Home / Mama / Zwangerschap

Remedies tegen ochtendmisselijkheid voor een betere zwangerschap

by Marlies de Pape ,
Remedies tegen ochtendmisselijkheid voor een betere zwangerschap© Getty

Waarom noemen dokters het ochtendmisselijkheid als het voelt als een drie maanden durende kater die heel de dag aanhoudt, zonder de dronken foto's op Facebook die bewijzen dat die tequila shots het waard waren? Waarom moet je plots kokhalzen van je favoriete gerechten? Waarom loop je vaker naar het toilet dan naar je partner? En HOE in godsnaam, doe je het ophouden?

Summary
  1. · Genoeg slapen
  2. · Hydrateren
  3. · Onmiddellijk ontbijten als je wakker wordt
  4. · Koel blijven
  5. · Tussendoortjes eten
  6. · Lichte sportoefeningen
  7. · Pepermunt en gember zijn je nieuwe beste vrienden
  8. · Warmtetherapie
  9. · Massages
  10. · Als ochtendmisselijkheid erger voelt dan gewone ochtendmisselijkheid...

Ochtendmisselijkheid is een wrede prijs om het menselijk ras voort te moeten zetten. Het lijkt wel alsof de goden wilden weten hoe sterk vrouwen echt zijn en een test bekokstoofden die negen maanden duurt, begint met vreselijke misselijkheid en eindigt met een huilende baby die door 10 cm "open" vagina heen moet.

Natuurlijk slagen wij vrouwen al eeuwenlang met grote onderscheiding voor de test. En we doorstaan het duwen en steken, porren en schreeuwen met waardigheid.

Het eerste trimester van je zwangerschap is een ontzettend opwindende achtbaan. Eerst ben je emotioneel zeer gevoelig want er groeit een baby in jou! Maar daarna kots je je pyjama onder, op weg naar het toilet en dan weet je dat de echte pret pas begint...

Ochtendmisselijkheid kan ondraaglijk aanvoelen. Maar nog ondraaglijker, is als je 22-jarige collega vraagt: "Het duurt toch maar enkele uren in de ochtend toch? Daarom heet het ook ochtendmisselijkheid!"

Vermoord haar alsjeblieft niet omdat ze niet beter weet. Binnenkort zal ze hetzelfde lot als jou ondergaan.)

We hebben gesproken met Gemma Raby, een vroedvrouw van het programma One born every minute, dat ook op Vitaya te zien was. Gemma heeft ons al ingelicht over niet zo leuke weetjes over de bevalling, en we zijn er zeker van dat ze ons zal kunnen helpen om die vervelende ochtendmisselijkheid te lijf te gaan.

"De meeste moeders vinden normale ochtendmisselijkheid niet zo erg.", verzekert ze ons. "Het is niet erg aangenaam maar het veroorzaakt geen noemenswaardige dehydratatie of stress voor je lichaam;"

Wanneer je dus op handen en voeten naar het toilet kruipt, probeer onze tips te onthouden zodat je het aankan! Je bent een vrouw verdorie, het sterke geslacht! Wij kunnen alles aan.

Genoeg slapen

Iets gaan drinken na het werk behoort nu definitief tot het verleden. Je zou wel met je vrienden kunnen meegaan terwijl zij genieten van een lekker wit wijntje en niet door hebben dat je groen ziet van jaloezie (we weten het, je mist wijn). Maar waarom zou je jezelf al die ellende aandoen? "Probeer te rusten wanneer je kan', raadt Gemma aan.
Ga naar huis en doe een dutje. Vraag aan je partner om het avondmaal te koken en doe dan opnieuw een dutje. Sta op, plas tien minuten lang en ga dan slapen. Zwangere vrouwen die niet genoeg nachtrust krijgen, worden sneller duizelig. Slapen is de boodschap!

Hydrateren

Gemma benadrukt hoe belangrijk het is om gehydrateerd te blijven tijdens je zwangerschap. Hou een fles van 2 l water bij en drink er heel de dag van.
Ze raadt aan om twee tot drie liter water per dag te drinken, want zoals je wel kan raden, zal je minder duizelig zijn als je genoeg drinkt en minder last hebben van pijnlijke spieren. Je bent gewoonweg aangenamer in de omgang.
Maar je blijft natuurlijk wel zwanger, dus je mag af en toe wel eens bits zijn!

Onmiddellijk ontbijten als je wakker wordt

"De meeste vrouwen hebben meer last van misselijkheid in de ochtend omdat je niks meer gegeten hebt sinds de avond ervoor. Het is dus een goede gewoonte om iets te eten, een graanreep bijvoorbeeld, vanaf dat je wakker wordt.", aldus Gemma.
Leg dus maar een pak granenkoekjes in je nachtkastje. Als je misselijk wakker wordt, kan je dan vlug iets eten zonder uit bed te komen!

Koel blijven

"Vermijd om het te warm te hebben binnen", zegt Gemma. "We weten wel hoe gezellig het is om op je zetel te kruipen met een dekentje om naar je favoriete serie te kijken, maar een fris briesje op je schouders kan wonderen doen!" Onze vroedvrouw waarschuwt dat je bloeddruk kan dalen als je het te warm krijgt waardoor je duizelig kan worden en soms zelfs flauwvallen.

Tussendoortjes eten

Hoewel je eigenlijk voor twee eet, zullen je eetgewoontes op die van een vogeltje gaan lijken. Gemma raadt aan om gezonde tussendoortjes bij de hand te houden. "Gedroogd fruit en noten zijn heel goede keuzes."
Je zal merken dat je lichaam meer behoefte krijgt aan kleinere maaltijden doorheen de dag in plaats van de drie traditionele grote maaltijden. Luister naar je maag en eet wanneer je de misselijkheid voelt opkomen.
Als je hunkert naar kippenvleugels op de barbecue, moet je je toch proberen inhouden. Gemma zegt ons dat gemakkelijk verteerbare maaltijden het best zijn voor je buik.

Lichte sportoefeningen

Lichte sportoefeningen zijn een goede manier om pijnlijke spieren te bestrijden. "Rustige oefeningen zoals wandelen en zwemmen zijn goed om niet stijf te zijn.", zegt Gemma. Ook yoga, lichtjes stretchen en dansen - zolang je maar niet twerkt -, kan helpen om spierpijn te verlichten.

Pepermunt en gember zijn je nieuwe beste vrienden

"Pepermunt en gember zijn natuurlijke middelen die heel goed werken tegen misselijkheid en braken", vertelt Gemma. "Probeer munt- of gemberthee, koekjes of snoepjes."
Als je niet heel de dag door wilt snoepen, kan je ook etherische olie van pepermunt en gember inademen. "Een drupje van één van de twee of beiden in een zakdoek, even inademen, en je zal je snel beter voelen. Ze zijn veilig tijdens de zwangerschap."

Warmtetherapie

Een warm bad kan zo veel deugd doen als je zwanger bent. De warmte van het water is een natuurlijke manier om spierpijn te verlichten.
Gemma waarschuwt ons wel voor kersenpitkussentjes of warmwaterkruiken. "Producten die warmte of koude afgeven worden niet aangeraden tijdens de zwangerschap door de chemische stoffen die gebruikt worden om de reactie te veroorzaken."

Massages

Wanneer je maag of je spieren veel pijn moeten verdragen, dan is het tijd voor een massage. Vraag je partner om je buik zachtjes te masseren of laat je verwennen door een specialist met een prenatale massage als je man er niet veel van bakt.

Als ochtendmisselijkheid erger voelt dan gewone ochtendmisselijkheid...

"Zware ochtendmisselijkheid of hyperemesis duurt vaak heel de dag lang.", zegt Gemma. "Het betekent vaak dat je lichaam geen eten of drinken kan ophouden, waardoor je dehydrateert. Dan moet je opgenomen worden in het ziekenhuis en krijg je inspuitingen en pillen tegen misselijkheid en wordt je gehydrateerd via een infuus."

Als je de indruk hebt dat je ochtendmisselijkheid erger dan erg is, zou er wel eens iets mis kunnen zijn. "Echte hyperemesis komt niet vaak voor", verzekert Gemma, "maar als je je zorgen maakt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je dokter!"

Meer op wewomen.be:
Het perineum voorbereiden op de bevalling door zelfmassage
Zwanger: mag ik een seksspeeltje gebruiken? En nog andere essentiële seks-gerelateerde vragen tijdens de zwangerschap
Aankomen tijdens de zwangerschap

Marlies de Pape
you might also like