Home / Mama / Baby

De navelstreng

by Marlies de Pape ,
De navelstreng© Thinkstock

De navelstreng, het symbool van het verband tussen moeder en kind, roept vele vragen op...

Summary
  1. · Waarvoor dient de navelstreng?
  2. · Wanneer en hoe knipt men de navelstreng af?
  3. · Wat gebeurt er wanneer de navelstreng afgeknipt wordt?
  4. · De navelstreng valt af
  5. · Problemen met de navelstreng
  6. · Symboliek van de navelstreng
  7. · Lotusbevalling

Een van de eerste dingen die men doet na de geboorte, is de navelstreng afknippen. Maar waarvoor dient de navelstreng eigenlijk? Hoe en wanneer wordt hij afgeknipt? Mag de papa het doen? Hier vind je het antwoord op deze, en nog veel meer vragen omtrent de navelstreng.

De navelstreng is een gelatineachtige, witte streng van zo'n 50 à 60 cm en gemiddeld zo'n 2 cm dik. Hij is vrij stevig en kan niet samengedrukt worden. De navelstreng bevat twee slagaders die rond een ader zitten. De ene kant is verbonden met de placenta en de andere is verbonden met de navel van de foetus.

Waarvoor dient de navelstreng?

Dankzij de navelstreng kan het kindje in de baarmoeder leven: het krijgt voedsel en zuurstof en kan zich ontlasten.In de navelstreng zitten een ader en twee slagaders. Langs de ader wordt voedsel en zuurstof vanuit het bloed van de moeder naar de baby gebracht. De ontlasting wordt afgevoerd langs de twee slagaders.

Wanneer en hoe knipt men de navelstreng af?

Vanaf dat de baby is geboren, wordt de navelstreng afgeknipt met een speciale tang, op enkele centimeters van de navel. Soms wordt de baby eerst op de buik van de mama gelegd en kunnen de ouders de baby bewonderen voordat de navelstreng wordt afgeknipt. Vaak knipt de papa de navelstreng door als symbolisch gebaar.
Pas wanneer de arts een eerste controle heeft uitgevoerd en nagekeken heeft of de navelstreng 2 slagaders en een ader bevat, zal hij de navelstreng afknippen op 1 cm.

Wat gebeurt er wanneer de navelstreng afgeknipt wordt?

Wanneer de navelstreng wordt afgeknipt, moet de baby voor de eerste keer zelfstandig ademen. Dit is de eerste stap van het leven van de baby buiten de buik van zijn moeder. De bloedsomloop zet zich dan pas in gang.

De navelstreng valt af

Nadat de navelstreng is afgeknipt wordt de navel en het restje dat er nog aan hangt, ontsmet en beschermd met een steriel verband. De verpleegsters zullen je leren hoe je dit thuis ook moet doen. Aangezien er geen zenuwen zitten in de navelstreng, moet je niet bang zijn om de baby pijn te doen.
Na 6 tot 8 dagen droogt de rest volledig op en valt de navelstreng volledig af. Je moet de navel nog blijven ontsmetten en beschermen tot de navel volledig is genezen, tussen de 12e en 15e dag. Raadpleeg de kinderarts als de navelstreng niet afvalt.

Problemen met de navelstreng

Het grootste risico is dat de navelstreng geplet is tijdens de zwangerschap en dat het bloed tussen moeder en kind niet goed meer doorgegeven wordt. Dit kan voorkomen wanneer het water van de moeder voortijdig breekt en de navelstreng in de opening glijdt. Het is dus zeer belangrijk dat een zwangerschap altijd goed opgevolgd wordt. In dit geval kan een keizersnede aangewezen zijn.

Symboliek van de navelstreng

De navelstreng heeft een sterke symbolische betekenis: hij vertegenwoordigt de band tussen moeder en kind.
De tradities verschillen dan ook naargelang de landen en culturen.
In het Westen wordt de navelstreng weggegooid, maar in sommige culturen schrijft men hem magische krachten toe en wordt hij gebruikt bij verschillende rituelen. In Afrika begraaft men de navelstreng vaak onder een boom en in Japan bewaart men een klein stukje en wordt het aan de familie geschonken. Hij wordt bijgehouden als een soort talisman of geluksbrenger. In Kaapverdië gebruikt men de navelstreng zelfs als geneesmiddel! Infusies van de navelstreng zou buikpijn van de baby genezen!
In de VS en Europa doneren steeds meer mensen het navelstrengbloed. De stamcellen in de navelstreng kunnen bijvoorbeeld leukemiepatiënten genezen. Donatie is vrijwillig en gratis.

Lotusbevalling

Sommige ouders willen de navelstreng niet afknippen en laten de baby dus verbonden met de moederkoek tot de navelstreng uitdroogt en na 3 tot 8 dagen vanzelf afvalt.
Ouders kiezen er soms uit emotionele, culturele of spirituele redenen voor om deze oude traditie uit India en Polynesië verder te zetten. Maar het wordt ook beweerd dat "lotusbaby's" kalmer en rustiger zouden zijn. De band met de moeder wordt niet in een keer afgebroken waardoor de pasgeborene minder stress zou ondervinden. Ook zou de baby minder kans hebben om geelzucht te ontwikkelen.
Bovendien zou de navel sneller genezen omdat er minder kans op ontsteking is en het navelstrengbloed gaat volledig naar de baby.
Deze traditie wordt bij ons maar zelden uitgevoerd.

Marlies de Pape
you might also like