Home / Mama / Baby

17 manieren waarop het moederschap je positief verandert

by Marlies de Pape ,
17 manieren waarop het moederschap je positief verandert© Tyler Branch Photo

Alles verandert wanneer je mama wordt. Je lichaam, je slaapritme, je relatie en je bankrekening staan allemaal voor nieuwe uitdagingen waar je nooit helemaal klaar voor bent. Het is een feit dat je nooit meer hetzelfde zal zijn, maar de meeste moeders zullen bevestigen dat de aanpassingen meer dan de moeite waard zijn. Dit is de nieuwe jij...

Eerst en vooral begrijpen we volkomen dat het moederschap een onbeschrijflijke ervaring is die niet alle vrouwen van dichtbij meemaken, maar dat wil niet zeggen dat het ook niet een heel pak moeilijkheden met zich meebrengt (en dat is nog mild gezegd).

Je zal met de tijd beseffen dat het geen ondankbare job is, maar wel een moeilijke. Ondanks het feit dat het zeker en vast een uitdaging is, gaat er niets boven dat moment waarop je kind zijn hele bord uitkiepert op de grond, en dan je aankijkt en zegt: "ik zie je graag, mama".

Dit zijn 17 dingen waarop elke vrouw zich moet voorbereiden na die vreselijke bevalling! Hou je vast!

Array

1. Je veroordeelt andere ouders niet

Herinner je je nog dat je vuile blikken wierp op de doodmoeie ouders van sloebers die tikkertje spelen in de supermarkt? Nu je weet hoe onnuttig het is om te proberen je kind geen drama te laten uitvoeren aan de ingang van een viersterren-restaurant, voel je je schuldig voor al die keren dat je zo gemeen was.

2. Je bent bang dat andere ouders jou veroordelen

Ook al weet je dat je kinderen op de meest gênante momenten kunnen bezwijken, je schaamt je toch als het jou overkomt. Als jouw kind in het openbaar protesteert of naar buiten gaat in een t-shirt met een vlek, dat op de een of andere manier aan je inspectie is ontsnapt, ben je bang dat de andere ouders over jou zullen roddelen dat je een slechte moeder bent.

3. Je kijkt weer uit naar de feestdagen

Was jij ooit diegene die zei dat je niet meedoet aan Halloween omdat het iets Amerikaans is, of die zich ergens verstopte met een fles Baileys toen de familie kerstliedjes ging zingen? Dat is allemaal voorbij nu je kinderen hebt! Je kan niet wachten om je kleine spruit in de schattigste kleertjes te verkleden.
En er is niets mis mee om in de wolken te zijn nadat je kleintje wijd lacht omdat je de lichtjes in je kerstboom hebt aangestoken! Als hij blij is, ben jij blij tenslotte.

4. Je gaat volledig op in de drama's van de kleuterschool

Als je dochter je vertelt dat ze gechoqueerd was toen Amelie haar boterham naar Wouter smeet tijdens de lunch, heb je zin om direct naar Amelie te gaan en haar een lange les in manieren te leren... en dan herinner je je dat je een volwassene bent.

5. Een lange douche... wat is dat?

Een ontspannende douche 's ochtends om je voor te bereiden op de dag is een verre herinnering. Je zegt schietgebedjes op als je tijd hebt gehad om die week je benen te scheren.

6. Je make-uproutine duurt vijf minuten - maximum

Ook je make-uproutine ziet er nu heel anders uit dan vroeger en is teruggebracht tot de absolute basis: een beetje lippenstift, mascara en je bent klaar (vooral omdat je ondertussen bezig bent de blush borstel uit de handen van je kleine te trekken).

7. Televisietijd is nu ook weer niet zo erg

"Mijn kind mag geen tv kijken" is een ideaal, maar dat gebeurt niet in de realiteit.
Je weet dat zijn hersenen er nu ook weer niet zoveel zullen onder lijden, als je je kind even voor De Smurfen zet, om snel een paar e-mails te sturen of een telefoontje te plegen naar je zus voor een volwassen gesprek. Bovendien word je de LEUKSTE MAMA OOIT... tot je de televisie uitdoet en je opnieuw de SLECHTSTE MAMA OOIT bent.

8. Je relativeert

Je vriendinnen bellen de afspraak af. Ach ja. Het scherm van je gsm heeft een enorme scheur in het midden. Je zal het volgend jaar wel laten maken.
Andere kwesties verbleken als je je voortdurend zorgen maakt over de gezondheid en opvoeding van je kind.

9. Je kinderen kunnen je heel gemakkelijk kwetsen

Kinderen vallen volwassenen graag lastig, maar soms zijn ze gewoonweg gemeen en vraag je je af of je een koudbloedig monstertje op de wereld hebt gezet.
"Ik wil je gezicht niet zien, mama" en je huilt een uur in de badkamer.

10. 15 minuten te laat komen, betekent eigenlijk net op tijd zijn

Als ze lastig doen omdat je te laat bent, moet je maar roepen "ik heb kinderen" om hen te laten zwijgen (en getrakteerd te worden op een drankje).

11. Je bent altijd moe

Je vraagt je vaak af hoe het komt dat je nog steeds wakker bent en dat je nog in staat bent iets uit te voeren. Dat is het Superwoman-hormoon: daardoor blijven moeders heel de dag in automatische piloot zonder oververmoeid te geraken, tot je langer dan tien minuten stil zit.

12. Je besteedt meer aandacht aan het uiterlijk van je kinderen dan aan je eigen voorkomen

Wat maakt het uit als er etensresten aan je kleren hangen? Je zoontje heeft de allernieuwste Nikes aan!

13. Je leert leven in een eeuwige rotzooi

Kan je je nog herinneren dat je het hele tapijt in je salon zag? Nu is elke vierkante centimeter van je huis omgetoverd tot "speelplaats".

14. Je baart je voortdurend zorgen

Als je kinderen niet bij jou zijn, ben je bang dat er hen iets zal overkomen op de weg naar huis of dat ze één of andere vreselijke ziekte zullen krijgen. Het is moeilijk om niet te stressen over het ongekende want het is je job om hen veilig en gezond te houden. Jammer genoeg zal dit gevoel nooit weggaan.

15. Niets doet je nog walgen

Poep aan je handen, de snottebellen uit hun neuzen halen, overgeefsel van je mooiste wollen trui kuisen en natuurlijk hebben ze al ontelbare keren op je geniest. Menselijke stoelgang doet je niets meer.

16. Iedereen is het kind van iemand

...die vaststelling maakt je iets empathischer en vriendelijker tegen iedereen die je ontmoet.

17. Je begrijpt volledig wat onvoorwaardelijke liefde betekent

Je blijft ze graag zien ook al lachen ze van vreugde nadat ze op je hebben overgegeven of wanneer je beseft dat ze niet zo zijn als wat je verwachtte. Je verwacht niets van hen terug, zij hoeven niets te doen. De liefde voor je kinderen is natuurlijk, een instinct, en zo mooi.

Wat waren jouw ervaringen als kersverse moeder? Laat het ons weten op facebook!

Meer op wewomen.be:
Het geheime leven van baby's: 10 verrassende weetjes
33 dingen voor baby's die niet zouden mogen bestaan
15 kindergewoontes die je knettergek kunnen maken!

Marlies de Pape
you might also like