Home / Lifestyle / Cultuur

Greeters, een leuk project om Belgie te herontdekken

by Marlies de Pape ,
Greeters, een leuk project om Belgie te herontdekken© Papabubble

Greeters, een andere kijk op de stad

Al meer dan drie jaar stellen de Greeters een een nieuwe manier voor om Brussel, Namen, Charleroi, Bergen of Verviers te (her)ontdekken.

Het netwerk bestaat uit vrijwilligers die een passie hebben voor hun stad en die toeristen ook de ongewone plekken tonen. Maar de uitstapjes zijn zeker ook verrijkend voor Belgen die een nieuwe kijk op hun stad willen.

Hoe werkt het nu in de praktijk? Het is eigenlijk heel gemakkelijk: je surft naar de site van de Greeters en schrijft je in om een "Greet" te vragen. Daarbij omschrijf je wat je precies zoekt, wanneer je beschikbaar bent en in welke taal je de rondleiding wilt. Je zorgt er best voor dat je twee of drie weken op voorhand boekt en dan... laat je je meeslepen.

Of je nu de geschiedenis van de Borinage in wilt duiken, groene streken wilt ontdekken of op zoek bent naar de beste frieten van de hoofdstad - verwacht je dan wel aan verhitte discussies! -, alles is mogelijk.
De kers op de taart: de rondleidingen zijn gratis want alles is gebaseerd op vrijgevigheid, interactie en uitwisseling.

We hebben de kans gekregen om twee charmante Greeters te ontmoeten, Marion en Gregory, die met plezier op onze vragen hebben geantwoord en ons al enkele van hun favoriete adresjes hebben vrijgegeven.

Hallo, vertel ons eens, hoe lang zijn jullie al Greeters?

Marion: Ik maak al iets langer dan anderhalf jaar deel uit van Greeters.
Grégory: En ik ben er al drie jaar bij, van in het begin.

Wat heeft jullie aangespoord om deel te nemen aan dit project?

Marion: Ik heb de Greeters ontmoet via "Landelijk Brussel". Ze hadden toen een informatiestand. Ik maakte al deel uit van verwelkomingsnetwerken voor bezoekers bij mij (couchsurfing, servas). Ik ontmoet graag mensen van andere culturen en ik hou ervan wat tijd met hen door te brengen als ik op reis ben, bij mij of bij hen. Het idee om bezoekers gemakkelijker te kunnen verwelkomen in de stad, tijdens een wandeling of een Greet, ging in de lijn van die activiteiten verder en dus was ik direct verkocht.

Grégory: Ik doe mee omdat ik dol ben op mijn stad, Brussel, en die ook vrij goed ken in bepaalde domeinen. Ik wou mijn kennis delen met geïnteresseerde personen die bijvoorbeeld niet specifiek op zoek waren naar een historische gids, maar liever een culinaire gids. Het is belangrijk dat we allemaal vrijwilligers zijn, zo hebben we kwaliteitsvolle uitwisselingen en kunnen we een fijn moment delen.

Welk soort van rondleidingen stellen jullie concreet voor aan toeristen?

Marion: De bedoeling van deze rondleidingen is om een beetje van "ons eigen Brussel" met de bezoekers te delen (we hebben trouwens niet altijd te maken met toeristen, maar ook soms met Erasmusstudenten of nieuwkomers die de stad wat beter willen leren kennen). Ik hou van de Brusselse geschiedenis en leer graag hoe de stad zich heeft ontwikkeld en gevormd. Dat probeer ik over te brengen op de bezoekers en praat met hen over de manier waarop de mensen hier leven: de werking van de stad, de instellingen, de gastronomie...

Normaal gezien zijn de mensen zeer geïnteresseerd en stellen ze tal van vragen die variëren naargelang de interesse van elk. Ik bezoek vooral heel graag Sint-Gillis, de Marollen en de Zavel. Soms ga ik nog wat verder tot in het centrum, maar nooit tot aan de Grote Markt of Manneken Pis. Ik neem de mensen eerder mee bovenop parking 58, voor een fantastisch uitzicht op de stad, en dool met hen rond in de kleine straatjes van Sint-Katelijne boordevol geschiedenis.

Grégory: Normaal blijf ik in het centrum van Brussel, vooral voor toeristen die de stad voor de eerste keer bezoeken. Dat is niet waar ik woon, maar de plaats waar ik het liefst ben en rondwandel.

Als ze de stad al een beetje kennen, is Elsene altijd een succes, van het Kasteleinsplein naar Flagey en van het Brugmannplein naar de Vijvers. Omdat ik een lekkerbek ben, sluiten we altijd af met een gesprek over frieten, chocolade, foodtrends of nieuwe restaurants. Maar ik kan zeker ook de hartelijke winkeltjes appreciëren die zich op design of mode richten en waar ambacht het sleutelwoord is.

Kunnen jullie ons een paar anekdotes vertellen over jullie Greets?

Marion: Ik herinner me nog heel goed een bepaalde Greet, die een beetje magisch was, met een persoon die de groene plekjes in Brussel wilde verkennen. De dag ervoor had het gesneeuwd en dus hebben we het park van Vorst verkend, volledig wit, onder de sneeuwvlokken die nog steeds neervielen.

Grégory: Ik heb een Greet gehad met een vrouw die voor zes maanden in een NGO kwam werken. Het was haar eerste keer in België en het klikte zo goed tussen ons dat ik verschillende keren met haar heb afgesproken. Erasmusstudenten rondleiden die net van de trein stappen is ook wel een zeer leuke ervaring.

Decadent gerecht bij Umamido © Umamido
Decadent gerecht bij Umamido
See album

Welke gemeente(s) kennen jullie het best? Kunnen jullie ons enkele cafés, parken of specifieke activiteiten aanraden?

Marion: Ik woon in Sint-Gillis en dus ken ik die gemeente wat beter dan de andere.
Ik hou van de cosmopolitische kant van de wijk: je kan er empañadas kopen in het Pueblo Latino (Jean Volderslaan) en van daar een avondje gaan dansen in het Maison du Peuple op folkmuziek tijdens één van de Queimadas georganiseerd door de vzw Muziekpublique.
Enkele meters verder is het Dudenpark: daar kan je de stad even achterwege laten en bevind je je temidden van het bos, echt verrassend!

Grégory: Ik heb een heleboel adresjes en het is moeilijk om een keuze te maken. Deze zijn zeker de moeite waard:
- Pimpinelle: voor het keukengerei, de boeken en het chique design vaatwerk. De kooklessen die ze geven zijn zeker ook lonend.
- De Noordzee: een klassieker waar je garnaalkroketten kan proeven aan de bar, met een glaasje wijn bij de hand, altijd een succes.
- Comus & Gasterea: een geweldige ambachtsman die heerlijke ijsjes voorstelt, zonder toegevingen. Pistache-ijs dat naar pistachenootjes smaakt, zonder kleurstoffen of toegevoegde aroma's, café brûlé of chocoladesorbet... Maak een keuze!
- Frit'Flagey: iedereen heeft zijn favoriete frietkot, en dat is het mijne. Toegegeven, de uitbater is vaak niet echt aangenaam maar laten we zeggen dat dat deel uitmaakt van de charme. Tip: als je in de goede volgorde bestelt, is hij wat vriendelijker. Begin dus met de frikandellen, dan kaaskroketten of een ander goed vullend gerecht, dan frieten en enkel op het einde zeg je welke saus je wilt.
(Noot van de redactie: ons favoriet frietkot is dat aan de Bareel, met een heerlijke stoofvleessaus, ideaal voor nachtelijke uitstapjes. Debat geopend!)
- Desmecht: de herboristerij met de beroemde schat achteraan de winkel: een muur vol met houten lades die onvoorstelbare kruiden bevatten.
- Umamido: mijn favoriete restaurant op dit moment voor de ramen, Japanse noedels opgediend in een uitzonderlijke bouillon die twaalf uur lang op het vuur heeft gestaan. Proef zeker van hun pork buns met gekonfijt spek in de oven, zoetzure saus en komkommer (getest en goedgekeurd door de redactie: één van onze favorieten.)
- Marie's Garden in Overijse: je trekt de velden in, gewapend met schaar en kruiwagen, je plukt wat je wilt en betaalt per gewicht: smakelijk!
- Papabubble: naast de Grote Markt maken twee meisjes ambachtelijke snoepjes in hun atelier. Je kan ze zelfs aan de slag zien, heel indrukwekkend. Ze smelten suiker, verzamelen verschillende kleuren in dikke worsten, rekken die uit en snijden er stukjes van. Op het einde wordt het echt magisch want dan zie je de tekeningen tot leven komen.
- Henri & Agnes: dichtbij Schuman heeft een nieuwe bobo-kantine zijn deuren geopend. Je wordt er verleid door een decoratie met houten paletten. Een creatieve, frisse keuken die eruit springt en kwaliteitsproducten gebruikt.

Noteren in jullie adresboekjes!

Meer op wewomen:
Originele lentevakanties in België
Culinaire tradities met Pesach

Marlies de Pape
you might also like