Home / Mama / Zwangerschap

9 maanden zwangerschap in beeld vereeuwigd

by Marlies de Pape ,
9 maanden zwangerschap in beeld vereeuwigd© www.sophiestarzenski.com

Om hun zwangerschap vast te leggen, tonen veel toekomstige mama's ons video's of een reeks leuke foto's. Sophie Starzenski wou het bescheiden aanpakken en heeft zichzelf negen maanden lang gefotografeerd... Een aangrijpend resultaat.

Wanneer ze te horen kreeg dat ze zwanger was, wou de freelance fotografe Sophie Starzenski, wonende in Argentinië, op de één of andere manier haar zwangerschap vereeuwigen. Haar zwak voor geraffineerde en lumineuze foto's gaf haar het idee om een reeks zelfportretten te maken, genaamd "40 weken en een spiegel". De jongevrouw poseert in haar slip, het gezicht verscholen achter de lens en haar borsten verbergt ze achter haar arm.
Haar buik staat in het centrum van de foto, in de nadruk gezet door het daglicht, en wordt langzaamaan, week na week, dikker. Het zou wel een film kunnen zijn van een buik die stilletjes zwelt, als je de foto's zou kunnen doorbladeren zoals tekeningen die tot leven komen in de hoeken van boeken voor optische illusies.
Op de allerlaatste foto van deze persoonlijke reeks is Sophie Starzenski niet meer alleen. Ze houdt in haar armen het wezentje dat verantwoordelijk was voor de vervorming van haar buik gedurende al die maanden! Een kleine jongen genaamd Simon.

Een zwangerschap in beeld © www.sophiestarzenski.com
Een zwangerschap in beeld
See album

Hevige kritiek voor deze fotoreeks

Het project van Sophie Starzenski, hoe ontroerend het ook is, kon niet iedereen behagen. Op sociale netwerksites bleek dat vele surfers haar werk "egocentrisch" vonden en dat het "een fout beeld gaf aan zwangere vrouwen die hun buik niet zo snel kwijtraakten na een bevalling".
Of je het nu mooi vindt of niet, deze fotoreeks blijft een ontroerende realisatie en een mooie herinnering aan haar zwangerschap. Ze is trouwens niet de enige vrouw die een creatief project opstelt om een geboorte aan te kondigen. Een danseres had eerder al een reeks foto's vrijgegeven die aantoonde dat je ballerina kon blijven tijdens je zwangerschap. Een andere jonge mama heeft een ontroerende geboorteaankondiging in video gemaakt en een ander koppel gebruikte de stop-motion-techniek voor een vertederende filmpje.
Kortom, vrouwen komen geen verbeelding tekort tijdens hun zwangerschap!

Meer op wewomen:
Hilarische video's van de papa van twee kleine meisjes die de dag turbulent beginnen
Acht maanden oud en twintig kilo… ofwel drie keer meer dan normaal!

Marlies de Pape
you might also like