Home / Mode / Accessoires

De betekenis van edelstenen

by the editorial team ,
De betekenis van edelstenen

Edelstenen en halfedelstenen hebben meerdere deugden. Ze zijn goed voor onze innerlijke energie en zijn in sommige tradities zelfs magisch. Ontdek hun symbolen.

De symbolische kracht van edelstenen

Edelstenen zijn kostbaar en zeldzaam en zijn daarom synoniem van kracht en zuiverheid. Wie een edelsteen cadeau geeft aan iemand bewijst hiermee zijn liefde, eerlijkheid en trouw.

De diamant

Het is de kostbaarste edelsteen. Hij is puur en kan door geen enkele edelsteen van zijn troon gestoten worden.

· Symbool: Puurheid, wilskracht, unie, perfectie en eeuwige liefde.
· Deugden: Een diamant versterkt de eenheid en het engagement. Hij staat bekend als de steen van de verzoening.
· Legende: Plato vermeldde in de Oudheid het beeld van een diamanten as op aarde.

De smaragd

Het is een zeer zeldzame steen die zowel het hart van de Goden als dat van de mensen verovert.

· Symbool: Echte liefde, geluk maar ook kosmische vitaliteit, kracht en innerlijk geluk.
· Deugden: Vertrouwen. Zijn groene kleur brengt tot bedaren, geeft energie en kalmeert irritaties. De smaragd heeft ook therapeutische kwaliteiten voor de gezichtsorganen (wetenschappelijk bewezen).
· Legende: Keizer Nero keek door een groene smaragd naar gladiatorengevechten. Oude mythes wijzen de smaragd toe aan Venus, de godin van de liefde.

De robijn

Deze edelsteen dankt zijn naam aan zijn rode kleur.

· Symbool: Het vuur. De robijn weerspiegelt moed, strijdlust, liefde, goddelijke goedheid, jeugd, passie en wellust.
· Deugden: De robijn zorgt voor evenwichtige emoties en beschermt je voor ontrouw en verraad. Hij geeft ook lichamelijke en spirituele kracht.
· Legende: In Europa werden robijnen bovenaan een koningskroon geplaatst om de passie en het bloed van Christus te herdenken.

De saffier

Het is een hemelse edelsteen omwille van zijn blauwe kleur.

· Symbool: Onsterfelijkheid, puurheid, wijsheid.
· Deugden: Engagement. De saffier brengt geduld, versterkt een relatie en drijft haat weg.
· Legende: De saffier werd zowel in het oude Rome als in het oude Egypte aanbeden als de edelsteen van de waarheid en de gerechtigheid. De Egyptenaren geloofden dat deze edelsteen de beweging van de sterren controleerde en noemden ze daarom de edelsteen der sterren.

De topaas

Het is een heilige edelsteen.

· Symbool: Trouw. De topaas symboliseert kracht en gezag en stimuleert een spirituele ontwikkeling.
· Deugden: Deze edelsteen geeft inspiratie en met zijn doorschijnende lichtblauwe kleur verlevendigt hij de geest, vergemakkelijkt hij de concentratie, helpt hij om moeilijkheden en obstakels te overwinnen en beheerst hij de passies.
· Legende: Voor de Egyptenaren stelde de topaas Ra voor, de Zonnegod, schenker van leven en vruchtbaarheid.

De amethist

Zijn bijnaam is de bisschopssteen.

· Symbool: Puurheid en geluk, eerlijkheid, bescheidenheid en wijsheid.
· Deugden: Deze edelsteen brengt intellectueel en psychologisch evenwicht. Hij beschermt tegen slechte gedachten en oneerlijke bedoelingen. Met zijn paarse kleur strijdt hij tegen depressies en stimuleert hij de spirituele ontwikkeling.
· Legende: In de Oudheid werden bekers uit amethist geslepen. Men dronk er wijn uit om te vermijden dat de tafelgenoten dronken werden.

De granaat

Hij komt het meeste voor in vuurrood en bloedrood.

· Symbool: Standvastigheid en trouw.
· Deugden: Deze edelsteen geeft energie, biedt zekerheid en ontwikkelt de intuïtie. De granaat wekt erotische fantasieën op, is een teken van liefde en stimuleert creativiteit en passie.
· Legende: Tijdens de Middeleeuwen beschermde de granaat de kruisvaarders voor blessures. In oude, magische recepten staat geschreven dat granaat vermengd met collyrium werd gebruikt om oogaandoeningen te genezen.

De turkoois

Het is de amulet van maagden en jong gehuwde vrouwen.

· Symbool: De turkoois is synoniem van succes, kracht, beheersing en frisse geest. Voor Tibetanen symboliseert deze edelsteen de lucht en het water en brengt hij geluk en bescherming.
· Deugden: Hij zorgt voor zuivering en beschermt tegen ongevallen en ongeluk doordat hij negatieve energie absorbeert. Deze edelsteen brengt vrede en vreugde. Als de turkoois bleek wordt, dan wil dit zeggen dat een gevaar de eigenaar ervan bedreigt.
· Legende: Het is de steen van de eerste Amerikanen. De Noord-Amerikaanse indianenleider Geronimo had een turkoois in zijn bezit die zijn visioenen bevorderde. Bij de Azteken werd de rijkdom van iemand bepaald aan de hand van het aantal turkooizen hij had.

De koraal

Deze edelsteen wordt gevonden in koraalriffen en wordt gebruikt in de juwelierskunst.

· Symbool: Koraal symboliseert kracht. Het is de gelukssteen van de Italianen.
· Deugden: Deze edelsteen beschermt zijn eigenaar, stilt emoties en zorgt voor harmonie. Hij wekt liefde op en met zijn rode kleur zorgt hij voor warmte. De edelsteen wordt bleker wanneer de persoon die hem draagt aan bloedarmoede leidt.
· Legende: In het Oude China waren koralen het symbool voor rijkdom, privileges en een hoge plaats op de sociale ladder.

De parel

De parel weerspiegelt iets zeldzaams, kostbaars en zonder fouten, net zoals de roos.

· Symbool: De parel symboliseert gezondheid. Net zoals de maan, is de parel ook een sterk vrouwelijk symbool. Hij straalt seksualiteit, authenticiteit en schoonheid uit.
· Deugden: De parel wordt gebruikt voor maagproblemen en hoofdpijn.
· Legende: Vroeger dacht men dat parels de vrucht waren van de unie tussen het zeewater en het maanlicht.

Lees ook:

you might also like