Home / Mama / Zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

by Marlies de Pape ,
Bloedverlies tijdens de zwangerschap© Think stock

Tijdens je zwangerschap, beleef je de meest spannende, maar ook de meest zorgwekkende tijd van je leven. Je kijkt naar veel uit, maar het is gemakkelijk je te laten meeslepen door kleine dingetjes die op problemen kunnen wijzen. En op nummer één staat waarschijnlijk bloedverlies. Bloedingen tijdens je zwangerschap zijn echter normaal en komen vaak voor, ook al is het beangstigend als je het voor de eerste keer ziet. Maar om je gerust te stellen, hebben we raad gevraagd aan onze vroedvrouw.

Moeders in verwachting zijn het gewoon om zich zorgen te maken en zelfs de kleinste onregelmatigheid kan je het zweet doen uitbreken.
Bloedverlies tijdens de zwangerschap moet zeker niet geminimaliseerd worden, maar het is belangrijk dat je de verschillende soorten bloedingen kent en weet wanneer je je zorgen moet baren.
Je hebt misschien al lichte vlekjes gezien, zware bloedingen gehad, buikpijn of iets anders dat niet normaal is.
Als je je zorgen maakt of je je ongemakkelijk voelt, moet je altijd je huisarts of gynaecoloog raadplegen, maar blijf kalm want bloedingen tijdens de zwangerschap zijn normaal en wijzen zelden op grote problemen.
Onze vroedvrouw, Gemma Raby, geeft meer uitleg.

De tekens opsporen

"Een klein beetje nieuw (rood) of oud (bruin) bloedverlies komt vaak voor. Je ziet misschien niets in je slipje, maar je kan het wel zien op toiletpapier nadat je naar het toilet bent gegaan. Dit gebeurt heel vaak tijdens de zwangerschap, vooral na seksuele relaties of ontlasting."

Array

Verschillende soorten bloeding

"Het bloed kan van verschillende plaatsen komen: de vaginawand, de achterwand (vaak bij aambeien), de placenta of de baarmoederhals.
Er lopen heel wat bloedvaten in de baarmoederhals en sommige mensen bloeden gemakkelijker dan anderen. Een beetje bloedverlies, zonder pijn, na intieme relaties is volkomen normaal. Dit stopt meestal heel snel en vormt geen gevaar voor de zwangerschap.
Als de bloeding van de placenta komt, kan het gevaarlijker zijn. De bloeding kan zwaarder zijn en gepaard gaan met buikpijn. We raden altijd aan om een dokter te raadplegen bij bloedverlies tijdens de zwangerschap, vooral in het begin. Meestal hoef je je geen zorgen te maken, maar als de bloeding ineens opkwam en/of zwaar is, kan dit duiden op bloeding vanuit de placenta, wat het welzijn van baby en moeder kan aantasten."

Ken je bloedgroep

Het is heel belangrijk dat je je bloedgroep kent. De bloedgroep van elke zwangere vrouw wordt altijd vastgesteld in een vroeg stadium. Er zijn vier bloedgroepen: A, B, AB en O. Daar komt dan nog een rhesus bij die negatief of positief kan zijn.
"Vrouwen die een negatieve rhesus hebben, zullen nog waakzamer moeten zijn bij bloedingen, en dit altijd melden bij hun arts of gynaecoloog. Het kan nodig zijn om "anti D" in te spuiten zodat het negatieve bloed geen antistoffen zal aanmaken die schade kunnen aanrichten bij een volgende zwangerschap. Zolang je geen bloed ziet, moet je je geen zorgen maken, maar bloedingen moeten wel gemeld worden."

Marlies de Pape
you might also like