Home / Mode / Trends

5 films die je zin geven om het mooiste uit je kast te halen

by Marlies de Pape ,
5 films die je zin geven om het mooiste uit je kast te halen© D.R

In HER, de nieuwste film van Spike Jonze, heeft de regisseur er alles aan gedaan om de personnages smaakvol en stijlvol te kleden. De geknipte gelegenheid voor ons om een blik terug te werpen op enkele langspeelfilms waar mode een centrale plaats inneemt. Lees mee en ontdek onze selectie en hou je zeker niet in om ons te laten weten op welke films jij dol bent of welke films jou geïnspireerd hebben voor bepaalde looks waar je niet meer zonder kan.

Summary
  1. · HER
  2. · Yves Saint Laurent (de film)
  3. · The devil wears Prada
  4. · Mean girls
  5. · Desperately seeking Susan

Als je HER gaat zien, de nieuwste film van Spike Jonze, kan je vaststellen dat er aandacht is besteed aan de esthetica. Casey Storm, de kostuumdesigner van de film, legt uit dat hij de kleur rood op de voorgrond heeft geplaatst in zijn outfits. Dus dachten we dat er nog films moeten zijn waar de outfits van de personnages bestudeerd werden, en dat wilden we niet voor onszelf houden.

1 - HER

Volgens regisseur Spike Jonze, heeft de kostuumdesigner Casey Storm zijn ontwerpen gebaseerd op de toekomst, ook al zijn we natuurlijk nog in het heden. Vertrekkende van foto's, voorwerpen en accessoires die hij bijeengeraapt heeft op vlooienmarkten en antiekwinkels, heeft hij verschillende looks voor de film uitgewerkt in een ontspannen en natuurlijke stijl. Casey Storm legt uit: "Het leek logisch om ons te inspireren op het verleden omdat we elementen uit de vorige decennia leenden om een nieuwe stijl te creëren". De kostuumdesigner heeft zich geconcentreerd op de maten van de broeken. Hij koos voor broeken met een hoge taille voor de acteurs, als knipoog naar de evolutie van de vrouwenmode sinds een eeuw. Hij gaat nog verder: "We hebben het uitgeprobeerd op Spike Jonze en omdat het resultaat zeer mooi uitpakte, hebben we het ook getest op Joaquin Phoenix, met een net zo bevredigende uitkomst."
Net als voor het decor van de film berust de kerngedachte van de stijl op details: "We wilden geen radicale veranderingen inbrengen die te veel zouden opvallen. De bedoeling was het gevoel te geven dat de outfits niet volledig overeenkomen met onze tijd."

2 - Yves Saint Laurent (de film)

Yves Saint Laurent was de geniale uitvinder van een stijl die de eisen van zijn tijdgenoten kon verzoenen met een soort van stoutmoedigheid die handig werd aangewend in de mode. De film van Jalil Lespert neemt ons mee in de geest van Yves Saint Laurent, de enorm getalenteerde ontwerper die verscheurd werd door zijn zelfvernietigende neigingen. De langspeelfilm Yves Saint Laurent stelt ons de meedogenloze wereld van de mode voor en zoomt daarbij in op de stijl van de legendarische designer. Hij werd aanbeden door vrouwen en veroverde hen met de zin: "De mooiste kleren die een vrouw kan dragen, zijn de armen van de man van wie ze houdt." Op deze manier toont de film dat je moet liefhebben om te kunnen ontwerpen en om lief te hebben, moet je leven.
Het scenario van de film van Jalil Lespert eindigt met de mythische collectie van Yves Saint Laurent, de "Ballets Russes" (zonder twijfel de mooiste). La Norma de Bellini weergalmt tijdens de wonderbaarlijke modeshow, passend bij het leven van de ontwerper en bij zijn ongelooflijke liefdesdriehoek tussen hem, de mode en Pierre Bergé.

3 - The devil wears Prada

Welke fashionista heeft de roman van Lauren Weisberger niet verslonden en daarna genoten van de verfilming "The devil wears Prada"? Het hoofdpersonnage Andrea Sachs, gespeeld door Anne Hathaway, begint te werken bij het tijdschrift Runway als journaliste voor Miranda Priestly, internationale mode-goeroe gespeeld door Meryl Streep. De heldin, afkomstig uit een klein stadje en niet echt op de hoogte van de gewoontes in de stad die nooit slaapt, wordt door schade en schande wijs en leert al vlug dat het je look is die ertoe doet op de redactie van Runway. Humor, glamour en macht... De fans van de film (en van het boek) onthouden vooral de scène waarin Andrea aankomt op het werk met een onberispelijke look. Niet enkel haar stijl laat zich opmerken, we zullen nooit de gezichten van haar collega's vergeten. We zijn er dol op!

4 - Mean girls

Welke vrouw is in 2010 niet in verrukking gebracht bij het zien van Mean Girls? De film speelt zich af in een school in Illinois waar Cady, het hoofdpersonnage van de film gespeeld door Lindsay Lohan, een wereld ontdekt die haar tot dan toe onbekend was... de wereld van haar gemene mormels van klasgenoten! Samen met een aantal andere leeftijdsgenoten, komt ze oog in oog te staan met Regina George, leidster van het trio de "Plastics" die in Cady een gevaarlijke rivale ziet. Op het programma: sluwheid, macht, herrieschoppers, liefdesrivalen en lusteloosheid... Dat is de kern van deze film waarbij een hele generatie tienermeisjes wegdroomden, zowel voor de looks als voor de intriges typisch voor adolescenten.
Als je tot die meisjes behoort die denken dat er een prinses in hen waakt, dompel je dan onder in dit 100% girly verhaal. Linten, parelkettingen, sleehakken... een tienerwereld gaat voor je open, maar dan zonder het gekibbel.

5 - Desperately seeking Susan

Loading...

Fashionista's herinneren zich vooral de maffe outfits van de film die de internationale carrière van Madonna een duwtje in de rug heeft gegeven. Susan gaf aan de periode een stijl mee die ons vooral bijblijft als prettig nonchalant. En ook al waren de looks van de personnages een kopie van de kostuums die Madonna in die tijd droeg tijdens haar optredens: spencer, mannenjas, kitsch bril, crop top, kant en visnet, rubberen armbanden... heel wat fashionista's zouden ook vandaag nog al te graag de look van Susan overnemen om uit te gaan of te gaan dansen. Get into the groove!

Anne Hathaway in The Devil Wears Prada - David Frankel © D.R
Anne Hathaway in The Devil Wears Prada - David Frankel
See album
Marlies de Pape
you might also like