Home / Mama / Bevalling

Alles wat je moet weten over de epidurale verdoving

by Marlies de Pape ,
Alles wat je moet weten over de epidurale verdoving

Sommige vrouwen vinden de pijn bij een bevalling, een verrijkende ervaring, maar velen kiezen voor een epidurale verdoving om de pijn te verlichten zodat de geboorte vlotter verloopt.

Summary
  1. · Wat is een epidurale verdoving?
  2. · Wanneer en hoe wordt de verdoving toegediend?
  3. · Wat houdt een epidurale in?
  4. · Voordelen van een epidurale verdoving
  5. · Nadelen van een epidurale verdoving
  6. · Alternatieve manieren om de pijn te verlichten tijdens een bevalling

Wat is een epidurale verdoving?

Een epidurale is een plaatselijke verdoving die toegediend wordt tijdens de bevalling aan vrouwen die de pijn zoveel mogelijk willen beperken. De naald wordt in de epidurale ruimte geprikt die rondom het ruggenmerg ligt, zodat enkel de zenuwen die naar het onderste gedeelte van het bekken leiden, verdoofd worden.

Wanneer en hoe wordt de verdoving toegediend?

Wanneer je weeën te pijnlijk worden, zal de anesthesist je een injectie geven in je rug, terwijl je voorovergebogen zit of op je zij ligt.
De naald wordt tussen twee wervels gestoken tot aan de epidurale ruimte die het ruggenmerg omgeeft. Vervolgens schuift de dokter een buisje door de naald, die hij verwijdert.
Je bloeddruk en hartslag zullen gedurende de hele bevalling opgemeten worden. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten vooraleer de pijn vermindert na de prik.

Wat houdt een epidurale in?

- Zoals elke verdoving, wordt een epidurale uitgevoerd door een anesthesist. Als je tijdens je zwangerschap problemen hebt die een invloed zouden kunnen hebben op een epidurale verdoving, dan is het best dat je je anesthesist ontmoet voor je bevalt.
- Normaal gezien kan je gedurende de hele bevalling een epidurale aanvragen. Echter, als de bevalling heel snel gaat en de dokters verwachten dat de geboorte zeer snel zal intreden, kan het zijn dat er niet genoeg tijd is om je te verdoven.
- Iedereen mag een epidurale krijgen tenzij dit om medische raden afgeraden wordt (koorts, een infectie op de plaats waar je geprikt wordt, stollingsproblemen (stoornissen in je bloed) of een neurologische ziekte).
- Als de dokter moet knippen en je genaaid moet worden, dan is dit pijnloos met een epidurale.
- Ook wanneer een keizersnede uitgevoerd moet worden, krijg je een epidurale verdoving zodat je niet volledig verdoofd moet worden (tenzij je er specifiek om vraagt).

Voordelen van een epidurale verdoving

- Met een epidurale verloopt de bevalling vlotter, is het minder vermoeiend en gemakkelijker voor de aanstaande papa, als je minder pijn hebt.
- Je blijft bewust en al je spieren werken normaal; je zal enkel geen pijn voelen.
- Je herstelt sneller en 4 à 5 uur na de bevalling kan je al weer rondlopen.

Nadelen van een epidurale verdoving

- Er kunnen neveneffecten zijn, die meestal goedaardig zijn. Erge ongevallen zijn zeer zeldzaam, net als complicaties.
- Het is mogelijk dat je een allergische reactie vertoont op de verdovende stof. Soms kan een kleine ontsteking van de ruggenmergvliezen (de membranen rond het centraal zenuwstelsel) optreden en pijn veroorzaken wanneer je je rug strekt. Dit zou na een aantal maanden moeten verdwijnen.
- De angst voor verlamming is ongegrond. De epidurale wordt rond, en niet in het ruggenmerg gestoken. Om verlamming te veroorzaken moet het ruggenmerg of een heel groot aantal zenuwen vernietigd worden, wat onmogelijk is bij een epidurale.
- Epidurale verdovingen werken niet altijd. Het is mogelijk dat je nog altijd pijn voelt.
- Met een epidurale verdoving heb je meer kans op een keizersnede of een bevalling met hulpmiddelen.
- Een epidurale verdoving kan ervoor zorgen dat de bevalling langer duurt.

Alternatieve manieren om de pijn te verlichten tijdens een bevalling

Aromatherapie
TENS
Hypnogeboorte
Lachgas
Farmacologische opiaten zoals Pethidine

Meer op wewomen.be:
Remedies tegen ochtendmisselijkheid voor een betere zwangerschap
Wat neem je mee naar de kraamkliniek?
16 voordelen van borstvoeding

Marlies de Pape
you might also like