Home / Mama / Zwangerschap

In beeld: 4th Trimester Bodies Project: jonge mama's poseren naakt na hun bevalling

by Marlies de Pape ,
In beeld: 4th Trimester Bodies Project: jonge mama's poseren naakt na hun bevalling© 4th Trimester Bodies Project | Ashlee Wells Jackson

Ashlee Wells Jackson is een jonge moeder en fotografe in Chicago (Verenigde Staten). Haar laatste project, genaamd "4th Trimester Bodies Project" toont het lichaam van vrouwen na een bevalling. Een manier om hen te helpen hun lichaam te aanvaarden na de veranderingen die een zwangerschap teweegbrengt.

Ashlee Wells Jackson heeft er altijd al van gehouden vrouwen te fotograferen. Haar laatste project, 4th Trimester Bodies Project, gaat nog verder en put uit het persoonlijke leven van de jonge mama van 31 jaar.
Met haar fotoreeks belicht de geëngageerde artieste bijna naakte jonge moeders met hun baby in de armen. Een zwangerschap omvat drie trimesters en dit "vierde trimester" duidt een nieuw tijdperk aan voor de vrouwen, die nu voor een compleet veranderd lichaam en leven staan.
De vrouwen wiens lichaam nog de tekenen van een zwangerschap vertoont, tonen nochtans trots hun naaktheid en zijn blij om mama te zijn geworden. Een mooie manier om alle vrouwen die droevig zijn omdat ze hun lichaam niet meer herkennen na de bevalling, te helpen van hun schuldgevoel af te raken, vooral nu alle celebs in een recordtijd na hun bevalling, met een perfecte lijn pronken.
Ashlee Wells Jackson wil ons herinneren aan wat er "echt" belangrijk is. Dit wil zeggen niet de littekens of striemen, niet de enkele kilootjes te veel of een slappe huid, maar wel de kleine spruit die je nu in je armen houdt.

De fotografe liet zich inspireren door haar eigen ervaring en een persoonlijk drama, om haar project tot leven te wekken. In 2012 was ze zwanger van een tweeling, maar verloor één van haar dochtertjes bij de geboorte. Een tragedie die zich nog toevoegde bovenop haar afkeer van haar lichaam, veranderd door haar zwangerschap: "Ik voelde me gebroken, beschadigd en hoewel mijn lichaam leven moest geven, nam het mijn dochter mee.", vertelt ze.
Vijf maanden na haar bevalling, vereeuwigde de jonge vrouw zichzelf op foto, alsof ze wilde proberen zich opnieuw meester te maken over haar eigen lichaam. "Ik had het er erg moeilijk mee om mijn lichaam te aanvaarden. Maar ik besefte dat veel vrouwen, net als ik, zich slecht in hun vel voelden. We zijn bereid om de veranderingen te aanvaarden TIJDENS de zwangerschap, maar we denken niet echt aan hoe we er DAARNA uit zullen zien: littekens, striemen...", voegt Ashlee Wells Jackson toe. "We leven in een maatschappij die geobsedeerd is door perfectie. De bedoeling van dit project is om de aandacht te vestigen op echte schoonheid, die elke vrouw kenmerkt, met perfecte gebreken en mooie tekortkomingen."

4th Trimester Bodies Project |  Ashlee Wells Jackson © 4th Trimester Bodies Project | Ashlee Wells Jackson
4th Trimester Bodies Project | Ashlee Wells Jackson
See album
Loading...

Meer op wewomen.be
9 maanden zwangerschap in beeld vereeuwigd
Belly Painting: zwangere vrouwen die hun ronde buik schilderen (in beeld)

Marlies de Pape
you might also like