Home / Mama / Baby

Acht maanden oud en twintig kilo… ofwel drie keer meer dan normaal!

by Marlies de Pape ,
Acht maanden oud en twintig kilo… ofwel drie keer meer dan normaal!© Screenshot Mail Online

Overgewicht komt steeds vaker voor in de hele wereld en dus zetten overheden voor gezondheidszorg zich meer en meer in om het probleem op te lossen. Alle lagen van de bevolking worden getroffen door obesitas, en zelfs de allerkleinsten. In Colombia baart het geval van een baby van acht maanden die twintig kilo weegt, de dokters enorm veel zorgen.

De klassieke gewichtscurve duidt aan dat een baby van acht maanden tussen de zeven en de tien kilo zou moeten wegen. De kleine Santiago Mendoza is met zijn 44 pond, ofwel ongeveer 20 kilo, de uitzondering die de regel bevestigt. Hij weegt evenveel als een kind van zes jaar! Hij komt uit een arme familie in het Noorden van Colombia, maar is dankzij de stichting Gorditos de Corazon die mensen in moeilijkheden helpt, opgenomen in een ziekenhuis in Bogota, gespecialiseerd in de behandeling van obesitas.
De moeder van het kind meldde dat ze haar zoon teveel eten gaf omdat ze niet wist wat een gezonde voeding inhoudt. "Al sinds zijn geboorte is hij niet gemakkelijk. Als hij weende, gaf ik hem dan maar te eten", legde ze uit. Een slechte reflex die voorkomt bij veel ouders, zegt kinderarts Melissa Huyart: "Eens kinderen vast voedsel beginnen eten, geven sommige ouders uit onwetendheid, voedingswaren aan hun kinderen die totaal niet aangepast zijn voor baby's zoals frisdrank, warme chocolademelk, snoepjes... zo krijgt het kind snel veel calorieën binnen, vooral als het nog niet veel beweegt."
De kleine Santiago die zo zwaar was geworden dat zijn ouders hem niet meer konden dragen, bleef heel de tijd in huis waardoor zijn toestand nog verergerde.

"Overgewicht bij jonge kinderen kan motoriekproblemen met zich meebrengen. Ze zullen het moeilijk hebben om te lopen omdat ze te zwaar zijn om hun eigen gewicht te torsen", legt de kinderarts verder uit. Maar de gevolgen kunnen zelfs nog erger zijn. Al op jonge leeftijd kunnen ze cardio-vasculaire of hormonale problemen hebben. Ze ze kunnen zelfs diabetes type 2 ontwikkelen, een ziekte die vooral voorkomt bij volwassenen die te veel junkfood eten maar die meer en meer voorkomt bij kinderen in de Verenigde Staten.

Loading...

Een "dikke" baby zal later niet per se overgewicht hebben

Gelukkig is overgewicht bij kinderen, wanneer de oorzaak een probleem in het voedingspatroon is, niet onoverkoombaar. Een gespecialiseerd instituut bekommert zich nu over de kleine Santiago Mendoza om hem te helpen een goed gewicht voor zijn leeftijd te bereiken. "Hij heeft een behandeling van lange duur nodig, een opleiding over goede voeding, gezonde voeding en wanneer hij wat ouder wordt, een lichamelijke activiteit", heeft de Colombiaanse chirurg gezegd die zich ontfermt over de baby.
"Om kinderen terug op hun normaal gewicht te brengen, moeten de ouders opgeleid worden over een gezond voedingspatroon", zegt dokter Melissa Huyart. Daar voegt ze nog aan toe: "Als de ouders zich niet 100% willen inzetten, wordt het moeilijk. Maar in theorie is overgewicht veroorzaakt door een slechte levensstijl, oplosbaar."
In België en Nederland komt het zeer zelden voor dat kinderen aan zo een extreme vorm van obesitas lijden, ook al hebben sommigen wel overgewicht. Kinderen moeten medisch opgevolgd worden en als er problemen zijn, zal een dokter snel ingrijpen.

Santiago weegt 20 kilo op 8 maanden © Screenshot Mail Online
Santiago weegt 20 kilo op 8 maanden
See album
Marlies de Pape
you might also like