
- Chocoladebruin en rood
- Zwart en wit
- Kakigroen en chocoladebruin
- Camel en zwart
- Grijs en zwart
- Lavendel en kastanjebruin

Kleurencombinaties die je beter vermijdt

Volgens de klassieke dresscode vermijd je beter combinaties van kleuren die dichtbij elkaar liggen op de kleurencirkel. Toch moet er gezegd worden dat sommige tegengestelde kleuren zoals violet en geel ook helemaal niet samen passen. Wat vermijd je best:
- Groen en blauw
- Kastanjebruin en zwart
- Rood en roze
- Marineblauw en zwart
- Pruim en violet
- Lavendel en parmapaars
Slechts enkelen, zoals Prince of Rihanna, kunnen deze kleuren combineren zonder voor aap te staan!

Uitzonderingen: kleurrijke haute couture

Modeontwerpers lappen deze regel helemaal aan hun laars. Christian Lacroix en Vivienne Westwood bewijzen bijvoorbeeld dat de combinatie marineblauw en zwart kan slagen. Wat zijn de voorwaarden? Speel met accessoires en met prints. Een zwart kleedje met een blauwe bloemenprint of blauwe stipjes, zwarte panty's met een blauw kleedje... Geef een klassieke outfit een originele toets.

Ontdek ook:

Volg ons op facebook!

you might also like