Home / Mama / Baby

Babyblues: ook de papa's ontsnappen er niet aan

by Marlies de Pape ,
Babyblues: ook de papa's ontsnappen er niet aan© Thinkstock

5 tot 25% van de vrouwen wordt overvallen door een post-partumdepressie. Maar ook de papa's ontsnappen niet aan deze fase van depressie, blijkt uit een nieuwe studie.

We hebben het vaak over babyblues bij moeders, maar vaders worden vaak aan de kant geschoven. Nochtans zouden papa's, volgens een Amerikaanse studie uitgegeven in het tijdschrift Pediatrics*, ook een depressieve periode kennen na de geboorte van een kind. Het komt minder vaak voor dan bij vrouwen, maar de depressie zou toch nog 5 tot 10% van de mannen treffen.
"We weten veel over post-partumdepressie bij moeders en de gevolgen daarvan op de kinderen. Maar we leren nog maar net bij over de depressie bij vaders.", legt dr. Craig Garfield, professor pediatrie aan de Northwestern University en hoofdauteur van de studie, uit.

Het zijn vooral jonge mannen (rond de 25 jaar) die het meest getroffen worden door de babyblues, en zij die voor de eerste keer vader worden. De symptomen van een post-partumdepressie (overgevoeligheid, geen interesse, opvliegendheid, oncontroleerbaar gehuil, slapeloosheid...) vinden in het algemeen plaats gedurende de eerste vijf jaar na de geboorte, in tegenstelling tot de babyblues, een kortere, depressieve periode die maar enkele dagen na de bevalling duurt.
"Een depressie is meer dan zich enkele dagen "depressief" voelen. Het is een erge ziekte die verband houdt met de hersenen. Als je een depressie hebt, verdwijnen droevige, angstige of lege gevoelens niet en beheersen ze je dagelijkse leven en routines. De depressie kan van licht tot zeer ernstig gaan.", aldus dr. Craig Garfield.

Het is belangrijk om aan de alarmbel te trekken zodra de eerste symptomen van een post-partumdepressie bij vaders opdoemen, en een dokter te raadplegen om een oplossing te zoeken. Voorgaande studies hebben al aangetoond dat depressieve vaders sneller de neiging hebben om zich lichamelijk te pijnigen en om nalatig te zijn ten opzichte van hun kinderen.

* A Longitudinal Study of Paternal Mental Health During Transition to Fatherhood as Young Adults, studie uitgevoerd bij 10 623 mannen.

Meer op wewomen.be:
17 manieren waarop het moederschap je positief verandert
15 niet zo leuke weetjes over de bevalling
Jonge mama? 10 tips voor meer tijd voor jezelf

Marlies de Pape
you might also like